Totul despre homeopatie

Homeopatia este o metoda de terapie complementara (o alternativa la tratamentul clasic, alopatic), care urmareste stimularea capacitatii naturale a organismului de a se vindeca. De multe ori un organism aflat in suferinta are nevoie de un stimul din afara pentru a redobandi starea de echilibru pe care o avea inainte de boala. Cu cat aceasta stimulare se face mai bland si in concordanta cu legile naturii, cu atat este mai bine, rezultatul venind "de la sine" si fara reactii adverse.

Homeopatia reuseste sa faca acest lucru cu ajutorul unor medicamente numite remedii homeopate, preparate din substante naturale din regnul mineral, vegetal si animal. Cu ajutorul homeopatiei puteti atinge un nivel mai bun de sanatate, puteti depasi limitarile impuse de boala, atingand o stare de echilibru atat din punct de vedere fizic, cat si mental-emotional.

Numele de homeopatie vine din limba greaca prin alaturarea a doua cuvinte: "homoios" care inseamna "similar"/"asemanator" si "pathos" care inseamna "boala"/"suferinta". Ce inseamna acest lucru? In mod uzual, simptomele sunt privite ca rezultat al bolii. In homeopatie insa, se considera ca simptomele pe care le manifesta un organism aflat in suferinta apar, de fapt, ca rezultat al eforturilor pe care acest organism le face pentru a restabili homeostazia, echilibrul.

Tratamentul homeopatic incearca sa sustina si sa stimuleze aceasta reactie si nu sa o combata. Remediul homeopatic induce astfel o "stare patologica asemanatoare" bolii naturale, dar ceva mai puternica decat aceasta. In plus, actiunea remediului este limitata in timp; o data ce energia remediului se consuma, organismul este eliberat atat de boala naturala (vindecata), cat si de cea "artificiala".


In tratamentul alopatic ("allos" inseamna diferit, altceva), actiunea medicamentului este "alta" decat reactia pe care organismul incearca sa o produca, deseori opusa. La prima vedere, este logic sa incercam sa actionam in acest fel. De exemplu, febra este combatuta cu antitermice, varsaturile cu antiemetice, durerile cu antialgice etc.

In homeopatie, febra poate fi tratata, de exemplu, cu remediul Belladonna (sau multe alte remedii), daca simptomele pe care le produce organismul in timpul febrei sunt asemanatoare cu cele caracteristice ale acestui remediu (fata rosie, congestionata, capul fierbinte, dar extremitatile reci, pielea fierbinte si uscata, dorinta de apa cu lamaie etc). Paradoxal, la prima vedere, Belladonna "combate" (vindeca) febra printr-o actiune "similara", deci homeopatica.

In acest exemplu, puterea remediului Belladonna de a combate febra se datoreaza capacitatii lui de a produce febra la un subiect sanatos, acesta fiind principiul similaritatii (principiul asemanarilor) care sta la baza homeopatiei. In limbaj popular, "cui pe cui se scoate".

De la teorie la practica...

A venit sezonul rece si problemele respiratorii sunt "la moda", incepand cu un banal guturai si putand ajunge pana la afectiuni pulmonare serioase. Frigul, umezeala, aportul mai scazut de vitamine si minerale din legume si fructe proaspete ne fac mai susceptibili la actiunea agentilor patogeni cu care, vrand nevrand, venim permanent in contact.

In primul rand, este bine sa ne reamintim ca majoritatea acestor infectii de tract respirator superior sunt cauzate de virusuri si ca antibioticele nu actioneaza asupra lor; de aceea tratamentul cu antibiotice nu trebuie nicidecum sa fie prima optiune pe care sa o luam.
De altfel, antibioticele n-ar trebui sa se administreze decat de medic, dupa o consultatie prealabila, daca este absolut necesar.

In al doilea rand, ar trebui sa ne punem intrebarea: cine este de vina pentru o raceala, virusul pe care l-am contactat intr-un autobuz aglomerat sau organismul nostru, prins pe picior gresit, care i-a permis acestui virus sa se inmulteasca nepermis de mult si sa produca simptomele neplacute de care dorim sa scapam: secretie nazala, durere in gat, temperatura, dureri musculare etc.

Daca incercam sa combatem numai aceste efecte si sa distrugem agentul patogen, nu avem nici o garantie ca saptamana/luna viitoare nu se va intampla la fel, cu o tulpina asemanatoare de virus la care inca nu avem imunitate (virusurile gripale si paragripale isi modifica foarte usor proprietatile antigenice). Este poate mai util sa incercam sa imbunatatim si imunitatea generala a organismului, sa ne "ridicam pe o treapta superioara de sanatate", unde corpul nostru poate sa lupte mai eficient impotriva agentilor biologici nocivi.

Intotdeauna este mai usor si mai eficient sa previi decat sa tratezi. Aici tratamentul homeopatic este de un mare ajutor. Remediul "constitutional" care se potriveste fiecaruia in parte si care este ales tinand cont de toate elementele caracteristice care particularizeaza un anume individ, amelioreaza si raspunsul imunitar general. Astfel, organismul devine, printre altele, mai rezistent la infectii. Un astfel de tratament nu se poate face decat sub indrumarea unui medic homeopat. Gasirea acestui remediu unic nu este o munca usoara, dar este urmata de satisfactii pentru medic si de beneficii pentru pacient.


Nu se poate recomanda un anume remediu homeopatic pentru o infectie respiratorie (si nici pentru orice alta afectiune). Chiar daca este vorba de un acelasi agent patogen, manifestarile bolii sunt, de cele mai multe ori, diferite la indivizi diferiti.

Fiecare reactioneaza intr-un anume fel - daca face febra, o face la o anumita ora si insotita de anumite simptome; daca tuseste, tusea se agraveaza sau se calmeaza in anumite situatii; in plus, dispozitia, starea generala, somnul, apetitul si setea sunt si ele diferite.

De aceea remediul va fi diferit, in functie de toti acesti factori (si altii, de asemenea). Astfel, tratamentul homeopatic este strict individualizat si nu exista scheme de tratament. Fiecare caz nou este cu adevarat nou, posibil complet diferit de un alt caz, aparent foarte asemanator.

Echinaceea purpurea

Exista insa si preparate care ajusteaza imunitatea fara o astfel de individualizare stricta a tratamentului, printr-o actiune nespecifica, dar benefica asupra sistemului imunitar. Echinaceea purpurea este o planta minunata care ne poate ajuta in acest sens. Sucul proaspat, stabilizat sau capsulele de Echinaceea duc la cresterea rezistentei generale in toate starile cu imunitate scazuta care favorizeaza infectiile de tract respirator si ORL (in primul rand).

Pentru o eficienta maxima, sucul trebuie administrat intr-un anumit ritm si anume patru zile la rand, urmate de patru zile de pauza, dupa care se poate repeta de doua, trei, patru ori la sfatul medicului. Este util atat profilactic, cat si curativ, eventual in asociere cu alte tratamente naturiste.

Continutul de alcool face ca sugarii si copiii sub doi ani sa nu poata beneficia de acest preparat; sucul proaspat poate fi folosit, dar este aproape inaccesibil, nu poti avea planta proaspata tot timpul la dispozitie.


Un supliment de vitamina C este si el binevenit, circa 7-10 zile pe luna. Sa nu uitam insa ca vitamina C din produsele naturale (lamai, grapefruit, catina, macese etc.) este mai buna decat orice produs de sinteza.

Propolisul este, de asemenea, foarte util, mai ales profilactic, pentru astfel de afectiuni (si nu numai). Ca si echinaceea, exista si sub forma de tableta (eventual cu vitamina C) si sub forma de tinctura.

In functie de varsta, se poate administra intre 10 si 20 de picaturi de doua-trei ori pe zi, in putina miere (doar cu mierea se amesteca foarte bine - nu se administreaza tinctura ca atare), inainte de mesele principale. Daca stomacul nu-l suporta, se poate lua si dupa masa.

Tratamentul homeopatic insa nu are nici o restrictie de varsta sau de vreun alt fel, iar stimularea organismului se face pe toate nivelele. Este superior fata de alte tratamente pentru ca are o actiune complexa, imbunatateste la nivel global capacitatea de reactie a organismului, facandu-l mai rezistent la agresiunile de orice fel din mediul inconjurator. Este o cale simpla si eficienta, fara reactii adverse, catre o stare de sanatate mai buna.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gut marta pe 18 Aug 2009, 11:32
    despre spasticitate

    nu stiu multe despre homeopatie ,dar am un copil cu probleme de spasticitate .Adica are parapareza spastica . In produsele care le comercializati aveti ceva care sa ii fie de folos ? Adica sa aiba rezultate cat de cat vizibile .Va multunesc .

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod