Stresul, redus cu ajutorul plantelor medicinale

Concluziile unui studiu privind fenomenul automedicatiei, realizat in 2006 de Gfk, arata faptul ca 73% din populatia tarii isi administreaza medicamente fara a consulta un specialist. Peste 22% dintre respondenti au declarat ca iau medicamente fara a apela la sfatul medicului, cel putin o data pe luna. Femeile sunt cele care apeleaza cel mai frecvent la automedicatie, procentul acestora fiind de 82%, comparativ cu doar 63% dintre barbati.

Concluziile unui studiu privind fenomenul automedicatiei, realizat in 2006 de Gfk, arata faptul ca 73% din populatia tarii isi administreaza medicamente fara a consulta un specialist.

Peste 22% dintre respondenti au declarat ca iau medicamente fara a apela la sfatul medicului, cel putin o data pe luna.

 

Femeile sunt cele care apeleaza cel mai frecvent la automedicatie, procentul acestora fiind de 82%, comparativ cu doar 63% dintre barbati.

Aproximativ jumatate dintre romani se considera suficient de informati pentru a-si administra singuri medicamente atunci cand sufera de afectiuni minore.

In aceste conditii, nu este de mirare ca si depresia, starile de axietate si stresul sunt tratate cu produse farmaceutice care se elibereaza fara prescriptie medicala. Chiar si sedativele care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala sunt luate fara recomandarea medicului, de catre alte persoane decat cele carora le-au fost prescrise.

In 2010 piata antidepresivelor a crescut, ajungand la 20 de milioane de euro, potrivit stirileprotv.ro, principala cauza a acestei cresteri fiind instabilitatea economica.

Cele mai mari pericole in cazul automedicatiei cu sedative sunt aparitia dependentei sau supradozajul.

Pe de alta parte, si efectele secundare ar trebui luate in considerare.

Ceaiurile din plante medicinale te pot ajuta sa treci mai usor peste momentele dificile, peste starile de anxietate sau nervozitate, tratand in acelasi timp si insomnia. Gasesti mai jos cateva dintre plantele medicinale care au efecte antidepresive:

Sunatoare


Uleiurile volatile din sunatoare au efect tranchilizant, iar flavonoidele influenteaza nivelul de serotonina. Un nivel ridicat de serotonina in creier creste starea de bine, ajuta la calmarea durerilor si amelioreaza insomniile.

Infuzia din sunatoare se realizeaza turnand o cana de apa fierbinte peste doua lingurite de sunatoare maruntita. Se lasa la infuzat 10 minute. Se pot consuma 3-4 cani cu ceai de sunatoare pe zi.

Hamei


Daca te confrunti frecvent cu insomnii, infuzia din hamei te poate ajuta. Uleiurile volatine din hamei au un efect linistitor asupra sistemului nervos central, provocand somnolenta.


Prepara ceaiul de hamei prin infuzarea intr-o cana de apa fierbinte a doua lingurite de hamei. Ceaiul de hamei se bea seara, inainte de culcare.

Tei


Este cea mai cunoscuta planta medicinala cu efect sedativ. Se foloseste in tratarea insomniilor, atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor.


O infuzie cu efect sedativ se prepara din 20 g de flori la un litru de apa fierbinte. Infuziile pentru copii se prepara dintr-o cantitate injumatatita de flori de tei. Ceaiul se bea inainte de culcare.

Ciubotica-cucului


Ciubotica-cucului este eficienta in tratarea migrenelor, insomniei, anxietatii si atacurilor de panica. Ceaiul se face dintr-o lingurita cu flori sau radacini, care se dau in clocot, apoi se lasa la infuzat timp de zece minute. Se pot bea trei cani pe zi.

Valeriana


In ciuda a ceea ce se crede, valeriana nu provoaca somnolenta exagerata. Aceasta planta are un efect calmant, fiind eficienta in tratarea anxietatii, durerilor de cap sau nervozitatii.
Starile proaste pot fi ameliorate cu ajutorul unui amestec dintr-o parte valeriana si o parte sunatoare.


Nu uita ca si plantele medicinale iti pot fi daunatoare daca le consumi in cantitati mari. Foloseste-le cu moderatie si cere sfatul medicului daca suferi de diverse afectiuni. De asemenea, in timpul sarcinii nu este recomandat sa consumi ceaiuri din plante fara acordul medicului tau.

Iata cum reusesc fanele Eva.ro de pe Facebook sa se calmeze in momentele dificile:


"Ma calmez cu muzica buna si imi impun de multe ori sa ma calmez fara medicamente. Cel mai bun ceai de calmare este cel de tei!" - Catalina

"Teiul este cel mai recomandat sau musetel, la nevoie. Chiar face minuni. De doua luni beau zilnic un litru de ceai de merisor. Initial am inceput sa consum acest ceai la recomandarea medicului pentru problemele mele de sanatate, dar in timp am observat ca are efecte benefice asupra intregului organism" - Loredana
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rimini pe 17 Oct 2010, 10:58
    stresul

    pt stres am inceput sa iau tablete de valeriana cu passiflora si ajuta puteti incerca si voi

    0
    0

  • cornelia pe 27 Iul 2010, 19:17
    sunatoarea

    sunatoarea interfereaza cu benzoadepinele.doctorul interzice folosirea lor concomitent.atentie cand incerci sa lasi tratamentul.fa-o treptat.pt. ca da dependenta bromazepamul.eu am ramas cu insomnii pt. ca am renuntat la ele deodata.

    0
    0

  • maria pe 6 Iul 2010, 22:05
    sunatoarea

    M aintereseaza daca pana reusesc treptat sa renunt la benzodiazepine .(bromazepam),recomandat de medic de altfel ,pot sa beau si ceai de sunatoare ,daca nu cumva are efect de interactiune cu medicamentul.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod