Desi perioada postului Sfintei Marii a trecut, totusi de ce sa nu alegem si unele retete culinare de longevitate bazate exclusiv pe vegetale?
In China, cu exceptia calugarilor budisti, foarte putini oameni sunt vegetarieni, considerandu-se ca omul nu a fost creat pentru a manca aproape numai vegetale - de vreme ce sistemul sau digestiv este de tip omnivor si nu ca al ovinelor sau caprinelor - astfel incat numai dietele cu rol terapeutic se bazeaza numai pe preparate vegetale.
Aceste diete apeleaza, in mod deosebit, la cereale, legume si zarzavaturi, dar, uneori mai adauga si ceva produse din carne. Statisticile arata ca in 1989, in China, doar 9% din caloriile necesare organismului au fost obtinute din produse animale. In 1996, cresterea economica a Chinei a facut ca si consumul de carne sa creasca putin, cu 3,8%.
In contrast, in Statele Unite, procentajul de carne din alimentatie a fost in 1996 de 34%, in timp ce in Marea Britanie s-a ridicat la 35%. In mod obisnuit, in casele chinezilor, la fiecare masa vom vedea rareori mai mult de cateva bucatele de peste si de carne.
Doar la ocaziile speciale carnea ocupa un loc mai important: sarbatori, musafiri de onoare sau pentru probleme speciale de sanatate.
Sa vedem, asadar, cateva dintre cele mai pretioase sanatatii si longevitatii...
Se spune despre telina ca are calitatea de a aduce energie racoroasa sangelui si de a elimina energia "umeda" - cea care mareste vascozitatea fluidelor din organism: sange, secretia biliara, lichidul sinovial, limfa etc. Telina hraneste si intareste functia hepatica. Sote-ul de telina regleaza tensiunea arteriala si este recomandat persoanelor care doresc sa slabeasca.
Se pun intr-o tigaie nesmaltuita 2 linguri de apa (sau, ulei de gatit) si se lasa sa se incinga. Apoi se pun 5 catei de usturoi pisati si 400g cozi de telina chinezeasca taiate in bucati de cca 2-3 cm. Se amesteca bine, apoi se adauga o lingura de sos de soia, piper si sare - dupa gust - se amesteca bine si se acopera tigaia. Se lasa pe foc mediu timp de 20-25 secunde. Se va putea manca imediat dupa ce se ia de pe foc.
Acest preparat este de mare ajutor in prevenirea hipertensiunii, ametelilor, palpitatiilor, tinitus-ului (zgomot in urechi), constipatiei si tulburarilor hepatice. Atentie insa! Deoarece spanacul contine acid oxalic, el nu trebuie consumat impreuna cu branza de soia (tofu), care contine mult calciu; impreuna, ele creeaza un compus nedigerabil, care poate genera calculii renali.
Se spala bine 200g de spanac proaspat, se pune intr-o cratita si se fierbe in 125 ml apa. Dupa ce a dat in clocot, se reduce flacara la minim si se continua fierberea inca 5 minute.
Intr-o alta cratita, se pun 750 ml apa, impreuna cu 200 g telina chinezeasca maruntita si se aduce la fierbere. De asemenea, dupa ce a dat in clocot se reduce focul la minim si se continua fierberea inca 5 minute. Acum se scurg de apa spanacul si telina si se pun intr-un castron.
Separat, se prepara un sos din 2 lingurite de ulei de susan, o lingurita de sos de soia si o lingurita de otet. Sosul final se toarna peste spanac si telina si se amesteca putin, pentru uniformizare. Se serveste cald.
Un asemenea preparat mareste considerabil energia vitala, invigoreaza circulatia sanguina, elimina toxinele din organism si sindromul numit in medicina chineza : "vant", adica excesul de Yang. Este foarte util persoanelor hipertensive, celor constipati, ori celor ce sufera de hemoroizi. Cantitatea mai mare de usturoi din aceasta reteta creeaza un bun antibiotic natural pentru dureri faringo-laringiene si pentru tulburari gastrice.
Se decojesc si se taie in fasii 400 g vinete si, asezate intr-un castron, se pun la fiert in Bain-Marie. Separat, intr-un castron mai mic, se amesteca o capatana de usturoi pisat, o hasma taiata marunt si o lingurita de cilantro (un fel de patrunjel foarte puternic aromat, folosit des in bucataria orientala).
Mai adaugati 2 lingurite de sos de soia, o lingurita de zahar brun, o lingurita de otet, o lingurita de ulei de susan si sare si piper dupa gust. Dupa ce se scot vinetele din abur, se pun in farfurie si se toarna peste ele sosul obtinut. Se mananca imediat, calde. Sunt absolut minunate!
Tofu - branza de soia - este considerata de medicina traditionala chineza drept un aliment cu energie racoroasa, ceea ce contribuie la inlaturarea factorului patogen numit "caldura verii", atunci cand acesta ataca stomacul si plamanii. Cu alte cuvinte, procesele inflamatorii ale acestor organe sunt calmate rapid de acest aliment. Este adesea prescris bolnavilor de diabet.
Vom folosi 5 ciuperci champignon si 30 g ciuperci urechi-de-lemn, precum si 30 g petale de crin alb. Acestea se pun in vase diferite, se acopera cu apa si se lasa la inmuiat timp de o ora (ideal ar fi sa stea o noapte intreaga).
Dupa inmuiere, ciupercile champignon se scot si se scurg de apa, dar se pastreaza apa in care au stat. Se scot si urechile-de-lemn si petalele de crin din apa si se scurg bine, se taie felii.
Se pun la incins, intr-o tigaie, 2 lingurite de ulei de gatit si se toarna 4 catei de usturoi bine pisati si 250 g tofu (taiat in cubulete de 4 cm). Se amesteca bine, timp de 1 minut, dupa care se adauga ciupercile champignon, urechile-de-lemn si petalele de crin.
Se amesteca bine, turnand si 2 linguri de sos de soia. Se mai pun si cca 60 ml din apa in care s-au inmuiat champignoanele, se acopera tigaia, se lasa focul la minim si se lasa sa fiarba timp de 10 minute. Atunci cand se servesc, se mai adauga sare si piper, dupa gust.
Sunt sigur ca, daca veti incerca aceste preparate culinare, nu numai ca veti avea placerea de a savura gusturile lor excelente, ci le veti include in meniurile dumneavoastra cele mai indragite.
Desigur, serialul nostru nu se opreste aici. Mai am inca multe retete care sa va poata oferi un meniu variat si, mai ales, aducator de sanatate si de viata lunga.