Disfunctionalitatile sistemului digestiv se traduc prin arsuri stomacale, balonare, ragaieli, aciditate, gaze intestinale, ulcer, constipatie, diaree, apendicita, respiratie urat mirositoare, supraponderalitate sau slabiri accentuate. Problemele tenului, acneea, cuperoza, pot fi tot semne ale unei disfunctionalitati a traiectului digestiv.
Stomacul se afla in partea superioara a abdomenului, centrul stanga, si apare ca punct reflexogen pe ambele talpi, cea stanga fiind totusi mai sensibila. Pe talpa stanga zona stomacului se afla sub lina taliei si se intinde catre interior pana la jumatatea talpii, iar pe talpa dreapta este in aceeasi zona, dar mai restransa. Zona stomacului este reprezentata in cazul mainii stangi sub degetul aratator, la jumatatea distantei dintre degetul mare si aratator si se extinde putin peste jumatatea palmei. In cazul mainii drepte zona este, de asemenea, mai restransa.
Stomacul secreta sucuri digestive si, prin procesul de amestecare si framantare pregateste hrana pentru trecerea in intestinul subtire. Din punct de vedere emotional stomacul este asociat cu ingrijorarea. Din cauza grijilor pot aparea arsurile la stomac, senzatia de nod in gat, indigestia.
Ficatul este un alt element foarte important al sistemului digestiv, el avand peste 500 de functii. Astfel, el produce bila necesara arderii grasimilor si prevenirii constipatiei si depoziteaza zaharul pentru a fi utilizat ulterior. Un alt rol al ficatului il reprezinta filtrarea toxinelor ce patrund in fluxul sanguin. Aceste toxine pot aparea datorita administrarii medicamentelor, consumului de alcool, adititivilor alimentari, chimicalelor, pesticidelor sau conservantilor.
Zona reflexogena a ficatului se gaseste pe talpa piciorului drept, deasupra liniei taliei, intinzindu-se de la marginea exterioara a talpii pana la mijlocul acesteia si in palma dreapta, sub pernita de la baza degetului mic, intre margine si centrul palmei. Un alt punct reflexogen se gaseste in adancitura dintre degetul mare si aratator.
Daca la apasarea zonei reflexogene a ficatului se va resimti o durere surda, este posibil sa fie vorba de un ficat lenes, iar daca durerea este ascutita, ficatul este prea activ. Lucrandu-se asupra zonei, ficatul se va putea reechilibra.
Ficatul impovarat sau stresat va genera o serie de simptome ca: diaree, greata, acnee, febra usoara, schimbari de dispozitie, hepatita, probleme cu vezica biliara. Ficatul lenes va genera aparitia petelor maronii pe piele, tulburari de somn, anemie, constipatie, senzatie de frig si oboseala, anemie, digestie proastra, sensibilitate la unele mirosuri, icter.
Ficatul este asociat cu sentimentul de furie si in el se poate depozita energia furiei reprimate. Ficatul se poate regenera, el fiind alcatuit in mare parte din fier, de aceea se prefera asimilarea acestuia din surse naturale: cirese negre, mure, spanac, macris, legume cu frunze de culoare verde inchis, patrunjel, prune uscate, stafide, sfecla, banane.
Vezica biliara se afla sub lobul drept al ficatului, intre aceste doua organe existand o legatura stransa. Zona reflexogena a vezicii biliare se afla in talpa dreapta, sub cea a ficatului si in palma dreapta, in zona degetului inelar. Rolul vezicii biliare fiind cel de a depozita bila si de a o elibera cand este necesar, acest organ poate fi suprasolicitat prin consumul excesiv de grasimi. Suprasolicitarea poate duce la formarea pietrelor la acest nivel, sau la instalarea unei crize biliare.
La nivel psihologic vezica biliara se asociaza cu capacitatea de a lua decizii ferme si de a-ti afirma parerile. Lucrul asupra zonei reflexogene a vezicii biliare poate ajuta la asumarea responsabilitatii propriei vieti.
Pancreasul se alfa in partea stanga a organismului, sub stomac si are, de asemenea, multe functii. Functiile acestui organ sunt de doua categorii: capul pancreasului serveste procesului de digestie si produce enzimele necesare descompunerii alimentelor (fainoase, grasimi, proteine), iar coada, sau corpul pancreasului are ca rol fabricarea insulinei, cea care mentine nivelul zaharului din singe constant.
Nivelul crescut al zaharului in sange se numeste hiperglicemie sau diabet, iar nivelul scazut - hipoglicemie. Pastrarea unui nivel constant al zaharului in sange se poate face printr-un aport constant de proteine, ceea ce se traduce prin mese mici si dese.
Pancreasul este o glanda importanta a sistemului endocrin ce poate, printre altele, influenta starea de spirit. Din punct de vedere emotional pancreasul este legat de trasaturile copilaresti, bucuria de a trai.
Pancreasul prezinta zone reflexogene pe ambele talpi, dar cea de pe talpa stanga este mai mare si se afla sub cea a stomacului, intre marginea interioara a talpii si centru. Stimularea punctelor reflexogene ne poate ajuta, in afara reglarii glicemiei si digestiei, sa intram in legatura cu copilul din noi.
Colonul
Sistemul intestinal este compus din intestinul subtire si cel gros, sau colonul, functiile acestora fiind asemanatoare. Principalele functii ale intestinului subtire sunt digestia si asimilarea substantelor nutritive prin absorbtie, colonului revenindu-i rolul de eliminare a reziduurilor.
Zonele reflexogene ale intestinului subtire se intind pe toata latimea talpilor, intre linia taliei si linia soldului. In ceea ce priveste colonul exista trei zone distincte in functie de zona reprezentata: colonul ascendent, transversal si descendent.
Avand in vedere ca in partea inferioara a colonului descendent tind sa se acumuleze majoritatea reziduurilor, zona reflexogena corespunzatoare tinde sa fie pentru multi oameni sensibila la atingere.
Datorita faptului ca acest intestin reprezinta un veritabil sistem de canalizare al organismului in care pot depozita mari cantitati de resturi nocive, fapt ce are implicatii enorme asupra starii de sanatate a intregului organism se impune mentinerea lui intr-o stare de curatenie si functionare adecvata.
Informatii preluate din cartea Reflexoterapia, de Dr. Frankie Avalon Wolfe, Editura Curtea Veche, www.curteaveche.ro
© Copyright:
Sistemul digestiv si semnalele sale de alarma
Sistemul digestiv serveste descompunerii alimentelor consumate, asimilarii si absorbtiei substantelor necesare organismului, dar si eliminarii reziduurilor. Tubul digestiv cuprinde gura, estofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros.
Comentarii (3)
in cazul in care reflexo terapia nu functioneaza ptr acnee incercati in paralel sa folositi sapunuri pe baza de sulf de la farmacie sau borax. sunt foarte buna si urmati o dezintoxicare de 2 saptamani cu apa argiloasa,asa eu am scapat definitiv de ele. cand si cand imi mai apare cate un cosulet dar nici semnele nu se mai vad datorita sapunului cu sulf. va rog sa folositi sapunul numai in zonele cu acnee.
eu fac reflexoterapie si mi-am facut si mie chiar si o colega refexoteraput mi-a facut dar din cauza stresului problema cosurilor la mine inca nu s-a rezolvat.Am fost si la un medic dermatolog si am urmat tratament timp de 8 luni si cu antibiotice si cu creme.Temporar s-a ameliorat dar de 2 sapt acneea a reaparut.Eu pana acum un an n-am avut deloc probleme cu tenul.Nu stiu ce se intampla? De ce imi tot apar?Am facut si analize si nu am nici o infectie, nimic.Sa fie stressul problema?
super buna si cum ziceam stper sa iau un 10
Posteaza comentariu