Semnificatia gusturilor in Ayurveda

Pentru oamenii sanatosi Ayurveda recomanda o alimentatie echilibrata, care sa cuprinda toate cele sase gusturi. Predominarea unuia dintre gusturi poate duce la tulburari. Regulatorul de incredere al starii noastre de sanatate este un simt rafinat al gustului, care sa ne informeze despre necesitatile noastre interne generate de interactiunea celor trei Dosha - vata, pitta, kapha.
Apetitul cauta in mod instinctiv acele alimente care pastreaza sau, dupa caz, refac echilibrul intern al corpului. Prin urmare, simtul gustului este un instrument de perceptie, iar gustul este indicatorul pentru combinatia celor cinci elemente. Fiecare orientare a gusturilor influenteaza procesele din organismul nostru.

Ganditi-va la efectul unui castravete murat asupra apetitului, la efectul purificator al unui hrean picant, sau la efectul unei cesti de cafea amara. Ayurveda caracterizeaza efectele fiziologice ale fiecarui gust asupra corpului.


Gustul dulce

  • da senzatia a ceva placut, bland, "lipicios";
  • este greu, rece, uleios si gelatinos;
  • are un efect constructiv (anabolic) asupra tesuturilor, favorizeaza cresterea si luarea in greutate;
  • produce compactitate, stabilitate si forta;
  • incetineste procesele digestive;
  • astupa canalele din corp;
  • potoleste setea si calmeaza arsurile;
  • produce o miscare descendenta in corp, este laxativ;
  • distruge Pitta si Vata, construieste Kapha;
  • favorizeaza secretia laptelui;
  • intareste memoria;
  • in exces, duce la obezitate, inertie, predispozitie la raceala, constipatie, pierderea poftei de mancare, depresie.


Gustul acru

  • produce o usoara senzatie de arsura in gura si gat;
  • favorizeaza secretia salivara;
  • este greu, fierbinte, uleios;
  • starneste pofta de mancare;
  • calmeaza balonarile;
  • influenteaza favorabil digestia, are efect purificator;
  • intareste organele;
  • produce miscarea descendenta a alimentelor in corp;
  • intareste Kapha si Pitta, slabeste Vata;
  • in exces, produce sete, diaree, slabiciune a muschilor, congestii.


Gustul sarat

  • modifica consistenta salivei;
  • produce o senzatie de arsura in gura si faringe;
  • are efect de inmuiere si umezire;
  • este greu, fierbinte, uleios, patrunzator;
  • degradeaza tesaturile;
  • favorizeaza procesul digestiv;
  • are efect purgativ asupra excretiilor;
  • favorizeaza pofta de mancare si digestia;
  • calmeaza balonarile;
  • stimuleaza circulatia umorilor;
  • este diuretic;
  • purifica si largeste canalele corpului;
  • este laxativ;
  • intareste Pitta si Kapha, slabeste Vata;
  • in exces, duce la slabiciune, impotenta, sete, febra, eczeme, impuritatea sangelui, artrita, congestii.


Gustul iute

  • produce o senzatie intepatoare, excitanta pe limba;
  • are efect lacrimogen;
  • este usor, fierbinte si uscat;
  • are efect de descompunere (catabolic) a tesuturilor, absoarbe si usuca;
  • stimuleaza pofta de mancare;
  • favorizeaza secretia salivara;
  • purifica gura;
  • stimuleaza organele;
  • are efect insufletitor, de incalzire, inhiba coagularea sangelui;
  • usuca transpiratia si umorile corporale;
  • purifica si deschide canalele corpului;
  • actioneaza impotriva parazitilor intestinali;
  • sleieste vlaga corpului;
  • produce miscare ascendenta in corp (vomitiv);
  • intareste Vata si Pitta, slabeste Kapha;
  • in exces duce la slabiciune, oboseala, impotenta, sete, arsuri, voma, ameteli, tremuraturi.


Gustul amar

  • acopera toate celelalte gusturi;
  • produce uscarea gurii;
  • inhiba secretia salivei;
  • este usor, rece, uscat, fin;
  • are efect de descompunere asupra tesuturilor, este absorbant si uscator;
  • curata canalele corpului;
  • stimuleaza apetitul, purifica sangele, combate febra;
  • determina pierderea in greutate si uscarea;
  • elimina parazitii intestinali si otravurile, puroiul si supuratia ranilor;
  • este util in combaterea febrei, arsurilor si mancarimilor;
  • favorizeaza mobilitatea;
  • stimuleaza inteligenta;
  • intareste Vata, slabeste Pitta si Kapha;
  • in exces, duce la pierderea fortei, senzatii de ameteala, uscarea gurii, dureri de cap.


Gustul astringent

  • produce o senzatie de rigiditate pe limba si in gat, uscarea gurii;
  • inhiba secretia salivara;
  • este usor, rece, uscat;
  • asupra tesuturilor are efect absorbant si de descompunere;
  • are efect calmant, vindecator, racoritor, purifica sangele;
  • determina pierderea in greutate;
  • ajuta la combaterea diareei;
  • reduce cantitatea de urina;
  • usuca umorile corpului;
  • intareste Vata, reduce Pitta si Kapha;
  • in exces duce la balonare, constipatie, impotenta, senzatia de uscare a gurii, dureri de inima, slabiciune.


Informatiile au fost preluate din cartea "Ayurveda - Sa traim in echilibru cu fortele vitale" - tradusa de Walter Fotescu, Editura Niculescu, Bucuresti: 2005, www.niculescu.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod