Oricat am fi noi, europenii, de orgoliosi, trebuie sa recunoastem ca -la capitolul Igiena - orientalii au fost cu mult inaintea noastra. Inafara de grija lor deosebita pentru curatenia corporala, orientaliiantici erau foarte preocupati de sanatatea bucala si, mai ales,dentara. Aceasta obsesie a pastrarii unei danturi perfecte este oprelungire a traditiilor din vremuri stravechi, cand lipsa danturiiinsemna si sfarsitul vietii individului - nemaiputand sa se hranescanormal, el devenea o povara pentru tribul sau. Eschimosii au incaproaspat in memoria obiceiurilor lor ritualul abandonarii batranilorfara dantura pentru a fi mancati de ursii albi. Metoda cea mai simpla sifoarte eficace de a mentine sanatatea danturii era - si mai este, inca! -aceea a curatirii limbii dupa fiecare masa. Se stie, azi, ca papilelecirculare si cele filiforme de pe suprafata limbii sunt depozitarele unorimense cantitati de microreziduuri alimentare, ca si de microorganismecare fac aceasta parte anatomica a noastra sa fie mult mai murdara simai infectata decat anusul. De aceea, orientalii au inteles ca estenecesara o razuire sau periere a suprafetei limbii, indepartand astfelcele mai multe dintre pericolele ce misuna prin cavitatea bucala,mai ales in timpul somnului. Acestea sunt cele care ataca smaltuldentar, provocand cariile, mai curand decat micile resturi alimentareneindepartate prin periajul obisnuit al dintilor. Curatarea propriu-zisaa danturii se realiza prin frecarea lor cu sare (sau praf de bicarbonatde sodiu), neuitandu-se masajul gingiilor. Un astfel de masaj, executatcu regularitate si fermitate, poate preveni cu succes hidoasa perspectivaa parodontozei si chiar cazurile de sangerari frecvente ale gingiilor.Daca, totusi, gingiile au inceput sa va sangereze, cheltuiti un ban inplus si mancati zilnic cate doua fructe de mango. Nu exagerati! Candsangeraea inceteaza, opriti cura de mango, caci riscati un blocajrenal. Daca nu va permiteti mango, atunci fiti mai atenti cu cochiliilescoicilor de pe malul marii. Culegeti-le, uscati-le si macinati-lefin. Daca puneti la fiert in 250 ml apa cca 30g praf de scoici,impreuna cu 4g de cojite fine de arahide si 6 curmale, veti obtine osupa concentrata, pe care o puteti bea zilnic. In 4-5 zile sangerareava inceta.
Asadar, obisnuiti-va - macar de acum incolo! - sa va spalati dantura dupafiecare masa, sau cel putin sa va periati limba. Periajul limbii trebuiesa aiba loc dupa cel al dintilor. Astfel, limba trebuie sa arate mereude culoare rozalie, acoperita cu un fin strat albicios. Orice modificarea aspectului vreunei parti a suprafetei superioare a limbii trebuie sava dea de gandit. Caci, de pilda, partea centrala a ei ne poate spunedaca stomacul se afla in suferinta, in vreme ce varful ne spune dacainima este bolnva. Este cunoscut, de altfel, faptul ca orice tulburarela nivelul stomacului sau splinei genereaza cunoscutele afte bucale,extrem de neplacute si de frecvente. Asa incat, alaturi de bagajul deinformatii pe care limba ni le poate da pe tacute, cavitatea bucala sidantura mai spun si ele multe lucruri despre felul in care stam atat cuigiena bucala cat si cu starea generala a sanatatii. Dar, despre toateacestea puteti afla mai multe inscriindu-va la cursurile de initiere inQigong, de 6 zile, predate chiar de semnatarul acestor randuriInainte de a ne desparti sa va mai vand un mic secret. Toamna esteperioada ideala pentru drumetiile montane. Apele izvoarelor devin adeseatentante pentru calatorul obosit si insetat, dar, pot fi si periculoase,uneori. Traditia straveche a chinezilor ne invata sa ne protejam deriscurile unor infectii sau tulburari digestive pe o cale foarte simpla:inainte de a bea apa, mestecati ca pe cewing-gum un catel de usturoi -astfel ca el sa se raspandeasca pe toata suprafata cavitatii bucale,apoi scuipati usturoiul. Veti putea bea linistiti apa cristalina careva imbie cu susurul ei.
Mare maestru al Federatiei Mondiale de qigong
e-mail: www.qitaky.ro
Posteaza comentariu