Poate ca ar fi bine sa ne amintim ca aparitia mirodeniilor in viata europenilor este datorata neobositilor negustori ai vechiului Orient. Ei creasera un adevarat "pod" de trecere intre doua culturi total diferite. Profunzimea cercetarii naturii - la care ajunsesera inteleptii tibetani, indieni, chinezi ori japonezi - incepea sa fie cunoscuta lumii Occidentale multumita spiritului de marketing promovat de negustorii calatori ai Orientului Mijlociu si Extrem.
Din pacate, o data cu scurgerea timpului, mirodeniile au ramas in constiinta noastra doar ca niste ingrediente alimentare capabile sa dea rafinament gustului diverselor preparate culinare, pierzandu-se si mesajul privitor la rolul profilactic si terapeutic al acestor adevarate comori de sanatate, izvorate din gradina minunata a lui Dumnezeu.
Si noi, romanii, stim cate ceva despre semintele de Fenicul; dar chinezii au putut descoperi neinchipuit de multe lucruri despre virtutile terapeutice ale acestei mirodenii, despre care se stie ca are energie calda, mireasma picanta si are capacitatea de a oferi o senzatie de incalzire a organismului, de a imbunatati circulatia sanguina, precum si de a sustine activitatea rinichilor, vezicii urinare si a stomacului.
Cei care sufera de hernia intestinului subtire pot sa-si prepare 40g samburi de caise, impreuna cu 20g capete albe de ceapa verde (cu tot cu mustati), strivite si coapte in cuptor, pana se usuca bine si se amesteca bine cu pulberea din 40g seminte de fenicul. Se dizolva cate 10g din aceasta pulbere in 50ml vin de orez si se bea de doua ori pe zi. Astfel, se poate scapa de durerile provocate de hernia jejunala.
O alta metoda, pentru aceeasi afectiune, ar putea fi dizolvarea a cate 10g dintr-un amestec din parti egale de pulbere de seminte de fenicul si seminte de licii, in 50ml vin de orez. Se bea de doua ori pe zi.
Sunt multi aceia care ar dori sa-si trateze durerile de lumbago fara a inghiti medicamente care ar putea sa le dauneze altor organe; iata o reteta de-a dreptul delicioasa: se fierb feliute de rinichi de porc impreuna cu seminte uscate de fenicul, se mananca rinichii cu orice alte garnituri si condimente, la mesele de pranz si cina.
Daca, la unele mancaruri, apar dureri gastrice sau abdominale, este bine sa le condimentati cu seminte de fenicul si ghimber, atunci cand le preparati.
Medicii traditionalisti chinezi au descoperit ca hidrocelul tunicii vaginale, ca si cel scrotal, pot fi tratate astfel: se prajesc uscat (fara ulei) 16g seminte de fenicul si 5g sare, pana se innegresc; apoi se macina fin si se prepara doua chiftelute din amestecul acestora cu doua oua de rata crude, care se coc intr-o tigaie si se mananca seara - inainte de culcare - impreuna cu putin vin de orez. Se urmeaza acest tratament in reprize de cate 4 zile, intre care se lasa pauze de 2 pana la 5 zile. Sansele de vindecare sunt de 92%!
Totusi, trebuie sa retinem ca feniculul nu poate fi folosit in cazurile bolilor clasificate de medicina traditionala chineza ca fiind "calde" sau "fierbinti", de pilda, diareea provocata de insolatie sau de alimente cu energie calda/fierbinte. De asemenea, feniculul nu este recomandat barbatilor cu erectie excesiva si ejaculare prematura.
Altfel, feniculul este un digestiv aromatic si carminativ minunat, bun pentru eliminarea gazelor intestinale si stimularea sistemului nervos, cat si in tratarea artritelor.
Despre semintele de Marar, mai toti stim ca sunt o sursa de aroma necesara in obtinerea unor muraturi gustoase. Medicina traditionala chineza a stabilit ca semintele de marar au energie calda, mireasma picanta si pot induce senzatia de caldura, precum si o buna circulatie sanguina; ele pot sa contracareze efectul toxic al unor preparate din carne sau peste, imbunatatind starea splinei si a rinichilor.
Atunci cand apar contracturi puternice ale musculaturii paravertebrale, se poate indeparta durerea vie daca se prajesc uscat seminte de marar - pana degaja aroma - si se macina fin; se poate bea o ceasca de 50ml de vin de orez, in care se dizolva 5g din aceasta pulbere.
Sa mai remarcam ca frunzele de marar au calitatea de a reduce tensiunea arteriala, largind vasele de sange, atat la oameni, cat si la animalele mamifere de casa.
Poate ca, dintre toate mirodeniile aduse de vechii negustori, Scortisoara este cea mai reprezentativa aroma a Orientului. Considerata de chinezi ca avand energie fierbinte, miresmele picanta si dulce, scortisoara poate ajuta rinichii, splina si vezica urinara.
Femeile care acuza dureri abdominale dupa nastere si-ar putea prepara un amestec din 5g praf de scortisoara si 50ml vin de orez, pe care sa-l bea de 3 ori pe zi.
Dizolvand 3g de praf de scortisoara in putina apa calda, puteti scapa de excesul de aciditate gastrica si de tendinta de voma acida.
In general, daca doriti sa va produceti o senzatie de caldura in organism, folositi praful de scortisoara in diverse preparate. Probabil ca de aceea romanii adauga scortisoara la vinul fiert, atunci cand vor sa se incalzeasca iarna. Sa mai remarcam si faptul ca praful de scortisoara este de ajutor femeilor care sufera de o neregularitate a ciclului menstrual si dureri post-menstruale, insotite de secretii vaginale albicioase. De asemenea, persoanele varstnice (intre 65 si 90 ani) - de obicei, lipsite de energie - sufera de amorteli ale membrelor si accentuarea artritelor in perioadele reci; acestea pot folosi cu succes scortisoara presarata pe unele mancaruri sau prajituri.
Atunci cand apar primele semne ale incontinentei urinare (pierderi de urina necontrolate), se recomanda consumarea zilnic a doi ficatei de pui, fierti in abur, impreuna cu 5g de praf de scortisoara, presarat pe acestia. Tratamentul dureaza minimum 3 zile.
Totusi, este nevoie de prudenta in privinta utilizarii acestei mirodenii. Femeile a caror menstruatie este cu pierderi de sange prea abundente, precum si persoanele cu hematurie, epistaxis, cu dificultati la urinare, cu fecale foarte uscate, febra, hemoroizi ori cu pierdere de voce trebuie sa excluda scortisoara din meniul lor. Evident, nu va recomand sa va atingeti de scortisoara daca sunteti raciti!
Daca vi se par interesante aceste informatii, vom continua intr-un articol viitor sa ne ocupam si de alte mirodenii minunate...
© Copyright:
Comentarii (2)
Ce fac daca nu-mi place scortisoarea nici la placinta cu mere,cum se foloseste la noi.O pot lua ca medicament dar nu pe alimente
vreau reteta vinului de orez multumesc
Posteaza comentariu