Agenţia Americană pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) a aprobat un nou tratament pentru persoanele care suferă de migrene cronice: injecţiile cu toxină botulinică. Migrena cronică se manifestă prin dureri de cap zilnice, extinse pe o perioadă mai lungă de 15 zile în fiecare lună. De obicei, aceste dureri sunt însoţite de stări de ameţeală, vomă şi o sensibilitate la lumină sau zgomot, susţine dr. Russell Katz, director în cadrul FDA.
Injecţii cu botox la fiecare 12 săptămâni
Tratamentul cu toxină botulinică pentru migrena cronică presupune administrarea mai multor injecţii în zona gâtului sau a capului la fiecare 12 săptămâni pentru a împiedica apariţia episoadelor de migrene. Discută cu medicul tău despre acest tratament pentru a stabili împreună dacă este potrivit pentru tine. Singurele reacţii adverse raportate de pacienţii care au urmat acest tratament sunt durerile la nivelul gâtului sau dureri de cap.
Specialiştii susţin că noul tratament nu este eficient în cazul persoanelor care prezintă dureri de cap doar din când în când.
Toxina botulinică, descoperită în 1822
Potrivit dr. Ardeshir Vahidi, medic specialist în chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi chirurgie estetică, toxina botulinică (TB) a fost descoperită la o intoxicaţie dată de Clostridium Botulinum in 1822, ajungând să fie utilizată în neurofiziologie în 1950 de către un medic canadian. În 1977, pentru prima dată, TB este folosită în scop terapeutic pentru corectarea strabismului, de către medicul american Alen B. Scott, până atunci fiind cunoscută drept cea mai otrăvitoare substanţă.
A ajuns cunoscută în întreaga lume ca tratament pentru umplerea ridurilor, însă cercetările din ultimii ani au identificat multiple întrebuinţări medicale, cum ar fi:
- Tratarea transpiraţiei excesive;
- Tratarea distoniei cevicale la adulţi sau torticolis, o afecţiune neurologică ce cauzează contracţii puternice la nivelul umerilor şi a gâtului;
- Tratarea blefarospasmului sau închiderea necontrolată a pleoapelor;
- Tratarea tinitusului sau a zgomotelor din urechi;
- Alinarea durerilor de la nivelul picioarelor în cazul persoanelor diabetice;
- Atenuarea cicatricelor.
Când este contraindicată toxina botulinică?
Potrivit dr. Ardeshir Vahidi, nu se utilizează toxină botulinică dacă:
- eşti alergică la una dintre componentele utilizate în prepararea toxinei;
- suferi de maladii care determină scăderea generală a forţei musculare, cum ar fi miastenia gravis;
- urmezi un tratament cu antibiotice, caz în care injecţia se face după câteva zile de la încheierea tratamentului;
- urmezi un tratament cu antiinflamatoare nonsteroidiene;
- zona care urmează să fie tratată prezintă o infecţie;
- eşti însărcinată sau alăptezi.