Meditatie prin mers

Suntem cu totii constienti de agitatia din vietile noastre, cauzata de stresul de la servici si/sau obligatiile familiare. Astfel, rareori gasesti putin timp doar pentru tine, pentru a te relaxa si pentru a-ti limpezi gandurile.
Una dintre cele mai usoare metode de a te relaxa este meditatia. Cercetarile au dovedit ca aceasta te poate ajuta sa elimini stresul si sa te relaxezi. Dar, in ciuda acestor beneficii, este greu sa gasesti timp pentru aceasta practica. Din fericire exista o cale prin care te poti bucura de beneficiile meditatiei fara sa fii nevoit sa sacrifici prea mult timp. Poti face o mica plimbare si in acelasi timp te poti relaxa prin meditatie.

Sa meditezi in timpul mersului nu este un lucru greu si poate fi invatat de catre oricine. Iata cativa pasi care trebuie parcursi pentru a te bucura de beneficiile meditatiei prin mers.

1. In primul rand trebuie sa lasi deoparte tot ce ar putea sa-ti distraga atentia.
Asta include toate lucrurile "tentante" cum ar fi iPod-ul, mobilul si toate lucrurile de acest gen. Aceasta plimbare este o buna ocazie de a elimina stresul si frustrarea.

2. Inainte de a incepe plimbarea, trebuie sa inveti sa fii constient de propriul corp, ganduri si idei. Incearca sa nu acorzi atentie lucrurilor care te inconjoara si concentreaza-te asupra corpului si a miscarilor tale. Fii atent la locul unde picioarele tale ating pamantul.

3. Dupa ce ai invatat cum sa iti limpezesti mintea si te afli in picioare, concentreaza-te pe echilibru. Este timpul sa inveti sa pasesti. Incepe prin a merge incet, dupa care poti reveni la mers normal. In timpul mersului, incearca sa-ti golesti minte de orice gand si nu acorda atentie la ce se intampla in jurul tau, nu privi insistent persoanele sau obiectele care iti ies in cale.
Fii atent la modul in care pasesti. Observa miscarile pe care le fac picioarele tale, modul in care acestea ating pamantul si cum iti simti genunchii in timpul mersului. Sa devii constient de ce simti si de diferitele miscari ale corpului tau este cea mai buna cale de a incepe meditatia.

4. Continuandu-ti mersul, observa cum simti si celelalte parti ale corpului. Ce simti in timp ce vantul iti atinge degetele? Cum se misca umerii in timpul mersului? Ai descoperit centrul de echilibru? In timpul mersului, ar trebui sa stii aceste lucruri. Concentrandu-te asupra corpului tau, vei reusi sa te detasezi de orice factor stresant care te afecteaza. Aminteste-ti ca pe timpul mersului trebuie sa fii relaxat, inlatura tensiunea si stresul care se reflecta pe chipul tau.
Daca fata ta arata furie, nu vei reusi sa-ti limpezesti gandurile.

5. Cand ai devenit relaxat, concentreaza-te asupra gandurilor tale in acelasi fel in care ti-ai studiat miscarile. Ce fel de emotii te afecteaza cel mai mult? Aminteste-ti ca trebuie doar sa observi aceste lucruri, fara a-ti dori sa le confrunti sau sa gasesti solutii pentru unele probleme.

6. In timp ce te concentresi asupra mintii tale si incepi sa observi ce simti si starile emotionale, vei incepe sa simti adevarata relaxare, mintea si corpul tau vor deveni un intreg.

7. Cand simti ca ai reusit ce ti-ai propus va trebui sa te opresti, insa treptat. In acest timp, aminteste-ti tot ce ai experimentat, toate observatiile facute in timpul mersului.

Expertii sunt de parere ca acest tip de meditatie este mai usoara decat meditatia traditionala si ofera unei persoane sansa de a se cunoaste mai bine, in special de a-si cunoaste corpul in miscare.
Meditatia te ajuta sa-ti pastrezi o minte limpede, imbunatateste concentrarea, alunga emotiile negative si te ajuta sa-ti gasesti pacea interioara si fericirea.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • magda pe 19 Iul 2008, 11:18

    Este minunata metoda pe care ne-o recomanzi, doar cu un singur amendament: folosesti cuvantul "concentrare" care e total opus relaxarii. Deci nu "te concentrezi la mers", ci doar urmaresti ca un spectator toate miscarile pe care le face corpul tau; asa numita "stare de martor". Daca intervine concentrarea pierzi relaxarea. Prin aceasta meditatie devii tot mai liber de ganduri si mai constient de tine, intr-adevar e minunata.

    0
    0

  • Bordeianu Gabiela pe 26 Mai 2008, 09:08
    Nu mai zaboviti!

    Practic aceasta meditatie cel putin de 4 ori pe saptamana si ma simt minunat! Practicati si voi, este benefic pentru pastrarea sanatatii si prospetimii mintii. Si nu ultimul amanunt: nu costa nimic decat putin timp benefic pentru mintea si corpul tau. Cat timp nu pierdem aiurea?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod