Maceratul de gălbenele. Ce beneficii are și cum să-l prepari

Gălbenelele se numără printre cele mai utilizate plante medicinale, având numeroase beneficii pentru sănătate. Află cum se obține maceratul de gălbenele și cum se folosește.
Calendula officinalis, cunoscute popular ca gălbenele, sunt plante care oferă culoare și luminozitate grădinilor tradiționale prin nuanțele lor intense de galben și oranj. Sunt folosite încă din antichitate ca plante medicinale și în prezent sunt incluse în medicamente și produse pentru îngrijirea pielii sau părului. 

Gălbenelele au numeroase efecte vindecătoare: calmează pielea iritată și stimulează reînnoirea celulară. Nu doar că ajută rănile să se vindece mai repede, dar în același timp reduc riscul de infectare și de formare a cicatricilor. Proprietățile antiinflamatorii, antioxidante și astringente ajută nu numai la tratarea, dar și la prevenirea arsurilor solare, hidratând în același timp pielea uscată.

Citește și: Beneficiile consumului de tinctură de propolis

Intern, gălbenelele acționează prin stimularea sistemului limfatic, contribuind la eliminarea toxinelor din organism.
Pot reduce probleme precum varice, vânătăi sau crampe musculare.

Ce este maceratul de gălbenele


Macerarea este procesul prin care un ingredient solid (așa cum sunt diferite părți ale plantelor) este lăsat la infuzat într-un lichid, de obicei alcool sau ulei, pentru eliberarea treptată a compușilor solubili. În cazul maceratului de gălbenele se folosesc petalele sau florile întregi. Cele mai multe substanțe active din gălbenele se găsesc în baza verde a florii, de aceea este de preferat să folosești florile întregi, nu doar petalele. 

Dacă culegi gălbenelele din grădina ta sau le cumperi proaspete, este recomandat să le lași la uscat înainte de a le lăsa la macerat pentru a reduce riscul ca florile să mucegăiască în ulei. Pasul următor este să macini într-un blender sau să toci florile uscate pentru a elibera în ulei cât mai multe substanțe active benefice. 

Pre-tratarea florilor cu alcool înainte de macerare accelerează și amplifică eliberarea substanțelor solubile.
Este un pas intermediar opțional, însă este recomandat pentru a obține un macerat cât mai concentrat. Pentru acest pas poți folosi puțină votcă.

Ce tip de ulei să folosești pentru maceratul de gălbenele


Alegerea corectă a uleiului este foarte importantă. Folosește întotdeauna uleiuri proaspete, de calitate. Macerarea poate fi făcută la temperatura camerei, lăsând florile în ulei timp de câteva zile. O altă opțiune este macerarea la cald, care presupune încălzirea uleiului. În acest caz trebuie să folosești uleiuri care tolerează bine temperaturile ridicate, precum ulei de susan, de sâmburi de struguri sau de jojoba. Macerarea la rece este de preferat pentru că păstrează toate beneficiile gălbenelelor.

Uleiul din sâmburi de struguri este o variantă bună, fiind un ulei accesibil ce conține numeroși polifenoli și vitamina E.
Polifenolii au rol vindecător și protector pentru piele și corp, oferind stabilitate în timp maceratului. 

Cum să prepari maceratul de gălbenele


Ai nevoie de: 

un borcan cu capac ermetic,
25 de grame de flori uscate de gălbenele
250 ml de ulei
o linguriță de votcă

Mod de preparare:

Pune florile de gălbenele în blender și mixează până când sunt ușor mărunțite, dar nu transformate în pudră.
Opțional, pune florile de gălbenele într-un bol și pulverizează-le cu o cantitate mică de alcool, atât cât să se umezească puțin. Acoperă bolul și lasă alcoolul să acționeze timp de câteva ore. 
Pune în borcanul spălat și uscat florile de gălbenele.
Toarnă uleiul și asigură-te că toate florile sunt scufundate în ulei. 
Sigilează borcanul și pune-l în dreptul unei ferestre luminoase.
Acoperă borcanul cu hârtie pentru a proteja maceratul de razele ultraviolete.
Lasă la macerat timp de patru - șase săptămâni, agitând borcanul o dată la câteva zile.
Strecoară apoi uleiul obținut și pune-l într-o sticlă sau borcan cu închidere ermetică. Păstrează-l într-un loc răcoros și întunecat.
Maceratul de gălbenele poate fi păstrat timp de până la doi ani.

Îl poți folosi pentru a trata pielea iritată, rănile și arsurile minore, arsurile solare, dar și pentru a hidrata tenul sau pielea uscată a corpului, inclusiv scalpul. 

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă