Fenomenele locale pot fi insotite de febra, frisoane, oboseala, stare de slabiciune, soc similar arsurilor termice. Arsurile apar in momentul in care pigmentul protector al pielii, numit melanina, este incapabil sa faca fata expunerii excesive. In functie de gravitatea arsurii, trebuie sa apelam la tratament specializat sau la un tratament naturist. Pielea arsa nu se va mai expune la soare in urmatoarele 3-4 zile de la tristul eveniment. Nu se sparg basicile si nu se cojeste pielea!
Tratamentul de acasa
Cremele dermatologice, frunzele de aloe, smantana sau iaurtul, uleiul de masline si ceaiurile reprezinta cateva modalitati de combatere a iritatiilor pielii. Acestea se aplica direct pe piele, insa importanta este si dieta, care trebuie sa contina multe fructe, legume si lichide, pentru a ajuta pielea sa se refaca.
Cand arsura nu este severa, dam imediat cu apa rece si, momentan, durerea se va diminua. Frunzele de aloe scoase de la frigider se decojesc, iar suprafata proaspat curatata se aplica pe pielea arsa de soare. Frunza de aloe contine un gel rece care ajuta la calmarea durerii si hidrateaza pielea.
Si ungerea cu miere sau cu tinctura de propolis alina durerile. O veche vorba din batrani spune ca pe arsura trebuie aplicata imediat o foaie de ceapa cu sare, ca sa dispara usturimea. O alta reteta naturista: Se freaca bine trei caise coapte si se bat cu doua linguri de smîntîna. Amestecul se aplica pe piele, se lasa 5-10 minute, apoi se spala cu infuzie calduta de ceai verde.
Leacuri naturiste pentru arsurile solare: Sucul de lamaie ia durerea
Aplicat pe piele, sucul bogat in Vitamina C actioneaza ca un astringent si ia durerea cu mana. La fel de bun este si otetul de mere cu miere. Pielea poate fi spalata cu ceai de pelin, coada-soricelului, musetel, frasin, galbenele, plop negru, in, salcam, soc, stejar, sunatoare. Toate aceste ceaiuri sunt bune atat pe piele, cat si consumate in cantitati mari, pentru hidratare.
Leacuri naturiste pentru arsurile solare: Uleiurile ajuta la regenerarea pielii
Cand basicile dispar, se pun pansamente cu ulei de sunatoare, ulei de musetel, unguent de muguri de plop sau aloe. Tot ca masura imediata, se unge pielea cu ulei si bicarbonat de sodiu. Se fierb frunze de liliac alb pana se innegreste apa, se lasa sa se raceasca si, cand sunt caldute, se scot frunzele si se aplica pe suprafata arsa. Se leaga cu un tifon si 24 de ore se umezeste continuu pansamentul cu apa in care au fiert frunzele. A doua zi, se scoate pansamentul, care va ridica primul strat de arsura si impuritati, lasand locul curat si sterilizat. In medicina populara, arsurile se pot acoperi cu cataplasme de frunze de varza, vinete, gutui sau smochine.
Un articol realizat de Simona Tucaliuc
Comentarii (1)
Eu am fost la mare pe la ora 13, si am stat pe la soare dar nu prea mult. Cand am ajuns acasa mi-am dat seama cand de rosie era pielea mea si cat de arsa era de la soare. Dupa ce am facut un dus rece si mi-am mai revenit putin am inceput sa folosesc o crema antiseptica cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation. Aceasta crema m-a ajutat enorm de mult, mi-a calmat pielea si m-a ajutat la refacere. Acuma mereu ma dau cu ea cand ma intorc de la plaja si o recomand cu caldura. Pup
Posteaza comentariu