Extractul din frunzele copacului Ginkgo biloba este un remediu intrebuintat in medicina traditionala chineza de sute de ani pentru a incetini efectele inaintarii in varsta.
Insa un nou studiu arata ca efectele acestei plante nu sunt tocmai cele care se credeau. Studiul de 6 ani efectuat pe 3.000 de persoane sugereaza ca extractul de ginkgo biloba nu ajuta in niciun fel memoria.
Folosita inca din cele mai vechi timpuri in medicina chineza, se credea ca ginkgo biloba lupta impotriva problemelor de memorie, imbunatatind circulatia sangelui, in special la nivelul creierului. Insa cele mai recente cercetari, publicate in Jurnalul Asociatiei Americane de Medicina, contrazic acest fapt.
Studiul condus de Universitatea din Pittsburgh a fost efectuat pe persoane cu varste cuprinse intre 72 si 96 de ani, carora li s-a administra tablete cu ginkgo biloba de doua ori pe zi. Cercetatorii au observat ca pastilele nu au niciun efect asupra memoriei, atentiei sau a altor functii ale creierului.
"In Statele Unite si in special in Europa, ginkgo biloba este poate cel mai folosit tratament pe baza de plante pentru prevenirea declinului mental provocat de inaintarea in varsta. Insa, in acest studiu, nu am descoperit nicio dovada care sa arate ca are acest efect," a declarat dr. Beth Snitz, autoarea studiului.
Studiile anterioare au descoperit ca substantele continute de ginkgo biloba ajuta la prevenirea contractarii vaselor de sange, imbunatatind circulatia sangelui si reducand riscul formarii cheagurilor.
Extractul de ginkgo biloba este frecvent prescris in tari precum Franta sau Germania pentru a ameliora simptome provocate de insuficienta circulatorie cerebrala, afectiune in care circulatia proasta a sangelui de la nivelul creierului provoaca probleme de memorie.
Chiar daca nu se stie inca efectul pe care il are asupra memoriei, cercetatorii sustin ca extractul de ginkgo biloba este benefic organismului, fiind de un real folos impotriva anumitor afectiuni.
Ginkgo biloba este unul dintre cele mai vechi specii de copac si poate fi gasit doar in China. Este o planta cu ramuri scurte, frunze in forma de evantai, fructe necomestibile si produce un miros puternic.
In ce afectiuni este recomandata?
Potrivit studiilor efectuate pana in prezent, ginkgo biloba poate fi folosita cu succes in tratarea unor afectiuni precum:
- circulatie sanguina proasta la nivelul extremitatilor;
- simptomele sindromului premenstrual;
- disfunctii sexuala cauzate de administrarea antidepresivelor;
- vertigo (ameteala);
- rau de inaltime;
- tinitus sau zgomot in ureche;
- impotenta si infertilitatea la barbati;
- afectiunile urechilor si tulburarile oculare.
Efecte adverse
Efectele adverse sunt destul de rar intalnite, insa printre ele se numara disconfortul digestiv, durerile de cap, ameteala si reactiile alergice.
Nu trebuie combinata cu antidepresive sau anticoagulante.