Printre beneficiile plantei de ginkgo se numără îmbunătățirea funcțiilor cardiovasculare și a sănătății ochilor, precum și tratamentul problemelor de memorie.
Ginkgo biloba conține niveluri ridicate de flavonoide și terpenoide, antioxidanții care asigură protecția împotriva deteriorării celulelor oxidative în urma acțiunii nocive a radicalilor liberi.
Ginkgo este una dintre cele mai vechi specii de copaci din lume. Arborii pot ajunge la o înălțime de peste 130 de metri si supraviețuiesc mai mult de 1.000 de ani, unii arbori din China având în jur de 2500 de ani. Poate fi luat ca supliment, iar frunzele uscate ale plantei pot fi folosite pentru prepararea ceaiului.
Iată care sunt beneficiile suplimentării cu ginkgo biloba:
1. Îmbunătățirea memoriei, prevenirea demenței și a bolii Alzheimer
Medicii au început să folosească acest supliment în cadrul tratamentelor deoarece îmbunătățește circulația sângelui spre creier, iar studiile recente au demonstrat că poate proteja celulele nervoase de leziunile specifice bolii Alzheimer.
Printre efectele pozitive ale tratamentului cu ginkgo biloba se numără capacitatea de a efectua mai rapid sarcinile zilnice, stimularea memoriei și a gândirii logice, precum și reducerea reacțiilor antisociale.
De asemenea, s-a constatat că extractul de ginkgo biloba este eficient pentru stabilizarea și îmbunătățirea funcției cognitive și sociale a pacienților care suferă de demență, dacă este luat între 6 și 12 luni.
2. Reducerea anxietății
Spre deosebire de emoțiile pe care le ai atunci când trebuie să ții un discurs sau când încerci să respecți un termen limită, tulburările de anxietate sunt marcate de îngrijorări și tensiuni cronice și exagerate. Acestea pot include fobia socială, sau atacuri de panică.
Extractul de ginkgo, în combinație cu psihoterapia, poate ajuta la ameliorarea drastică a simptomelor anxietății generalizate, caracterizată printr-un sentiment constant și excesiv de îngrijorare.
3.Tratarea glaucomului
În urma unui studiu s-a constatat îmbunătățirea vederii persoanelor cu glaucom care au luat 120 miligrame de ginkgo biloba pe zi, timp de 8 săptămâni. De asemenea, ginkgo poate ajuta persoanele care suferă de degenerescnță maculară să-și păstreze vederea mai mult timp.
4. Ameliorarea bolii Raynaud
Boala Raynaud determină îngustarea arterelor și albirea, amorțirea și răcirea degetelor de la mâini sau picioare ca reacție la frig sau stres.
Persoanele cu această afecțiune care au luat ginkgo timp de 10 săptămâni au constatat o reducere a simptomelor, comparativ cu cei care au luat un placebo.
Dozare și formă de prezentare
Ginkgo biloba este disponibil sub formă de capsule, tablete, extract lichid și frunze uscate pentru ceai.
În cadrul studiilor, adulții au consumat între 120 și 240 de miligrame pe zi în 2 sau 3 doze. În medie, este nevoie de 4 până la 6 săptămâni pentru ca îmbunătățirile să fie observate.
Persoanele care nu trebuie să ia ginkgo biloba sunt:
- copiii;
- femeile însărcinate sau care alăptează;
- cei care suferă de epilepsie;
- persoanele care iau medicamente anticoagulante.
Pacienții cu diabet nu trebuie să utilizeze ginkgo fără a consulta medicul.
Riscuri
Ibuprofenul combinat cu ginkgo poate crește riscul de hemoragie internă. Pacienții care iau anticoagulante, cum ar fi aspirina, sunt expuși unui risc crescut de a suferi efecte adverse după administrarea suplimentului.
Cei care iau medicamente antidepresive trebuie să mevite acest supliment deoarece inhibă monoaminooxidaza, reducând eficacitatea medicamentelor.
Combinația dintre ginkgo și antidepresive poate crește, de asemenea, riscul unei afecțiuni cu potențial letal cunoscută sub numele de sindrom serotoninergic. Frunzele de ginkgo conțin alchilfenoli, care sunt foarte alergenici. Persoanele alergice la iederă trebuie să evite complet administrarea ginkgo biloba. De asemenea, Centrul Medical al Universității din Maryland avertizează că nu trebuie să se consume fructele sau semințele de ginkgo.
Reacțiile adverse posibile includ:
- greață;
- diaree;
- amețeli;
- dureri de cap;
- dureri de stomac;
- neliniște;
- vărsături.
Posteaza comentariu