Festinuri chinezesti pentru longevitate

Ca specialist in medicina traditionala chineza - dar si in calitatea de Maestru de Qigong - am adus, in cadrul acestei rubrici a revistei Eva, solutii culese din experienta milenara a asiaticilor pentru tratarea diverselor boli. Am aratat, in unele articole, valoarea terapeutica multipla a diverselor alimente comune si a bucatariei romanesti. Iata ca a sosit vremea sa aflati si mai multe despre virtutile medicinale ale alimentelor.

In China, meniul tipic al unei familii consta din unul sau doua preparate vegetale, un preparat proteinizant cu branza de soia, peste, fructe de mare sau carne gatita cu legume, sau ciuperci, un bol de orez si, adeseori la urma, o supa.

Numarul felurilor de mancare depinde de numarul persoanelor la masa. Obiceiul este ca fiecare fel sa fie impartit intre toti mesenii, asa incat, cu cat sunt mai multi la masa, cu atat mai mare va fi varietatea de preparate. Atunci cand se asaza la masa cate sase-opt persoane, putem spune ca are loc un adevarat festin.

Deci, cu cat mai multi la masa, cu atat mai mare buna dispozitia!

Conform principiilor traditionale ale chinezilor, mancarea este preparata pentru a bucura pe meseni. Varietatea este la fel de importanta ca si aromele, gusturile, mirosul, aspectul si valoarea nutritiva.

Inteleptii antici chinezi spuneau ca "atunci cand esti intr-o buna dispozitie pentru a aprecia o mancare, corpul se relaxeaza, sistemul digestiv devine cel mai important si, astfel, vei beneficia de zece ori mai mult de valoarea hranei".

Daca, dimpotriva, esti tensionat, ingrijorat ca te ingrasi, sau te simti vinovat de ceea ce mananci, atunci nu te vei mai bucura de hrana si iti vei face mai mult rau decat daca ai comite cele mai nesanatoase greseli de nutritie.

Starile noastre psihice negative conduc la tulburari digestive, pierderea factorilor nutritivi din organism, o scadere a energiei fizice, precum si la stagnari ale unor procese fiziologice sau ale unor fluide din organism si, nu in ultimul rand, la un dezechilibru in raportul Yin-Yang.
Cu alte cuvinte, atunci cand nu stii sa te bucuri de mancarea pe care o consumi, poti sa te imbolnavesti.

Asadar, este important sa fim relaxati la masa. Poate ca de aceea este bine sa te asezi la masa cu alte persoane dragi. Chinezii considera ca a manca o cantitate mare dintr-un singur fel este foarte nesanatos. Daca ar fi sa comparam cantitatea unei portii dintr-un fel de mancare recomandata de traditia chineza cu aceea obisnuita la romani, am vedea ca felul romanesc este o data si jumatate mai mult.

In cele ce urmeaza, mi-am propus sa va prezint - de-a lungul a trei episoade - mai multe dintre preparatele recomandate de chinezi ca adevarate "festinuri ale longevitatii".

Cele mai multe dintre acestea sunt pregatite in celebrul "wok" (tigaia de fier a chinezilor) si sugereaza prajirea fara ulei. Totusi, deoarece uleiurile se incing mult mai tare decat apa, gatitul cu ulei devine mai rapid decat cu ajutorul apei.

Uleiurile sunt recomandate pentru preparatele din peste si carne.
Cel mai adesea, in China, se folosesc uleiul din arahide si cel vegetal. De asemenea, pot fi folosite uleiul de masline si cel de porumb. Uleiul de susan - obtinut din semintele prajite - este folosit la preparatele reci.

Carnea animala este considerata de chinezi a contine unele toxine care pot fi eliminate numai printr-o gatire puternica, adica la temperaturile ridicate la care ajung uleiurile.

Dimpotriva, legumele si zarzavaturile trebuie preparate la temperaturi care sa nu altereze continutul de enzime si vitamine. Acestea trebuie sa se inmoaie putin si sa devina usor digerabile. De aceea, nu este necesara gatirea vegetalelor n ulei, iar in retetele pe care vi le voi oferi aici veti vedea ca, in cazul in care se cere prepararea vegetalelor in ulei, atunci aceasta va fi efectuata un timp foarte scurt.

Incepem seria retetelor "festinurilor longevitatii" cu:



Gustarile nu reprezinta un obicei tipic al chinezilor, asa cum sunt privite pe la noi. Totusi, atunci cand stau la palavre, chinezilor le place sa consume diverse seminte uscate.
Totodata, in restaurantele lor intalnim adesea si gustarile, ca si aperitivele (alune, bucatele mici de carne rece, felii de ghimber, salata de alge sau meduza deshidratata), ceea ce nu se va gasi si prin casele oamenilor.

Tofu cu hasme
Acest preparat are calitatea de a trata bolile provocate - conform limbajului medicinii traditionale chineze - de agentii patogeni exogeni Fierbinte si Uscat, reface energia vitala si elimina factorul Fierbinte.

In mod deosebit, afectiunile provocate de acesti factori la nivelul cavitatii bucale, faringelui si cavitatii nazale (de pilda: guturai, tuse, rinita acuta).

Se pun 500g tofu (branza de soia) intr-un bol si se arunca peste acesta 100g hasme(patrunjel cu frunze crete) taiat marunt; se asezoneaza cu 2 lingurite de ulei de susan, 2 lingurite de zeama de lamaie, o lingura de sos de soia si