Energia din alimente

In acest articol vom afla cum putem sa asimilam mai multa energie dinalimente, vom invata cum sa ne hranim corect fara a recurge la regimuricare ne pot afecta organismul.

Taoistii si-au dat seama ca oamenilor le este greu sa renunte laalimentele care au un gust bun si devin extrem de reticenti in momentul incare le spui ca nu au voie sa manance alimentul respectiv sau combinatiarespectiva. Ei le spun oamenilor ca pot sa manance ce vor cu conditiade a respecta anumite principii din dieta taoista, mergand pe ideea canu este pacat ce bagi in gura, ci ce scoti pe gura (un principiu folositde altfel si de catre crestini).

Astfel ei le arata si le explica oamenilor diferitele efecte pe care le auanumite alimente asupra corpului uman precum si remediile acestora. Insacel mai important lucru din punctul lor de vedere il reprezinta modulin care mancam, cand, cat sau unde mancam.

Principala greseala a oamenilor este ca nu mesteca bine bolulalimentar. Oamenii au uitat ca digestia alimentelor nu incepe instomac ci in gura, unde alimentele sunt bine imbibate cu saliva siomogenizate. Taoistii spun ca trebuie sa ajungi sa "bei mancarea si samesteci lichidele", adica sa mesteci fiecare imbucatura de 20-50 de ori.

Procesul parcurs pana la absorbtia elementelor nutritive de catre sangeeste mult mai rapid si mai eficient atunci cand mestecam bine mancarea. Sepoate ajunge ca procesul digestiv sa dureze 6-8 ore si nu 12-18 ore,iar daca mai si consumam 3-4 litri de apa pe zi putem fi siguri ca vomavea un sistem digestiv sanatos si puternic.

Un alt aspect, asupra carora taoistii ne atrag atentia, este ora lacare mancam.
Dimineata este bine sa mancam intre 7-9, deoarece inacest interval meridianul energetic al stomacului atinge maximul deactivitate. La pranz este bine sa mancam in jurul orei 13-13,30; dupa ceare loc transformarea Yang-ului in Yin (proces care are loc intre 11-13),iar seara intre orele 17-18.

De ce asa devreme seara? Pentru ca trebuie sa dam timp organismului saincheie procesul de digestie (adica alimentele sa paraseasca stomacul siduodenul) inainte de a adormi, iar acest lucru necesita 3-4 ore. Searaeste bine sa adormim inainte de ora 10 pentru a da posibilitateaorganismului sa secrete in timpul noptii hormonii si neurohormonii decare are nevoie pentru o buna functionare.

In anul 2 de facultate profesorul academician Balaceanu Stolnici,al carui student am avut onoarea sa fiu, ne-a explicat usor si simpluca melatonina, hormonul pe care-l produce glanda pineala, se secretaintre orele 10 si 2 noaptea. In lipsa acestui hormon, organismul isipierde treptat-treptat vigoarea. Acelasi lucru il explica si taoistii,ei considerand melatonina hormonul tineretii, fara acesta secretiilecelorlalti hormoni (inclusiv cei sexuali) neputand avea loc.

Urmatorul aspect asupra caruia s-au oprit taoistii este "cat mancam". Niciprea mult, nici prea putin. Atat cat sa ne ridicam de la masa inaintede a ne satura. Este destul de greu de explicat acest lucru. Este binesa intelegem ca dupa o masa copioasa organismul are nevoie de cateva orebune pentru a reveni la functiile sale optime, pe cand daca mancam putinsi bine organismul va functiona tot timpul la capacitate maxima.
Ciobaniiau grija intotdeauna ca hrana cainilor sa nu le afecteze reflexele sisimturile, de unde si zicala "cainele satul este mancat de lupi". Lafel si noi, oamenii, trebuie sa fim atenti la cum, cand si cat mancam.

Ultimul aspect pe care vreau sa-l amintesc este cel legat de stareanoastra emotionala in momentul in care mancam. Atat crestinii, cat sitaoistii au obiceiul ca inainte de a incepe sa manance sa mediteze unpic, sa se roage si sa multumeasca divinitatii pentru bucatele de pemasa. Ei fac acest lucru pentru a se linisti in interior, a se echilibraemotional si a intra in contact cu divinitatea. In felul acesta, ei lasadeoparte toate problemele si emotiile negative, incarcand mancarea cuemotii pozitive, cu energie si gratie divina. Daca nu cunoasteti nicio practica interna de echilibrare emotionala, este suficient sa spunetiin gand rugaciunea Tatal Nostru.

De ce insist asupra acestui aspect? Pentru ca noi cand mancam ne incarcamcu energie si daca aceasta este incarcata cu emotii negative, noi ne vomincarca cu emotii negative si nu vom sti de unde. Daca doriti, putetiface un experiment. Puneti pe cineva din familie sa va certe in timp cedumneavoastra mancati, sau sa va spuna lucruri neplacute si vedeti cumva simtiti dupa aceea. Sunt sigur ca deja ati trait acest experiment,ca si mine de altfel, si ca nu v-a facut deloc placere, iar acum stitisi de ce.

Aceasta problema a alimentatiei a aparut in ultimul timp datoritasemnalelor de alarma pe care medicii din Occident le-au tras in urmaobservarii cresterii alarmante a bolilor digestive si cardio-vasculare(declansate de sedentarism si nu numai).
Cu toate ca in Occident au aparuttot felul de regimuri, rezultatele intarzie sa apara datorita faptuluica se merge in rezolvarea problemei la efect si nu la cauza. Iar cauzaconsta in modul cum respiram, cum ne hranim si cum bem (apa).

In zona crestina oamenii au doua posturi importante, la inceputul iernii(postul Craciunului) si primavara (postul Pastelui). Oamenii sfinti dintrecut au lasat acest instrument (postul) ca oamenii sa aibe doua perioadepe an in care sa se detoxifieze si sa se purifice interior pentru a-siputea pastra vitalitatea cat mai mult timp. Odata cu trecerea veacurilor,acest instrument a fost din ce in ce mai putin explicat oamenilor, iar eiiau pierdut esenta. Important in timpul postului nu este sa te infometezi,ci sa mananci acele alimente care te ajuta sa-ti intaresti corpul, iarrestul de energie pe care nu poti sa-l iei din hrana, sa-l iei din apa,din aer, prin practicarea tehnicilor energetice.

Taoistii recomanda acelasi lucru: o alimentatie echilibrata si o practicaenergetica prin care sa ne pastram armonia interioara. Ei mai recomandaca in alimentatie sa tinem cont de principiile dupa care se ghideazaenergia in intregul Univers, principiul Yin-Yang, principiul celor 5elemente si altele. Aceste principii odata invatate pot fi folositein orice spatiu geografic, cultural sau social, ele nelimitandu-se laparticularitatile spatiului chinez.

In practica alchimiei interne taoiste se pune accent in primul rand peechilibrarea emotionala, fara aceasta nu se poate merge mai departe. Acestechilibru emotional se poate obtine prin practicarea unor tehnici simple,cum ar fi "Surasul interior" si "Sunetele vindecatoare".
Dupa obtinereaacestui echilibru emotional, il pastram prin permanenta fuziune aenergiilor prenatale, postnatale si sexuale.

Energia postnatala este formata din energia pe care noi o preluamdin alimente (prin digestie), din lichide (prin metabolizarea apei)si din aer (prin respiratie). Acum intelegem cat de important este cain viata noastra sa dam o mai mare atentie modului in care ne hranim,bem sau respiram. De cele mai multe ori lasam acest lucru pe seamasubconstientului, iar el face si el ceea ce poate neavand ordineprecise. Din aceasata cauza ne putem imbolnavi sau pierde vigoareainainte de vreme, ne pierdem pofta de a trai, de a munci, de a iubi.

In urmatoarele articole am sa abordez celelalte tipuri de energiinecesare unui echilibru emotional stabil si anume energia sexuala sienergia prenatala. Pentru persoanele care doresc sa practice formele debaza ale alchimiei interne taoiste pe data de 9 septembrie va incepeo noua serie de cursuri la Centrul de Resurse pentru Tineret situatin cladirea din piata Valter Maracineanu nr 1-3, intrarea Agroexport,etajul 1 camera 131 tel. 314 56 78 (telefonul Centrului) si 460 43 88,0722 19 78 74. Cursul are loc in perioada 9-13 septembrie, intre orele18:00 - 20:30.

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
Telefon: 0722-197874 sau 460.43.88
e-mail: costin.tao@k.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod