Cea mai mare problema a durerilor de cap este stabilirea exacta acauzei. Exista cam 200 de cauze posibile! Dintre acestea, am puteaenumera: oboseala ochilor, stress-ul, somnul neodihnitor, fumatul,substantele toxice din atmosfera, artrita, spondiloza cervicala,diskinezia biliara, hipertensiunea arteriala, unele afectiuni renale,unele tulburari digestive, racelile.
Metodele traditionale chinezesti contin solutii care tin seama de faptulca nu intotdeauna poti dispune de pilule contra durerilor, sau de unmedic. Astfel, o solutie bine cunoscuta si noua, occidentalilor, esteaceea de a masa capul cu unguentul cu eucalipt - atunci cand nu estevorba de o raceala. Si uleiul de menta are acelasi efect revulsiv,racoritor, daca se maseaza cu el tamplele.
Desigur, mai exista si alte remedii pe care vi le recomand mai jos:
- Ceai de ghimbir - se pun la fiert 375 ml (1= cana) apa; dupa ce da inclocot, se adauga 10 g ghimbir proaspat, taiat feliute si 2 linguritede zahar brun, continuand fierberea pe foc mic inca 10 minute. Se beaceaiul fierbinte, de trei ori pe zi, pana la disparitia crizelor zilnicede migrena.
- Cea din migdale si crizanteme - aceeasi cantitate de apa ca mai sus, seda in clocot si se adauga o lingurita de migdale pisate si o linguritade petale uscate de crizanteme. Se continua fierberea, pe foc mic,timp de 15 minute. Se bea fierbinte.
- Decoct din ceai verde si coaja de portocala - se folosesc 5 g ceaiverde si coaja unei portocale (taiata marunt). Se pun in 375 ml apa sise lasi pe foc mediu timp de 10 minute. Se bea de doua ori pe zi, atuncicand dureea de cap este asociata cu greata si rinita ori inflamareaconjuctivei ochilor.
- Vinul de crizantema - aici, este nevoie de doi litri de vin de orezsau sake, in care se pun 200 g de petale uscate de crizanteme si se lasala macerat timp de 10 zile. Se inghit 2-3 lingurite de macerat, zilnic.
- Supa-crema de hasme si scortisoara - in 500 ml apa, se pun 50 g orez,10 hasme taiate in bucati mici si 2 lingurite de pref de scortisoara sise aduc la clocot; apoi, se acopera vasul si se continua fierberea timpde 20 minute, pana se obtine o consistenta cremoasa. Se consuma de douaori pe zi, atunci cand durerea este provocata de vremea rece, vantoasa.
- Supa-crema de naut - se pun la fiert 1,5 litri de apa, iar dupa cedau in clocot, se adauga 50 g naut si 100 g orez. Se continua fierberea,pe foc mic, timp de 30 minute, pana cand fiertura capata o consistentagroasa, cremoasa. Se consuma fierbinte, in cazurile durerilor de capprovocate de insolatie si canicula.
Iata, deci cateva dintre solutiile chinezesti contra durerilor de cap,fara a avea pretentia ca am epuizat arsenalul de lupta. Va recomandtotusi ca, atunci cand durerile de cap se cronicizeaza, sa apelati laserviciile specialistului pentru o stabili cu exactitate cauzele.