Din ce se obține tămâia și cum o poți folosi pentru sănătate

Cei trei magi de la Răsărit i-au adus pruncului Iisus trei daruri: smirnă, aur și tămâie. Tămâia este compusă din materiale biotice aromatice, care emană un fum parfumat atunci când sunt arse.
Tămâia se referă la substanță în sine, nu la mirosul pe care îl produce. Aceasta este folosit în cadrul ceremoniilor religioase, ritualurilor de purificare, aromaterapie, meditație și pentru mascarea mirosurilor neplăcute. 

Cum se obține tămâia?

Tămâia provine din seva uscată de la arbuștii Boswellia. Acești arbuști se regăsesc în Oman, Somalia, Etiopia și Yemen. Rășina aceasta este tămâia care se arde ulterior. Pentru a obține tămâia, este crestată scoarța copacilor cu ajutorul unui instrument care seamănă cu o daltă.
În urma crestării scoarței, curge o sevă albă, cu o textură cremoasă. Prima sevă este îndepărtată și se lasă crestătura să se usuce. Aceasta se lărgește, iar a doua sevă care iese este lăsată pe copac pentru două săptămâni să se usuce, după care este adunată, lăsată să se usuce din nou și folosită ca tămâie.

Cum se folosește tămâia?

În zilele noastre, există mai multe utilizări ale tămâii, iar acest produs se regăsește în mai multe forme: conuri de tămâie, ulei esențial de tămâie, bastoane, pulbere etc.
Pe lângă utilizarea obișnuită din timpul slujbelor de la biserică, specialiștii au descoperit și câteva modalități prin care poți folosi tămâia pentru a beneficia de avantajele pe care le aduce sănătății. Iată cum!

1. Tratarea răcelilor și congestiilor nazale


Atunci când faci o infuzie cu aburi în timpul unei răceli, poți adăuga și câteva picături de ulei esențial de tămâie în apă. Mai exact, pune șase picături de ulei de tămâie într-un bol umplut cu apă foarte fierbinte, pune un prosop deasupra capului și stai deasupra bolului.
Inspiră vaporii pentru cel puțin cinci minute și mai adaugă apă fierbinte dacă este nevoie. Infuziile cu mentă și tămâie sunt perfecte pentru răceli, pe când rozmarinul sau eucaliptul te ajut să-ți desfunzi sinusurile.

2. Tratarea bronșitei


Folosește aceeași metodă ca la punctul 1 pentru tratarea bronșitei și bolilor respiratorii similare, cum ar fi laringita. Poți înlocui 2-3 picături de ulei de tămâie cu ulei de eucalipt. Ca în cazul răcelilor, tămâia echilibrează cantitatea de mucus produsă.

3. Ajutor pentru un somn liniștit


Atunci când faci baie, poți adăuga câteva picături de ulei de tămâie în apă, mai ales dacă te trezești la scurt timp după ce ai adormit. Într-o cadă cu apă caldă, adaugă două picături de uleiuri esențiale de tămâie, trandafir și ylang-ylang.
După aproximativ 20 de minute, te poți clăti și pregăti pentru somn.
iulia-mirica