În stadiul incipient al gingivitei, bacteriile din placa bacteriană care se depun pe dinţi cauzează inflamaţia gingiei şi sângerarea acesteia la periaj. De ce este foarte important să nu ignori această problemă şi să o tratezi? Deoarece gingivita este o afecţiune care netratată poate duce la parodontoză, ajungându-se la pierderea dinţilor din cauza distrugerii ţesutului din jurul acestora.
De ce se inflamează gingiile?
Potrivit specialistului Andra Custura, medic stomatolog în cadrul clinicii Andra Smile, iată care sunt motivele care conduc la inflamarea gingiilor:
1. Schimbările hormonale, precum cele care se produc în timpul sarcinii, pubertăţii, menopauzei şi menstruaţiei lunare determină sensibilitatea gingiilor şi gingivita se dezvoltă mai uşor.
2.
3. Pacienţii cu diabet sunt cei mai predispuşi la apariţia infecţiilor gingivale şi prezintă cel mai mare risc de dezvoltare al unei boli parodontale.
4. Medicamentele care determină reducerea fuxului salivar, deoarece aceasta are un efect de protecţie asupra gingiilor şi dinţilor. Unele medicamente anticonvulsive sau antianginoase pot provoca o creştere anormală a ţesutului gingival.
5. Obiceiurile dăunătoare precum fumatul fac ca ţesuturile gingivale să se vindece mai greu în mod natural.
6. Igiena orală precară determină formarea gingivitei mult mai uşor.
7. Antecedente familiare de boli dentare.
De ce se inflamează gingiile şi cum să previi acest lucru?
Trebuie să periezi dinţii de cel puţin două ori pe zi pentru înlăturarea plăcii bacteriene de la suprafaţa dinţilor, să foloseşti aţa dentară pentru înlăturarea resturilor alimentare dintre dinţi şi de sub gingie şi să te clăteşti cu apă de gură antibacteriană. Acestea sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ţii cont atunci când vine vorba despre igiena orală.