Este foarte probabil să petreci peste 90% din timpul tău în interior din cauza diferitelor activități pe care trebuie să le realizezi, dar nu este un lucru benefic pentru tine. În urmă cu numai 50 de ani o astfel de împărțire a timpului nu ar fi fost posibilă, dar progresul tehnologic a influențat modul de structurare al vieții de familie și repartizarea responsabilităților. Din păcate organismul tău și al tuturor membrilor familiei tale ar putea avea de suferit ca urmare a acestei schimbări.
Iată de ce ar trebui să incluzi timpul petrecut afară în agenda ta zilnică:
1. Poluarea din interior este mai intensă decât cea din exterior
Poate îi închipuiai că ești în siguranță la tine acasă, dar studiile realizate au demonstrat că gradul de concentrare al substanțelor poluante este de 5 ori mai ridicat în interior decât afară. Atunci când stai o perioadă îndelungată acasă vei fi expus monoxidului de carbon și altor particule emanate de diferite dispozitive pe care le folosești pentru gătit, printre care formaldehida.
De asemenea, substanțele utilizate pentru recondiționarea mobilierului, materialele de construcții, diferitele produse utilizate pentru a face curățenie sau chiar produsele de papetărie pot emite particule nocive în aerul pe care îl respiri. Pe lângă toate acestea vor exista particule de praf, mucegai sau alți factori iritanți.Este bine să asiguri o ventilație optimă pentru întreaga casă, dar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ieși afară mai des, mai ales dacă ai simptome precum ochii care lăcrimează, senzația de arsură la nivelul pielii sau ochilor, probleme de respirație, dureri în gât, migrene, gândire în ceață sau epuizare.
2. Vei reduce nivelul de stres
Dacă simți că ești într-o stare de tensiune permanentă acasă sau la serviciu o plimbare în aer liber este cel mai rapid remediu pentru a te simți din nou bine. În cadrul studiilor realizate s-a demonstrat că plimbările în natură reduc nivelul de stres cu până la 70%.
În plus, mișcarea realizată într-o zonă în care predomină nuanța de verde favorizează relaxarea intensă și reduce ritmul bătăilor inimii.Încearcă și tu o „baie de pădure” și vei fi uimit de rezultate. Nu ai nevoie de medicamente pentru a reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului. Anxietatea și gândurile negative vor fi neutralizate mai simplu cu ajutorul naturii. De asemenea, se va echilibra tensiunea arterială și vei fi bine dispus tot restul zilei.
3. Îți vei proteja ochii
Nu îți face deloc bine să petreci ore în șir uitându-te fix în ecranul computerului, iar în cazul copiilor un astfel de obicei poate cauza efecte negative permanente la nivelul retinei. Mai multe studii de specialitate au identificat o legătură între timpul petrecut în interior și un risc crescut de miopie, în special pentru copiii cu vârste între 7 și 12 ani.
Timpul dedicat naturii este foarte util și pentru ochii adulților.
Cu cât petreci mai mult timp în fața computerului cu atât crește riscul să suferi de sindromul de ochi uscat. O plimbare afară, în cadrul căreia te uiți la diferite obiecte din depărtare este un exercițiu foarte util pentru a-ți relaxa și odihni ochii.
4. Vei obține doza necesară de vitamina D
Peste 50% dintre adulți au o carență de vitamina D, în principal datorită timpului prelungit petrecut în interior. Alimentele consumate nu conțin suficientă vitamina D, dar lumina soarelui este un remediu la îndemâna ta dacă îți faci puțin timp pentru o plimbare de 20-30 de minute. Deficiența de vitamina D este asociată cu un risc crescut de boli cadiace, Alzheimer, depresie, fracturi și complicații în timpul sarcinii. Ieși mai des la plimbare sau ia suplimente de vitamina D pentru a evita efectele negative asupra organismului.