Cum poti sa dormi si sa fii treaz, in acelasi timp?

Activitatea creierului nostru nu inceteaza decat atunci cand murim. Elinsa functioneaza diferit in stare de veghe sau in stare de somn. Aceastadiferenta este data de prezenta diverselor unde cerebrale din starilerespective.

Astfel, atunci cand dormim usor, in creierul nostru sunt preponderenteundele alfa, cand somnul este adanc, preponderente sunt undele teta, iarcand suntem in stare de veghe (treji), preponderente sunt undele beta.

Prezenta undelor cerebrale ne indica gradul de activitate alcreierului. In stare de veghe, creierul emite unde beta si consuma foartemulta energie pentru a putea controla organismul in timpul activitatiizilnice. El controleaza organele de simt, raspunde stimulilor exteriorisi executa anumite operatii de calcul, pentru a putea da raspunsurilecele mai adecvate situatiilor care apar in timpul zilei.



In timpul somnului, creierul emite unde alfa si teta, in aceasta stare elajuta organismul sa treaca de la stare de veghe, de consum energetic, lastare de incarcare.
Intregul corp se relaxeaza si in aceasta stare anumiteglande incep sa secrete substante care ajuta corpul sa se regenereze.

In mod normal, aceste unde cerebrale nu pot fi emise de creier inacelasi timp. Atunci cand suntem in stare de veghe, consumam energie sinu putem trece pe starea de relaxare si incarcare energetica in prezentaundelor beta. Exista insa si situatii in care creierul poate sa emitatoate tipurile de unde cerebrale amintite mai sus.

Aceste situatii apar in timpul practicilor meditative. In timpulmeditatiei s-a observat ca frecventa respiratiei si a pulsului scade,tensiunea arteriala si metabolismul se armonizeaza, contractiile muscularedispar (datorita relaxarii care este de aproape patru ori mai puternicadecat in timpul somnului), iar undele cerebrale apar simultan si sesincronizeaza.

Acest lucru a putut fi verificat atunci cand o serie de practicantiai meditatiei au fost de acord sa fie testati in timpul practicilormeditative.
Astfel de experimente au fost realizate cu sprijinulmaestrului taoist Mantak Chia la Institutul pentru Biocibernetica Aplicatasi Cercetarea Feedback-ului din Viena, Austria, dar si la un institutdin San Francisco, S.U.A.

In timpul acestor testari s-a observat si masurat (printre alte rezultate)o echilibrare si armonizare a activitatii emisferelor cerebrale si inacelasi timp sincronizarea undelor alfa, beta si teta. La sfarsitultestarii dr. Gerhard Eggetsberger, biochimist si director tehnic alinstitului din Viena a exclamat "este incredibil", "noi dovedim in modstiintific veridicitatea cunoasterii spirituale vechi de 6000 de ani".

Masuratorile asa-numitelor ultratalente in care sunt implicate claritatea,eficienta, sanatatea, reflexele si numeroase alte fenomene fizice auaratat rezultate extrem de ridicate atunci cand maestrul Chia practicameditatia.
Potentialele ambelor emisfere cerebrale au crescut de laexercitiul de inceput "Surasul Interior" pana la ultimul exercitiu"Ridicarea orgasmica". Este remarcabil mai ales faptul ca potentialeleemisferelor cerebrale au inceput sa se sincronizeze. Odata ce este atinsun anumit nivel energetic modificarile la nivel fizic devin indiscutabile:se formeaza noi sinapse, ceea ce corespunde din nou unei capacitaticonsiderabil crescute a creierului.

In urma rezultatelor obtinute la aceste testari intelegem cat deimportanta este practica meditativa pentru sanatatea psihica si fizicaa oamenilor. O practica meditativa corecta regleaza multe procesebio-chimice si bio-fizice din interiorul corpului uman, ajutand omulsa-si pastreze sanatatea pana la varste avansate. Totodata, meditatiacreeaza resurse pentru o buna activitate fizica, omul pastrandu-si astfelmobilitatea articulatiilor, supletea tendoanelor si puterea muschilor sia oaselor.
Iata de ce in Orient practicile energetice, Taoiste, Yoghine,Budhiste etc, sunt atat de mult apreciate si practicate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod