Eforturile de ingrijire pe care posesorii de animale le fac pentru necuvantatoarele lor sunt rasplatite de acestea intrucat ele pot influenta pozitiv starea de sanatate a oamenilor, cateodata in mod total neasteptat. Animalele de companie pot micsora riscul aparitiei bolilor de inima, controleaza nivelul stresului si uneori pot "mirosi" unele boli grave. De fapt, cu cat esti mai atasat de animalul tau, cu atat influenta lui pozitiva asupra sanatatii tale este mai mare.
Specialistii de pe Living.health.com prezinta efectele pozitive pe care le au sase animale de companie asupra sanatatii stapanilor:
1. Cainii
Cercetarile arata ca prezenta acestora ii ajuta pe stapani sa aiba valori normale ale tensiunii arteriale, colesterolului si trigliceridelor. De asemenea, posesorii de caini traiesc mai mult dupa ce au suferit un atac de inima si fac mai multa miscare decat persoanele care nu au un exemplar. "Cainii au un efect remarcabil in ceea ce priveste fericirea si longevitatea oamenilor", este de parere dr. Marty Becker, autorul The Healing Power of Pets. "Simpla atingere a unui caine este asemanatoare cu un tratament la spa. Dupa numai un minut sau doua corpul elibereaza substante precum dopamina si serotonina", mai spune specialistul. La toate acestea se mai adauga modul remarcabil al cainilor de a detecta cancerul si de a anticipa episoadele epileptice.
Singurii care nu se pot bucura de aceste beneficii sunt cei care sunt alergici la parul cainilor.
2. Pisicile
"Acestea isi pot ajuta stapanii sa se elibereze de stres la fel de mult ca si cainii, doar ca studiile in acest sens sunt mai putine fata de cele care arata beneficiile de pe urma cresterii unui caine", este de parere Alan Beck, directorul The Center for Human-Animal Bond de la Purdue University School of Veterinary Medicine. Totusi, mai multe studii arata efectele benefice pe care le au aceste animale asupra sanatatii stapanilor. Unul dintre acestea sugereaza ca atat cainii cat si pisicile pot contribui la destresarea stapanilor. De asemenea, un alt studiu efectuat la Universitatea din Minnesota a demonstrat faptul ca persoanele care nu au pisici sunt supuse unui risc cu 40% mai mare de a muri din cauza unui atac de inima fata de persoanele care au o astfel de felina.
Desi alergiile la parul de pisica sunt mai frecvente decat cele la parul de caine, dr. Alan Beck spune ca, in cazul copiilor, este de preferat sa fie lasati sa se joace cu puii de pisica pentru ca cele mai multe alergii le dezvolta copiii care nu au avut niciodata contact cu aceste animale.
3. Pestii
Un acvariu este alternativa cea mai buna daca esti stresat sau alergic la parul de caine sau de pisica si nu iti poti lua un animal cu blanita. "Cand te uiti la pestii din acvariu este ca atunci cand asculti muzica", spune Dr. Becker. Multe studii au demonstrat faptul ca petrecerea timpului in natura elibereaza oamenii de stres si ajuta la imbunatatirea starii de sanatate, iar un acvariu cu pesti este un lucru asemenator cu acesta. "Un acvariu este un mic ecosistem pe care ti-l aduci in casa", adauga Dr. Becker.
Daca un pacient care se pregateste de o interventie la dentist priveste un acvariu timp de 20 de minute, este mai putin stresat de operatie, efectul fiind asemanator cu cel al hipnozei, arata un alt studiu.
4. Pasarile
"Prietenii oamenilor de multi ani, abia acum pasarile au fost recunoscute pentru efectele beneficile pe care le au asupra sanatatii oamenilor", spune Dr. Gregg Takashima. La fel ca si pestii, aceste vietuitoare aduc natura in casa ta, avand efect relaxant si chiar energizant asupra ta. Nu este neaparat nevoie sa iti cumperi o colivie si sa le tii in casa, spun specialistii. Daca le privesti in curte, efectul asupra sanatatii este acelasi. De asemenea, poti incerca o versiune DVD: s-a demonstrat ca daca un om stresat priveste imagini cu pasari, primate sau pesti, ii scade tensiunea arteriala.
5. Caii
Aceasta lista nu ar fi completa fara ei, spun specialistii. "Castigand controlul asupra unui cal, un animal care este mai mare decat tine, e ca si cand ti-ai controla problemele din viata", explica Dr. Becker. De aceea, aceste animale sunt folosite in mai multe programe si terapii care ajuta mai multe categorii de persoane: femei abuzate, persoane cu dizabilitati sau care au probleme de alimentatie. "Calaritul ajuta foarte mult persoanele imobilizate in scaunul cu rotile, dandu-le senzatia de libertate", spune Dr. Takashima.
6. Hamsterii
Acestia, la fel ca si alte "animale de buzunar", precum porcusorii de Guineea, sunt prieteni de nadejne ai omului. De asemenea, pot ajuta copiii sa experimenteze ideea de responsabilitate si de apreciere pentru viata sau moarte. Totusi, American Academy of Pediatrics nu recomanda cresterea acestor animale persoanelor care au copiii mai mici de 5 ani intrucat hamsterii sunt purtatori de salmonella si-i pot imbolnavi pe micuti.
Zooterapia si beneficiile asupra sanatatii
Animalele din lista de mai sus, dar si altele (de exemplu, iepurii, delfinii, magarii sau vacile) sunt folosite de specialisti in scop terapeutic, actiune ce poarta denumirea de zooterapie. Aceasta este un program de ingrijiri pe care un terapeut le foloseste cu scopul de a mentine sau ameliora problemele de natura psihologica, emotionala sau sociala pe care le au anumite categorii de pacienti. Astfel, anumite animalele de companie ajuta in recuperarea copiilor cu diferite dizabilitati, este benefica batranilor care si-au pierdt in timp anumite abilitati, ajuta persoanele stresate sa depaseasca momente dificile din viata lor si lista poate continua.
Zooterapia este utilizata in spitale, azile de batrani, centre pentru copii cu deficiente etc. Terapiile in care au fost folositi delfinii, de exemplu, au ajutat copiii autisti sa-si dezvolte capacitatile de concentrare si memorare. De asemenea, zooterapia s-a dovenit utila pentru pacientii internati in spital intrucat ii face pe acestia sa raspunda mai rapid la tratamentul medicamentos si sa-si depaseasca frica si durerea.
Ce animale sa nu cresti in casa?
Specialisti atrag insa atentia ca nu este indicat ca unele animale sa fie crescute in casa deoarece reprezinta un pericol pentru sanatea oamenilor. Dintre acestea fac parte:
- broastele testoase - acestea sunt purtatoarele virusului care transmite salmonella si de aceea iti pot pune in pericol sanatatea;
- primatele - specialisti avertizeaza ca, pe langa faptul ca acestea pot deveni violente, maimutele sau cimpanzeii pot transmite boli precum variola sau tuberculoza;
- sconcsii - aceste animale sunt mai populare in strainatate, romanii nepreferand astfel de specimene. Totusi, daca te-ai gandit sa domesticesti un astfel de animal, afla ca nu este deloc indicat pentru sanatatea ta. Specialistii avertizeaza ca ei pot transmite rabie.