Cum ai grija de plamanii tai?

In articolul precedent am scris despre primul organ important al omului,despre inima, considerata si stapana sau regina organelor. Astazi vom aflamai multe despre plamani. Ei reprezinta, in interiorul nostru, elementulmetal, au ca organ de simt nasul, anotimpul reprezentativ toamna, iarca emotii negative avem tristetea si supararea, iar ca emotii pozitivecurajul si corectitudinea.

Culoarea elementului metal, deci si a plamanilor, este albul. Din punctde vedere energetic ei fac pereche cu intestinul gros, plamanii fiindconsiderati organe pline, yang, iar intestinul gros organ gol, yin sireprezinta impreuna elementul metal. Sistemul respirator este controlatde catre plamani, care mai controleaza din punct de vedere energetic simodul de evacuare si eliminare a deseurilor din organism prin intermediulintestinului gros si al pielii.

Pentru a avea grija de plamani este bine sa revenim la respiratiaabdominala pe care o au toti copiii de pana la 3 ani. Acest tip derespiratie despre care am mai scris foloseste plamanii la capacitatealor optima si nu este de loc stresant. Imagineaza-ti pur si simplu caplamanii tai sunt ca un pahar pe care dorim sa-l umplem.

Normal vomincepe sa umplem paharul (plamanii) de jos, apoi partea de mijloc siin cele din urma partea superioara. Nu avem cum sa umplem la un paharcu apa doar partea superioara. Din pacate oamenii asa fac, majoritateacovarsitoare folosesc numai partea superioara a plamanilor. Cand golimpaharul (plamanii) incepem insa cu partea lui superioara, apoi cea demijloc si in cele din urma si partea inferioara. Asta deoarece estepractic imposibil sa golesti un pahar incepand cu partea inferioara;la fel trebuie sa ne folosim si plamanii.

Pentru a reinvata sa respiram corect este suficient sa luam pozitiacopilului mic (0-3 ani), adica intins pe spate, eventual cu genunchiiusor ridicati si sa incepem sa respiram lejer umfland mai intaiabdomenul. Dupa ce ne-am obisnuit cu aceasta respiratie ne putem ridicain picioare si putem folosi aceeasi metoda. Vei observa ca respiratiata se imbunatateste, nu mai este atat de rapida, devine mai lenta si maiprofunda si, ceea ce este mai important, vei avea senzatia ca respiraticu intregul corp. De altfel, acest lucru se intampla, noi respiram 80%prin piele si nu prin plamani, de aceea cei care sufera arsuri pe maimult de jumatate din corp au putine sanse de supravietuire indiferent catde mult ar fi ajutati prin intubare.
Ar fi bine sa intelegem ca pieleaeste cel mai intins organ al corpului si ca are o multime de functii,ea nu este un simplu ambalaj in care este invelit organismul nostru,iar plamanii o controleaza din punct de vedere energetic.

Ca sa intelegem mai bine cum au grija plamanii de piele, o sa facem oparalela intre un om care nu fumeaza si un om care fumeaza. Cel carenu fumeaza are pielea mai intinsa, mai elastica, fara riduri mari, cuo transpiratie usoara, normala si care nu miroase. Cel care fumeaza arepielea uscata, lasata, cu pungi sub ochi si riduri multe si adanci, iartranspiratia lui, chiar daca nu este abundenta este urat mirositoare,indiferent cat de mult ar avea grija de igiena lui. De ce acestediferente? Pentru ca plamanii nu functioneaza la parametri normali,oxigenarea sangelui este deficitara, lucru care duce si la arderiincomplete in interiorul corpului nostru, ceea ce face ca deseurilesi rezidurile din corp sa creasca si sa fie eliminate in exces prinpiele. Acest fapt duce la randul lui la infundarea porilor pielii,la incarcarea acesteia cu substante care o fac sa-si piarda culoarea,elasticitatea si frumusetea. In momentul cand pielea este extrem desolicitata pentru a elimina toxinele, transpiratia capata un miros urat.

Va relatez toate aceste lucruri din proprie experienta.
In momentulcand m-am apucat de practica taoista fumam si nu-mi dadeam seama cat demulte toxine aveam in corp. Mi-au fost necesare multe luni (aproape 18)pentru a-mi detoxifia corpul cu metode naturale, prin practica si multaactivitate fizica. Prin respiratia abdominala am invatat sa-mi masezorganele interne, sa mi le destresez intr-o maniera naturala folosinddiafragmele: toracica, pelviana si uro-genitala. Activarea celor treidiafragme duce la masarea interna a tuturor organelor noastre interne,marirea capacitatii respiratorii, la buna oxigenare a corpului si inspecial a creierului, la cresterea arderilor interne si la o usoara sirapida eliminare a deseurilor. Paradoxal, o buna respiratie inlaturaconstipatia. De ce? Pentru ca permanenta miscare a abdomenului stimuleazamiscarea peristaltica a intestinului gros si astfel deseurile nu stagneazamult timp in colon. Este foarte adevarat ca trebuie sa bem si multaapa proaspata in fiecare zi pentru ca organismul sa nu fie nevoit sarecicleze apa din intestinul gros.

Dupa cum vedeti, plamanii au o mare importanta in pastrareasanatatii noastre, in momentul in care ei sunt afectati, devenimtristi si apatici, ne lipseste curajul de a infrunta propriile noastreprobleme iar respiratia noastra devine anormala.
Acest lucru va afectaatat inima, rinichii sau ficatul, precum si capacitatea de lucru acreierului. Importanta unei bune respiratii a facut ca in India hindusiisi budhistii sa dezvolte mai multe tipuri de respiratie prin care serezolva mai multe afectiuni. La fel si taoistii in China antica auintegrat in practicile lor respiratia abdominala si respiratia inversa,ei cautand sa dezvolte tehnici simple si eficiente fara a le ingreuna cutehnici complicate de respiratie. Retineti: o buna respiratie ne poatescapa de multe probleme de sanatate si emotionale sau de alta factura,nu trebuie decat sa constientizam acest lucru.

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
Telefon: 0722-197874 sau 460.43.88
e-mail: costin.tao@k.ro