Coada soricelului si galbenelele: la ce te ajuta?


Beneficii ale galbenelelor


Parti folosite: Se folosesc florile de galbenele. Celebrul lor ingredient activ este calendula sapogenin, dar florile mai contin si saponine, glicoside, uleiuri volatile, caroteni, xantofile, principii amare si mucilagiu.

Efecte medicinale: Calendula sapogenin are efecte anti-inflamatorii. Saponinele se spune ca reduc nivelul de grasime din sange si inhiba dezvoltarea melanoamelor. Uleiurile volatile au efect anti-microbian, mai ales impotriva bacteriilor si ciupercilor. Carotenii si xantofilele intaresc sistemul de aparare al organismului.

Utilizare
: Florile de galbenele sunt folosite mai ales extern.
Alifia de galbenele se utilizeaza pentru rani cronice, infectii ale unghiilor si rani la picioare; cataplasmele se folosesc pentru scantituri si dislocari, abcese, contuzii, arsuri. Ca uz intern, sub forma de ceai, galbenelele sunt recomandate pentru calmarea durerilor de vezica biliara, crampe gastrice usoare si dureri menstruale. Culoarea lor placuta face ca galbenelele sa constituie un ingredient raspandit pentru multe amestecuri de ceai. Gargara cu ceai de galbenele se recomanda impotriva inflamatiilor membranei mucoasei bucale.

Ceai: Turnati o cana de apa fiarta peste o lingurita de flori de galbenele; strecurati dupa 10 minute.
Beti 3 cani pe durata unei zile. Ceaiul rece se foloseste pentru gargara.

Lapte de galbenele: Amestecati o lingura de frunze de galbenele cu o lingurita de coada-racului si o lingurita de frunze de mantaua-doamnei. Incalziti intr-o cana cu lapte; lasati 5 minute la infuzat, apoi strecurati. Indulciti cu miere si adaugati scortisoara daca doriti. Acest lapte este foarte eficient impotriva durerilor menstruale.

Unt de galbenele / Alifie din galbenele: Zdrobiti doi pumni de flori de galbenele. Puneti in apa fierbinte, impreuna cu 2 uncii de unt, amestecand continuu, timp de 20 de minute.
Treceti prin tifon si raciti. Puneti intr-un recipient steril si pastrati la frigider. Scoateti din frigider cam cu o jumatate de ora inainte de folosire.

Cataplasme: Turnati o cana de apa fiarta peste 2 linguri de flori de galbenele si lasati la infuzat 10 minute. Introduceti o bucata de panza in aceasta infuzie si bandajati zona afectata. Acoperiti cu un prosop si lasati sa actioneze pana se raceste panza. Repetati de cateva ori pe zi.

Sfat: Alaptatul provoaca deseori inflamari ale mameloanelor. Aplicarea cu regularitate a cremei de galbenele asigura suplete si catifelare mameloanelor.

Informatiile au fost preluate din cartea "Remedii naturiste: ingrediente,  efecte medicale, utilizare", de Anne Iburg, Editura ALLFA, Bucuresti 2006, 2008.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Georgiana pe 23 Iun 2014, 21:32
    Coada soricelului

    Coada soricelului http://coada-soricelului.com/ este foarte buna si pentru tratarea hemoroizilor. De asmeneea, si crema de galbenele este foarte buna pentru aceasta boala, la mine a functionat. Va doresc multa sanatate.

    2
    0

  • bianca pe 25 Mai 2013, 11:25
    codita soricelului

    vara tre cuta cu sora mea am baut ceai de codita soricelului si ne-a trecut toate crampele

    4
    0

  • galina pe 12 Feb 2013, 20:04
    ceai de coada șoricelului

    iarna trecută împreună cu soțul am băut timp de două luni ceai de coada șorecelului: soțul avea probleme cu vizica biliară, îi propuse-se să se opereze de pietre. După cura de 2 luni, durerile au dispărut, iar la UZ Inu s-a arătat pietre...ce să zic, de atunci, nu- mai doare fierea. Iar eu am scăpat de polipi de pe vizica urinară.

    3
    0

  • carmen olaru pe 4 Mai 2012, 16:26
    ceaiul de coada soricelului

    am citit un articol despre aceasta planta si am retinut ca trei ceaiuri pe zi topeste grasimea de pe abdomen asa poti scapa de burtica.

    9
    3

  • Dana pe 17 Mar 2012, 12:16
    ceaiul din coada soricelului

    Este bine sa stie lumea cit de folositor este.Stiu ca este bun si pentru infectii urinare.

    14
    2

  • VIOLA pe 10 Mar 2010, 15:00
    sanatea din plante de coada soricelului si galbenele.

    superb ca ai sansa sa primesti atea informatii utile!asta nu poate fi decat benefic pt toti!

    14
    3

  • ramona83 pe 22 Feb 2010, 19:35
    ceaiu de cosa soricelului

    este foarte interesant articolul.

    3
    0

  • maria pe 21 Feb 2010, 16:43
    ceiul de coada soricelului

    este foarte la obiect articolul d-voastra si putem invata multe din el,este foarte benefic.

    11
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod