Cateva papirusuri egiptene datand din anul 1500 i.Cr. faceau deja referire la 22 de tratamente pe baza de usturoi. In 1858, Louis Pasteur ii descoperea proprietatile antibacteriene. In 1983, Sidney Belman, de la clinica Universitatii New York, dovedea puterea sa antitumorala. Astazi, usturoiul este in voga. Nu mai putin de 150 de cercetatori stiintifici si responsabili guvernamentali s-au reunit la Washington in 1990 pentru a asista la primul congres mondial pe tema binefacerilor curative ale usturoiului. De atunci, mai multe studii medicale au incercat sa descopere secretele medicinale ale usturoiului. Cum putem defini multiplele beneficii pe care le poate aduce usturoiul? Printr-un acronim: A - antioxindant; I - imunitate; L - longevitate.
Usturoiul: antioxidant
Este, probabil, unul dintre antioxidantii cei mai utili datorita eficacitatii sale in numeroase domenii. Ceea ce-l face sa fie un antioxidant atat de puternic este compozitia sa variata a fitonutrimentilor: mangan, zinc, seleniu, germaniu, vitaminele A si C.
Usturoiul: imunitar
Usturoiul este recunoscut de mult timp ca stimulant al sistemului imunitar care creste puterea globulelor albe. El isi datoreaza aceasta proprietate mai ales prezentei seleniului si a germaniului. Aceste elemente sunt bogate in compusi antioxidanti sulfurati netoxici si biodisponibili, cum ar fi S-alilcisteina si S-alimercaptocisteina, pe care le gasim in cantitate mai mare in usturoiul uscat sau in ustuoiul kyolic.
Previne cancerul de stomac
In vitro, s-a demonstrat ca usturoiul crud creste cu 140% puterea de distrugere a tumorilor, iar usturoiul kyolic, cu 160%. La om s-a observat ca proliferarea bacteriilor in stomac poate fi oprita de compusii sulfurati din usturoi, reducandu-se astfel producerea elementelor cancerigene (nitrosamine) si deci a cancerului de stomac.
Acest lucru s-a dovedit extrem de evident intr-un vast studiu italian in care s-a demonstrat ca nivelul de cancer de stomac era invers proportional cu cantitatea de usturoi consumata. In Sardinia, de exemplu, unde se consuma mult mai mult usturoi decat in nordul Italiei, incidenta cancerului este de trei ori mai mica.
Aceste rezultate au fost confirmate de un studiu chinez care s-a ocupat de efectele a patru plante din familia Allium: usturoiul, hasma, ceapa si ceapa chinezeasca. Marii consumatori de astfel de condimente au cu 40% mai putine riscuri de a dezvolta un cancer de stomac.
Dar avantajele usturoiului nu se opresc la cancerul de stomac. Impiedicand aflatoxina sa se dezvolte si sa se lege de ADN dupa oxidare, el reduce si riscurile de cancer de ficat, crescand nivelul de glutation (principalul antioxidant si detoxifiant al organismului; el regenereaza vitamina C si este elementul cheie al sistemului imunitar al celulei) produs de mucegaiul Aspergillus. Aflatoxina se poate gasi pe nuci, orez, boabele de grau, etc.
Dupa doctorul B. Lan (medic, doctor in medicina, 1997), usturoiul este capabil sa incetineasca sau sa impiedice o multitudine de maladii sau probleme - imbatranire, ateroscleroza, alergii, SIDA, tensiune ridicata, colesterol, cancer, boli iflamatorii (artrita, bronsita, apendicita, etc) si boli degenerative (scleroza in placi, fibromialgia, etc) care sunt consecinta atacului radicalilor liberi.
Cele 8 binefaceri ale usturoiului
1. actioneaza ca un puternic antioxidant;
2. diminueaza presiunea sangvina;
3. stimuleaza sistemul imunitar;
4. reechilibreaza nivelul de zahar din sange;
5. previne atacurile cardiace;
6. ajuta la metabolizarea grasimilor;
7. alina durerile de picioare;
8. ajuta la prevenirea cancerului.
Am putea sa-i adaugam proprietatea de antiviral si antifungic (omoara ciupercile).
In opinia doctorului Lan, usturoiul reduce stocarea grasimilor in organism si favorizeaza eliminarea lor, precum si a deseurilor. Astfel, se depune mai putina grasime in sange si in tesuturi. De altfel, durerile de picioare sunt imputabile unei proaste circulatii sangvine, unui nivel ridicat de colesterol si unei tensiuni mari. Usturoiul, ameliorand toti acesti parametri, restabileste sanatatea picioarelor.
Despre alicina
Desi anumite spoturi publicitare lauda efectele superioare ale alicinei, puterea usturoiului, dupa numeroasele cercetari stiintifice nu se bazeaza pe acest compus, care este, de altfel, foarte instabil si oxidant. Asa ca nu va lasati orbiti de acest tip de eticheta, ci mizati mai degraba pe calitatea fabricatiei si pe sursa de provenienta a usturoiului.
Informatiile au fost preluate din cartea "Vitamine si minerale pentru sanatate si longevitate: antioxidantii", de Frederic Le Cren, Iasi: Polirom, 2006.