Cele 8 binefaceri ale usturoiului

Modest condiment pentru unii, descoperire miraculoasa pentru altii, usturoiul nu este folosit de azi, de ieri.
Cateva papirusuri egiptene datand din anul 1500 i.Cr. faceau deja referire la 22 de tratamente pe baza de usturoi. In 1858, Louis Pasteur ii descoperea proprietatile antibacteriene. In 1983, Sidney Belman, de la clinica Universitatii New York, dovedea puterea sa antitumorala. Astazi, usturoiul este in voga. Nu mai putin de 150 de cercetatori stiintifici si responsabili guvernamentali s-au reunit la Washington in 1990 pentru a asista la primul congres mondial pe tema binefacerilor curative ale usturoiului. De atunci, mai multe studii medicale au incercat sa descopere secretele medicinale ale usturoiului. Cum putem defini multiplele beneficii pe care le poate aduce usturoiul? Printr-un acronim: A - antioxindant; I - imunitate; L - longevitate.


Usturoiul: antioxidant

Este, probabil, unul dintre antioxidantii cei mai utili datorita eficacitatii sale in numeroase domenii. Ceea ce-l face sa fie un antioxidant atat de puternic este compozitia sa variata a fitonutrimentilor: mangan, zinc, seleniu, germaniu, vitaminele A si C.
Toti acesti nutrimentifiind, la randul lor, niste antioxidanti, usturoiul se poate deci defini ca un cocteil antioxidant.


Usturoiul: imunitar

Usturoiul este recunoscut de mult timp ca stimulant al sistemului imunitar care creste puterea globulelor albe. El isi datoreaza aceasta proprietate mai ales prezentei seleniului si a germaniului. Aceste elemente sunt bogate in compusi antioxidanti sulfurati netoxici si biodisponibili, cum ar fi S-alilcisteina si S-alimercaptocisteina, pe care le gasim in cantitate mai mare in usturoiul uscat sau in ustuoiul kyolic.


Previne cancerul de stomac

In vitro, s-a demonstrat ca usturoiul crud creste cu 140% puterea de distrugere a tumorilor, iar usturoiul kyolic, cu 160%. La om s-a observat ca proliferarea bacteriilor in stomac poate fi oprita de compusii sulfurati din usturoi, reducandu-se astfel producerea elementelor cancerigene (nitrosamine) si deci a cancerului de stomac.

Acest lucru s-a dovedit extrem de evident intr-un vast studiu italian in care s-a demonstrat ca nivelul de cancer de stomac era invers proportional cu cantitatea de usturoi consumata.
In Sardinia, de exemplu, unde se consuma mult mai mult usturoi decat in nordul Italiei, incidenta cancerului este de trei ori mai mica.

Aceste rezultate au fost confirmate de un studiu chinez care s-a ocupat de efectele a patru plante din familia Allium: usturoiul, hasma, ceapa si ceapa chinezeasca. Marii consumatori de astfel de condimente au cu 40% mai putine riscuri de a dezvolta un cancer de stomac.

Dar avantajele usturoiului nu se opresc la cancerul de stomac. Impiedicand aflatoxina sa se dezvolte si sa se lege de ADN dupa oxidare, el reduce si riscurile de cancer de ficat, crescand nivelul de glutation (principalul antioxidant si detoxifiant al organismului; el regenereaza vitamina C si este elementul cheie al sistemului imunitar al celulei) produs de mucegaiul Aspergillus. Aflatoxina se poate gasi pe nuci, orez, boabele de grau, etc.

Dupa doctorul B. Lan (medic, doctor in medicina, 1997), usturoiul este capabil sa incetineasca sau sa impiedice o multitudine de maladii sau probleme - imbatranire, ateroscleroza, alergii, SIDA, tensiune ridicata, colesterol, cancer, boli iflamatorii (artrita, bronsita, apendicita, etc) si boli degenerative (scleroza in placi, fibromialgia, etc) care sunt consecinta atacului radicalilor liberi.


Cele 8 binefaceri ale usturoiului

1.
actioneaza ca un puternic antioxidant;
2. diminueaza presiunea sangvina;
3. stimuleaza sistemul imunitar;
4. reechilibreaza nivelul de zahar din sange;
5. previne atacurile cardiace;
6. ajuta la metabolizarea grasimilor;
7. alina durerile de picioare;
8. ajuta la prevenirea cancerului.

Am putea sa-i adaugam proprietatea de antiviral si antifungic (omoara ciupercile).

In opinia doctorului Lan, usturoiul reduce stocarea grasimilor in organism si favorizeaza eliminarea lor, precum si a deseurilor. Astfel, se depune mai putina grasime in sange si in tesuturi. De altfel, durerile de picioare sunt imputabile unei proaste circulatii sangvine, unui nivel ridicat de colesterol si unei tensiuni mari. Usturoiul, ameliorand toti acesti parametri, restabileste sanatatea picioarelor.


Despre alicina

Desi anumite spoturi publicitare lauda efectele superioare ale alicinei, puterea usturoiului, dupa numeroasele cercetari stiintifice nu se bazeaza pe acest compus, care este, de altfel, foarte instabil si oxidant.
Asa ca nu va lasati orbiti de acest tip de eticheta, ci mizati mai degraba pe calitatea fabricatiei si pe sursa de provenienta a usturoiului.

Informatiile au fost preluate din cartea "Vitamine si minerale pentru sanatate si longevitate: antioxidantii", de Frederic Le Cren, Iasi: Polirom, 2006.
 

Comentarii (26)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ardelean mariana pe 22 Iun 2015, 04:28
    beneficiile usturoiului

    folosesc de peste un an usturoi in forma naturala taiat in bucatele mici inghitit cu apa luat de 2 ori pe zi si dupa aporximativ 6 luni s-a constatat o imunatatire considerabila al colesterolului care ar fi tebuit controlat prin medicament luat toata viata si care ca si oricare alt medicament sintetic are si reactii adverse,in plus mi-a stabilizat imunitatea iar in cazul unei raceli iminente folosesc usturoiul ca si pe un antibiotic luat la intervale regulate si care da rezultate si fiind inghitit si nu mestecat nu are acel disconfort ca si miros Doresc tuturor sanatate

    2
    0

  • vasile pe 10 Feb 2015, 13:11
    usturoi-glicemie

    Daca poate confirma cineva .daca usturoiul este bun pentru scaderea glicemiei

    2
    0

  • ioana-50 pe 25 Ian 2014, 15:54
    usturoiul

    daca luati medicamente pe baza de aspirina nu e bine sa consumati usturoi, eu am luat un parasinus pt raceala si am inghitit si doi catei de usturoi taiati feliute dupa 3 ore iar noaptea m-am trezit ca imi curgea sange di nas, atunci am citit despre usturoi si intradevar e contraindicat celor care iau medicamente pe baza de aspirina.

    2
    2

  • Aada pe 6 Ian 2014, 21:26
    site

    http://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/de-trebui-iubesti-usturoiul-scapi-mirosul-intepator-1_52244a65c7b855ff5638a48b/index.html

    0
    0

  • Aada pe 6 Ian 2014, 21:26
    site

    http://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/de-trebui-iubesti-usturoiul-scapi-mirosul-intepator-1_52244a65c7b855ff5638a48b/index.html

    0
    0

  • Radu pe 28 Oct 2013, 13:49
    Usturoiul

    Ajuta la regenerarea parului.Este foarte bun

    4
    1

  • loredana pe 27 Iun 2013, 15:54
    alopecie

    Va rog daca a folosit cineva ustroiul conta alopeciei sa ami zica si mie...are efect si cum se foloseste?Multumesccc.

    0
    1

  • george pe 6 Feb 2012, 08:36
    alopecie

    cunosc o persoana care s-a tratat cu usturoi contra alopeciei si a reusit am ramas surprins sa-l vad dupa multi ani cu o podoaba capilara de invidiat

    2
    0

  • george pe 6 Feb 2012, 08:36
    alopecie

    cunosc o persoana care s-a tratat cu usturoi contra alopeciei si a reusit am ramas surprins sa-l vad dupa multi ani cu o podoaba capilara de invidiat

    3
    0

  • george pe 6 Feb 2012, 08:36
    alopecie

    cunosc o persoana care s-a tratat cu usturoi contra alopeciei si a reusit am ramas surprins sa-l vad dupa multi ani cu o podoaba capilara de invidiat

    0
    2

  • carneala leontin pe 20 Ian 2011, 13:19
    usturoiu ajuta sa scap de alopecie

    e al doilea an cand in cap imi apare cate o pata dar cum se face ca imi apare numai in luna ianuarie? anu trecut la fel si anu asta la fel in 6 luni mia crescut dar acum mia cazut iar am folosit un spray si a crescut dar am dar mult si cu usturoi as vrea sa stiu daca a crescut de la usturoi sau de la spray?

    0
    1

  • claudiu pe 26 Mar 2010, 03:29
    tratament usturoi

    unul care sufera de colita si cu ceva probleme de ficat (nu foarte grave) poate consuma usturoi in tratarea hipertensiunii arteriale. si daca DA in ce cantitate zilnica??? multumesc

    16
    5

  • carolina pe 21 Mar 2009, 09:26
    multumesc

    MERSI DE INF ART FOLOSITOR PUTINE DE ACEST FEL GASIM MERSI MULT

    13
    0

  • maria-ioana pe 7 Mar 2009, 15:48
    usturoiul

    Articol f.f.f bun.dar nu se specifica cat sa se consume pe zi, sub ce forma, tinand cont si de anumite afectiuni,durata .multumim mult, poate ca ar fi bine sa se dea mai multe informatii, nu numai la modul general.

    2
    0

  • margareta pe 30 Ian 2009, 12:28
    usturoiul

    Este adevarat tot ce se spune despre usturoi,cel mai bun medicament din toate punctele de vedere am simtit pe pielea mea si-l recomand cu caldura pt cine are nevoie de el.

    2
    5

  • monica nitu pe 27 Oct 2008, 19:50
    Usturoiul

    Un catel de usturoi pisati, cateva picaturi de apa, masaj. Intareste radacina parului, combate alopecia si alte neajunsuri ale pielii capului.

    6
    1

  • Sativum Vas pe 1 Feb 2008, 20:18
    Usturoiul

    Numai simandicosii stramba nasul la mirtosul de usaturoi. Ei nu-si dau seama de binefacerile consumului acestui usturoi mult hulit pentru mirosul lui.

    3
    0

  • andrei madalina pe 21 Sep 2007, 16:49
    usturoi

    intre 1-3 catzelushi/ zi.

    4
    1

  • Magda pe 19 Sep 2007, 18:42
    Usturoi

    Cum scapi de miros dupa ce ai mincat ? Am baut cafea, am mestecat patrunjel ( normal, dupa igiena ffff insistenta a gurii) si tot mai mirosea. Va multumesc.

    1
    1

  • Cucuteanu Doina pe 18 Sep 2007, 20:11

    DACA USTUROIU SE POATE INGHITI INTREG? CUM ESTE INDICAT SA SE CONSUME?

    34
    9

  • georgiana pe 18 Sep 2007, 19:16
    intrebare

    are efecte negative daca este consumat in cantitati mici zilnice?

    10
    6

  • virgil pe 18 Sep 2007, 09:00
    intrebare

    Sub ce forma si in ce cantitate zilnica se consuma?.Se consuma zilnic sau periodic(care este ritmicitatea?)

    11
    3

  • DOMYNYQUE pe 18 Sep 2007, 08:47
    Usturoiul

    Da este indicat ca tratament al alopeciei.Sotul meu a folosit in combinatie cu ou si a fost eficace

    13
    4

  • dodo pe 18 Sep 2007, 01:52
    e fff bun

    eu mananc seara usturoi si ma simt f bine.pot sa zic ca ma scapat si de raceala.incercati si voi ce va costa

    5
    0

  • calciu mihaela pe 16 Sep 2007, 19:33
    alopecia areata

    asi vrea sa stiu daca usturoiul este bun ca tratament pt alopecie//[crema]

    6
    1

  • Isabella pe 16 Sep 2007, 17:52
    Usturoiul? Preferatul meu...Il ador

    este extraordinar...mirosul, gustul...Ce sa mai spun de miracolele pe care le face.

    4
    6

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod