Ceaiul verde: previne sau nu cancerul?

Ceaiul verde este, pe langa apa, una dintre cele mai consumate bauturi din lume, fiind apreciat din timpuri stravechi pentru proprietatile sale benefice. Din ce in ce mai multe studii atesta calitatile sale de prevenire a numeroase boli. In ciuda rezultatelor promitatoare ale studiilor anterioare, rolul acestui tip de ceai in prevenirea cancerului nu este clar inca.

Un nou studiu al organizatiei internationale Cochrane Collaboration de mare amploare care a analizat rolul ceaiului verde in prevenirea cancerului a inregistrat rezultate contradictorii.

Cercetatorii au analizat rezultatele a 51 de studii care au inclus peste 1,6 milioane de participanti, studii bazate pe legatura dintre consumul de ceai verde si aparitia a diferite tipuri de cancer, precum la san, plamani, tract digestiv, cancer oral. Studiile au fost efectuate intre anii 1985-2008 si majoritatea au avut loc in Asia, unde se consuma cele mai mari cantitati de ceai, conform publicatiei ScienceDaily.

"In ciuda numarului mare de studii bazate pe efectele ceaiului verde, nu s-a stabilit inca daca acest tip de ceai previne intr-adevar dezvoltarea a diferite tipuri de cancer," declara autorul studiului, dr. Katja Boehm. "Un lucru e sigur insa, consumul de ceai verde, fara alte masuri, nu poate preveni cancerul."  

Trei tipuri de ceai, negru, verde si oolong, sunt obtinute din planta Camelia sinensis si contin polifenoli.

Catehinele, un subgrup de polifenoli, fac parte dintre antioxidantii puternici. Oamenii de stiinta cred ca polifenolii continuti de ceaiul verde sunt unici, impiedicand dezvoltarea celulara si astfel au puterea de a preveni aparitia cancerului.


Lupta impotriva cancerului de plamani, pancreatic si colorectal

Cercetarea a descoperit ca acest tip de ceai ofera beneficii limitate in cazul cancerului de ficat, iar in cazul tumorilor gastrointestinale rezultatele studiilor se contrazic. Unul dintre studii a descoperit un risc scazut de cancer de prostata la barbatii care consuma cantitati mari de ceai verde.

Rezultatele analizei nu au adus nicio dovada conform careia ceaiul verde previne cancerul gastric si se pare ca mareste riscul de cancer de vezica urinara. Cercetarea a adus insa dovezi conform carora ceaiul verde este benefic in lupta impotriva cancerului de plamani, pancreatic si colorectal.

Specialistii recomanda consumul in mod regulat de ceai verde, fara insa a se depasi 1.200 ml/zi, aproximativ 5 cesti pe zi.


Alte beneficii

Te scapa de kilogramele in plus.
Studiile efectuate in laborator pe cobai arata ca ceaiul verde blocheaza asimilarea grasimilor si tine departe kilogramele. Expertii avertizeaza insa ca s-ar putea ca efectele sa nu fie la fel in cazul nostru si ca mentinerea unui stil de viata sanatos prin combinarea activitatilor fizice cu o dieta adecvata este cheia pentru o silueta sanatoasa.

Usureaza simptomele artritei reumatoide. Un substanta continuta de ceaiul verde are proprietatea de a reduce inflamarea si durerile articulatiilor in caz de artrita reumatoida. O echipa de cercetatori de la Facultatea de Medicina din Michigan au efectuat cateva studii in laborator, care indicau clar posibilitatea de a folosi compusul EGCG din ceaiul verde ca tratament viitor in caz de artrita reumatoida. "Rezultatele acestui studiu sugereaza ca substanta EGCG poate avea proprietati terapuetice care ar fi benefice pacientilor care se confrunta cu artrita reumatoida", afirma dr. Salah-uddin Ahmed, coordonatorul studiului.


Previne aparitia cancerului de piele. Oamenii de stiinta au descoperit ca ceaiul verde ofera protectie impotriva cancerului de piele. Utilizarea unui spray cu ceai verde reduce efectele nocive ale razelor ultraviolete asupra pielii. Specialistii de la Universitatea Cleveland, Ohio, care au testat solutia au declarat ca spray-ul cu ceai verde protejeaza pielea impotriva efectelor nocive pe care le presupune expunerea la soare.

Reduce riscul atacurilor de inima. Trei cesti de ceai baute in fiecare zi scad riscul producerii atacurilor de inima cu pana la 70%, sunt de parere specialistii. Dr. Carrie Ruxton, membru al Tea Advisory Panel este de parere ca flavonoizii din ceai pot preveni inflamatiile, reducand riscul aparitiei trombozei.

Un studiu finlandez a stabilit ca barbatii care beau mai mult de doua cani de ceai pe zi au cu 21% mai putine sanse sa sufere un atac cerebral. Un alt studiu francez a aratat ca trei cani de ceai pe zi previn blocajul arterelor la femei.

Intareste densitatea osoasa. Cercetarile arata sa ceaiul negru, oolong si verde au proprietatea de a mentine sanatatea oaselor.
Doar 2 cesti de ceai pe zi poate sa aduca aceleasi beneficii ca si o portie de lactate. Poti dubla aceste efecte pozitive adaugand putin lapte in ceaiul tau.

Cu toate acestea, specialistii sustin ca nu trebuie sa ne bazam pe ceai pentru a reduce riscul de fracturi osoase si a imbunatati densitatea osoasa. Este mult mai important sa asiguri cantitatea de calciu necesara organismului si sa fac exercitii fizice, doua conditii care imbunatatesc si mentin densitatea osoasa.