Tratamentele convenționale pentru gingiile retrase cuprind:
- curățarea profesională a danturii;
- apa de gură cu antibiotice, eliberată pe bază de rețetă;
- tratamentul cu antibiotice;
- o intervenție chirurgicală la nivelul rădăcinii dinților.
Opțiunile clasice de tratament pot avea și efecte secundare, motiv pentru care majoritatea pacienților încearcă să le combine sau să le înlocuiască prin remedii naturale. Un tratament naturist pentru gingii retrase poate fi la fel de util și te va ajuta să ocolești manifestările negative. În niciun caz nu trebuie să renunți la tratarea acestei afecțiuni dacă ai probleme cu variantele obișnuite, ci poți apela cu încredere la medicina alternativă pentru a-ți proteja dantura.
Iată ce variante de tratament naturist pentru gingii retrase ai la dispoziție:
1. Clătirea gurii cu ulei
Este un remediu folosit în medicina ayurvedică și s-a demonstrat că reduce acumularea tartrului dentar în cazul gingivitei și parodontitei. Pentru a te clăti cu ulei vei avea nevoie de o lingură de ulei de cocos organic, presat la rece.
Îți vei clăti gura aproximativ 20 de minute, încercând să ghidezi uleiul în spațiile interdentare. La final scuipă uleiul și clătește-te cu apă călduță sau soluție salină, apoi spală-te pe dinți.În mod tradițional se folosește uleiul de susan, dar studiile realizate au arătat că uleiul de cocos previne deteriorarea smalțului dentar ca urmare a contaminării cu bacteria Streptococcus mutans.
2. Uleiul de eucalipt
Are un efect antiinflamator puternic, fiind util pentru tratarea gingiilor retrase și pentru a stimula regenerarea țesuturilor din această zonă.
3. Sarea
Este un agent antibacterian, iar studiile realizate sugerează că reduce rapid inflamarea gingiilor. Pentru a obține efectul benefic va fi nevoie să te clătești cu o soluție din apă și sare, respectând următorii pași:
- amestecă bine o lingură de sare cu o cană de apă călduță;
- clătește gura cu amestecul preparat timp de 30 de secunde;
- scuipă și clătește-te cu apă;
- repetă de 2-3 ori pe zi.
4. Ceaiul verde
Consumul de ceai verde menține sănătatea dinților și a gingiilor, prevenind și tratând parodontoza. Bea 1-2 cești de ceai verde în fiecare zi, iar efectele pozitive nu se vor lăsa așteptate.
5. Uleiul esențial de mentă
Este foarte util pentru prevenirea proliferării microorganismelor la nivelul gingiilor. Pune 1-2 picături de ulei de mentă într-o ceașcă de apă și clătește-te cu noua variantă de apă de gură de 2-3 ori pe zi.
6. Aloe vera
Injectarea gelului de aloe vera direct în gingiile inflamate reduce rapid acumularea de bacterii, elimină inflamațiile și susține refacerea gingiilor.
7. Acizii grași Omega-3
Suplimentele cu acizi grași Omega-3 nu sunt folositoare numai pentru reducerea colesterolului și hidratarea pielii, ci pot trata gingivita și parodontoza. În cadrul studiilor realizate s-a observat că o doză zilnică de 300mg de Omega-3 luată timp de cel puțin 12 săptămâni reduce inflamarea gingiilor cu până la 80% și ameliorează conexiunea dintre dinți și gingii.
De asemenea, aceste grăsimi esențiale previn instaurarea parodontitei cronice.
8. Uleiul de arbore de ceai
Acest ulei esențial acționează rapid pentru calmarea gingiilor inflamate și neutralizarea bacteriilor și microorganismelor din cavitatea bucală. Pune 3 picături de ulei de arbore de ceai într-o ceașcă de apă și clătește-te de 2-3 ori pe zi.
9. Gelul cu turmeric
Turmericul conține curcumină, care are un efect antiinflamator și antioxidant puternic. Potrivit specialiștilor, aplicarea unui gel cu turmeric pe gingii previne depunerea tartrului și gingivita, dezinfectează locul afectat și asigură refacerea țesutului gingival retras.
Posteaza comentariu