De atunci si pana in prezent s-au dezvoltat numeroase proceduri care folosesc stimularea electrica: curentul galvanic, curentii cu impulsuri, curentii dinamici si ultrasunetul. Aceste procedee pot sa trateze o gama larga de afectiuni: cefalee, dureri postoperatorii, artrita, hematoame, contuzii, intinderi musculare, spondiloza, lombalgie, discopatie, celulita, constipatie cronica, dismenoree, specialistii fiind convinsi de capacitatea de a extinde utilizarea electroterapiei.
Curentul galvanic: nevralgii, artroze, acnee
"Curentul electric de frecventa zero sau curentul continuu, poarta numele de curent galvanic. Intensitatea curentului poate varia, crescand de la valoarea zero a intensitatii pana la un anumit nivel (curent continuu ascendent) sau descrescand spre zero (curent continuu descendent). Daca aceste cresteri si descresteri au loc ritmic, curentul ia forma unei curbe ondulatorii si se numeste curent variabil", ne spune conf. univ. dr. Zoltan Pasztay, specialist in kinetoterapie si motricitate speciala.
Senzatia inregistrata este in functie de cresterea intensitatii curentului aplicat, ajungand de la senzatia de furnicaturi - intepaturi la arsura - durere. Efectele terapeutice ale curentului galvanic: analgezic, excitant, stimulant, vasodilatator, trofic, rezorbtiv, echilibrant SNV.
Modalitati de aplicare: galvanizarea simpla; baia galvanica partiala; baia galvanica completa; ionizarea galvanica (iontoforeza).
Indicatii ale galvanizarii
- sistem nervos: nevralgii, nevrite, pareze, paralizii, dezechilibre neurovegetative;
- aparat locomotor: mialgii, artroze, reumatism abarticular: tendinite, bursite, epicondilite,
- periartrite, artrite de faza stabilizata;
- aparat cardiovascular: arteriopatii stadiile I - II, boala varicoasa stadiile I - II, HTA stadiile I - II;
- dermatologie: acnee, alergie, ulcere atone, degeraturi.
Contraindicatii: leziuni de continuitate tegumentara, alergie, intoleranta la curent galvanic, tumori benigne si maligne, infectii tegumentare, TBC cutanat, bolnavi febrili, boli organice decompensate sau cu risc de decompensare, pacienti purtatori de materiale de osteosinteza.
Curentii cu impulsuri: traumatisme, Parkinson, scleroza in placi
Intreruperea curentului continuu cu ajutorul unui intrerupator manual (primele aparate) sau prin reglare electronica (aparatele moderne) realizeaza impulsuri electrice succedate ritmic (singulare sau in serii) cu efect excitator.
Conf. univ. dr. Zoltan Pasztay ne vorbeste despre patru tipuri de terapie pe baza de curenti cu impulsuri:
- terapia prin curenti de joasa frecventa care este indicata in tratamentul musculaturii abdominale hipotone, incontinenta sfincterului vezical si anal, stari dupa traumatisme acute ale aparatului locomotor, grupe musculare disfunctionale din vecinatatea celor denervate;
- terapia musculaturii total denervate care foloseste forme de curenti de intensitate si frecventa diferite, iar ca modalitate de aplicare a electrostimularii avem tehnica bipolara si cea monopolara;
- terapia musculaturii spastice care este indicata in spasticitate in pareze, paralizii de origine cerebrala, spasticitati consecutive traumatismelor la nastere, leziuni traumatice cerebrale si medulare (cu exceptia paraliziilor spastice), pareze spastice in scleroza in placi, hemipareze spastice dupa AVC, boala Parkinson. Insa, este contraindicata in: scleroza laterala amiotrofica si scleroza difuza avansata;
- stimularea contractiei musculaturii netede: se realizeaza prin aplicarea de impulsuri exponentiale cu durata mare, pauza mare si frecventa rara (un impuls la 1 - 4 sec).
Curentii dinamici: boli reumatice, boala varicoasa, entorse
Conf. univ. dr. Zoltan Pasztay avertizeaza in privinta contraindicatiilor acestei terapii in cazul in care pacientul prezinta: fracturi certe sau suspecte, nu se aplica pe regiunea precordiala, escoriatii, plagi, leziuni dermatologice, alergii la diferite substante decelate anamnestic, evitarea regiunilor in care sunt incorporate piese metalice de osteosinteza, endoproteze, sterilete, nu se aplica in stari hemoragice locale, tromboze venoase superficiale si profunde, in menstruatie si uter gravid, se evita zonele cu pierderea sensibilitatii termice.
Indicatiile curentilor dinamici
- stari posttraumatice: contuzii, entorse, luxatii;
- intinderi musculare;
- redori articulare;
- afectiuni reumatice: artroze reactivate, artrite, mialgii, manifestari abarticulare;
- tulburari circulatorii periferice: acrocianoza, boala varicoasa, stari dupa degeraturi sau arsuri, arteriopatii periferice obliterante;
- aplicatii segmentare vizand zonele neuro-reflexe in suferinte cu patogenie neurovegetativa ale stomacului, colecistului, colonului, astm bronsic.
Curentul electric de medie frecventa prezinta frecvente cuprinse intre 1000 – 100.000 Hz si are ca indicatii terapeutice: traumatologie (contuzii, entorse, luxatii, fracturi, hematoame posttraumatice); reumatologie (artrite, artroze, reumatism abarticular: tendinite, bursite, entezite, fibromialgii); neurologie (nevralgii, nevrite, pareze, paralizii); afectiuni vasculare(arteriopatii periferice stadiul I – II, varice stadiul I-II); ginecologie (anexite, metroanexite nespecifice); gastroenterologie (dischinezii biliare, boala ulceroasa, enteropatii functionale).
Contraindicatii: leziuni dermice de continuitate, infectii, procese inflamatorii purulente, stari febrile, implante metalice, tumori benigne, maligne, tuberculoza, aplicatii pe aria precordiala.
Curentul electric de inalta frecventa sunt curenti alternativi cu o frecventa medie mai mare de 500.000 oscilatii/ sec. "Curentul de inalta frecventa cu lungimi de unda cuprinse intre 10 si 100 m si frecventa cuprinsa intre 10 MHz - 100 MHz reprezinta undele scurte. Se mai numesc unde decametrice", mai adauga specialistul in kinetoterapie si motricitate speciala. Acest tip de terapie cu unde scurte se foloseste in reumatologie, neurologie, cardiologie, aparat respirator, aparat digestiv, aparat urogenital, ginecologie, ORL, oftalmologie, stomatologie, dermatologie si endocrinologie. Contraindicatii: procese inflamatorii acute cu supuratii, manifestari acute ale afectiunilor reumatice, afectiuni cu tendinte la hemoragii, procese neoplazice, prezenta pieselor metalice intratisulare, implant de pace-maker cardiac, ciclu menstrual si sarcina.
Un alt tip de terapie cu inalta frecventa este cea pulsatila generata de aparatul Diapulse. Specialistul ne spune ca aceasta terapie este indicata pentru: aparatul locomotor, aparatul cardiovascular, aparatul respirator, aparatul digestiv, aparatul urogenital, ORL, stomatologie si dermatologie. Contraindicatii: purtatorii de stimulator cardiac.
Ultrasunetul: scolioza, sclerodermie, circulatia periferica
"Urechea umana percepe sunetele a caror limita superioara de perceptie este de cca 20000 oscilatii/ secunda. Vibratiile mecanice pendulare - reprezentand sunetul - ce depasesc aceasta limita poarta numele de ultrasunete (au o frecventa apreciata la 50000 Hz - 3000000 Hz). Ultrasunetele furnizate de aparatele folosite in fizioterapie au o frecventa cuprinsa intre 800 - 1000 Hz", precizeaza conf. univ. dr. Zoltan Pasztay.
Indicatii ale ultrasunetului
- afectiuni reumatismale: reumatism degenerativ, reumatism inflamator cronic, reumatism abarticular;
- traumatologie: fracturi recente, intarzierea formarii calusului, contuzii, entorse, luxatii, hematoame, posturi vicioase, scolioze, deformari ale piciorului;
- dermatologie: cicatrici cheloide, plagi atone, ulcere trofice ale membrelor;
- afectari ale tesutului de colagen: fibrozite, dermatomiozite, sclerodermie, retractia aponevrozei palmare Dupuytreu;
- neurologie: nevralgii si nevrite, sechele nevralgice dupa herpes Zoster, nevroamele amputatiilor, distrofie musculara progresiva, sindroame spastice si hipertone;
- afectiuni circulatorii: arteriopatii obliterante, boala Raynaud;
- afectiuni din cadrul medicinii interne,
- ginecopatii.
Contraindicatii: modificari tegumentare, diverse afectiuni cutanate, tulburari de sensibilitate cutanata, tulburari de coagulare sangvina, fragilitate capilara, stari generale alterate, casexii, tumori in toate stadiile evolutive (pre/postoperator), tuberculoza activa, stari febrile, fenomene inflamatorii acute, reumatism articular acut, insuficienta cardio-respiratorie, insuficienta coronariana, tulburari de ritm cardiac, suferinte venoase ale membrelor – tromboflebite, tromboze, varice, calcifierea progresiva a peretilor arteriali: ateroscleroza.
Contraindicatii speciale: aplicarea ultrasunetelor pe zone corespunzatoare unor organe si tesuturi precum: creier, maduva spinarii, ficat, splina, uter gravid, glande sexuale, plamani, cord si marile vase, aplicatii pe zonele de crestere ale oaselor la copii si adolescenti.
Comentarii (12)
Am facut electroterapie in zona lombara timp de 10 zile.Avand dureri in continuare fac un tratament recomandat de fizioterapeut.As dori sa stiu daca este bine sa fac imediat fizioterapie ? Eu stiam ca se repeta la 6 luni.
Locuind de mai multi ani in SUA, am vazut destule cazuri in care justitia americana a pedepsit cu destui ani de puscarie practicarea medicinii fara licenta. Nu poti practica medicina cand pregatirea ta de baza este in educatie fizica si sport decat daca o iei de la capat stiind in principal medicina. Dar sa nu uitam ca Romania este un caz special in care seful partidului de guvernamant a vrut sa legalizeze coruptia, iar rudele dlui Marko Bela au fugit de jusitie in tara vecina pretizand ca sunt persecutati pentru nationalitatea lor iar nu pentru furturile de care sunt raspunzatori
Buna ziua. Un copil de 11 ani cu ganglioneurinom operat mediastin dreapta benign cu resturi pe coloana cervical, de 3 ani fara modificari, pe langa recuperare fizica poate sa faca si electroterapie pentru a ajuta la slabit?
Buna ziua!Am facut RMN lombar si a reiesit ca am discopatie lombara l4 l5 cu degenerare.Am dureri cind ma asez in pat .Am facut si sedinte MBST si este o usoara ameliorare dar aceasta procedura este extrem de scumpa.Ce aparat imi recomandati pentru tratament acasa deoarece nu am dreptul la mai mult de 2 internari pe an la fizioterapie.Cit este pretul si daca poate fi folosit dupa instructiunile care insoteste aparatul cu multumiri, Marinescu P tel0724548467
Buna ziua.Va rog sa-mi spune-ti daca pot face sedinte de fizioterapie si ce proceduri,eu suferind de boala artrozica vertebroperiferica,ciroza hepatica-VHC Child A si infectie VHC.c Va multumesc
buna ziua am o problema acum cateva zile am inceput sa fac fizioterapie dar mea venit ciclu mai devreme nu stiu daca mai pot continua sedintele va rog sa mi spuneti daca este periculos sau in ce mod ma poate afecta daca continui fizioterapia?
am urmat un tratament cu curenti galvanici la spitalul din baile felix, am niste arsuri nefiresti pe maini si groaznice pe picioare insotite de mancarimi, ambele in zonele care au stat sub apa, doamnele care deserveau aparatele, femei cumsecade dar grav afectate de rutina, mi-au spus ca este o alergie la curenti galvanici, e mai mult decat atat v-am spus, este arsura in toata regula, va rog sa ma ajutati, poate a mai trecut cineva prin asta si imi poate spune un tratament(am 42 de ani si sunt diabetica-tip 2 insulinonecesitant, aspect pe care tot personalul de acolo l-au cunoscut), va multumesc
Buna ziua. Va rog sa-mi raspun-ti daca acest aparat este bun si pentru distrofia muscuara duchenne.Va intreb acesta deaoarece in TEXAS - Dr.DONALD RHODES are asa un aparat STS 2 care este folosit si pentru distrofia musculara si se pare ca a facut unele imbunatariri la aceasta boala. Noi am luat lagatura cu Dr.Donalds Rhodes dar trebuie sa mergem in TEXAS , cheltuielile sunt foarte mari. Multumesc cu tot respectul Barbu Geta Iasi 4 martie 2ol2.
Buna seara, Se poate folosi sedinte de electroterapie in timpul menstruatiei? Multumesc
Stimate domnule profesor de cultura fizica si sport, vezi ca ai facut copy - paste (dupa cum ai prostul obicei de zeci de ani), din niste materiale (unele traduse dar cu erori...), depasite de cativa ani buni. Inteleg ca te amesteci in sectorul medical fara a avea competentele necesare,... dar macar actualizeaza-ti materialul didactic inainte sa te prezinti ca mare dascal. Atentie,... terapia (ca vorbim se electro sau alte forme de aplicatie a terapiei fizice) nu este pentru profesii paralele cu medicina. Patologia nu este un argument pe care sa jonglam cu traduceri din carti sau cu un pic de "cultura fizica". Patologia este inteleasa din punct de vedere medical, iar diagnosticul este inaintea curentilor si frectiilor. Observ de cativa ani ca la dumneata lucrurile merg invers... inainte tratament, apoi... mai vedem ce are pacientul.
buna silvia!!! in timpul sarcinii de ceea ce trebuie sa te feresti celmai tare este magnetoterapia!!! laserul care se foloseste in fizioterapie nu este atat de puternic si penetreaza doar straturile de piele si putin musculatura!!! iar daca este folosit pentr articulatii acesta nu are puterea de a penetre decat foarte putin osul, fiind stopat de tendoane si ligamente!!! cam acelasi lucru si cu electroterapia!!! in recuperare se folosesc mult diadinamicii si interferentialii care nu sunt atat de periculosi!!! mai daunatori ar fi gavanicii!!! daca recuperarea ai facut-o in primele 2-3 luni de sarcina si nu ai avut mai mult de 5-8 sedinte nu ai de ce sa te temi, dar evita sa mai faci mai ales in ultimele 2 luni de sarcina!!! atunci organismul tau este mult mai sensibil!!! pentru femeile insarcinate cu dureri de spate foarte bine e de consultat un osteopat pentru ca apar frecvent deplasari de vertebre si ale bazinului!!! masajul paravertebralilor si a piramidalilor iar este o binecuvantare pentru ca diminueaza presiunea asupra sciaticului!!! sper ca am putut sa-ti fiu de ajutor!!!
buna ziua am si eu o problema nu stiam ca sunt insarcinata si am inceput tratamentul pentru discopatie lombara cu laser si electroterapie va rog sa mi spuneti daca e periculos pt sarcina si ce am de facut
Posteaza comentariu