Cand este indicata acupunctura?

Numarul problemelor care pot fi tratate sau ameliorate prin acupunctura este foarte mare, dintre cele mai frecvente fiind sterilitate, afectiunile provocate de stres, hernii, discopatii, spondiloze, insomnii. Afla care sunt toate indicatiile acupuncturii!
Numarul problemelor care pot fi tratate sau ameliorate prin acupunctura este foarte mare, dintre cele mai frecvente fiind sterilitate, afectiunile provocate de stres, hernii, discopatii, spondiloze, insomnii. Afla care sunt toate indicatiile acupuncturii!

Aceasta tehnica a luat nastere in China in urma cu mai bine de 2000 de ani, unde se foloseste pentru tratarea diverselor afectiuni, dar si pentru calmarea durerii. Se bazeaza pe insertia unor ace in puncte specifice ale corpului pentru a imbunatati sanatatea corpului. Specialistii sustin ca este o tehnica foarte sigura daca este practicata de o persoana specializata. De obicei, in cadrul unei sedinte de acupunctura nu se folosesc mai mult de 10- 15 ace, iar durata acesteia este de aproximativ douazeci de minute. Afectiunile acute pot fi tratate chiar si intr-o singura sedinta, pentru cele cronice este nevoie de mai mult timp, cel putin o luna. Sedintele se fac cu o frecventa de una la doua zile, prin urmare trei pe saptamana.

Daca doresti sa urmezi sedintele de acupunctura pentru profilaxia si mentinerea unei stari de bine fizic, mental si emotional, sedintele sunt mai rare, in general cate una pe saptamana.


Cat de dureros este procedeul?


Este bine de stiut ca acele folosite sunt doar cu putin mai groase decat firul de par (in general, se folosesc ace cu diametru de 0,20-0.25 mm). Inteparea punctelor de acupunctura este una foarte fina. Atunci cand acul ajunge in punctul de acupunctura, senzatiile pot varia, de la senzatia de impuls electric la cea de caldura locala sau distensie locala, sustin specialistii in acupunctura. De asemenea, dupa introducerea acelor, apare o stare de relaxare profunda.


Cand este indicata acupunctura. Ce contraindicatii are?


Nu exista contraindicatii si nici limita de varsta, ne informeaza dr. Codrut Tutu, specialist acupunctura si apifitoterapie. "In cazul ranilor deschise, a leziunilor, vanatailor, problemelor dermatologice (eczeme, cancer de piele) nu se inteapa zona afectata si se stimuleaza indirect punctul de acupunctura blocat prin activitatea altor centri de pe corp aflati in legatura cu acesta. In cazul copiilor foarte mici, stimularea acupunctelor se realizeaza cu electropunctorul sau se urmeaza doar un tratament din plante, cu formule si dozaj corespunzator varstei. Si femeile gravide pot urma un astfel de tratament, mai ales daca exista dificultati pe parcursul sarcinii. In aceasta situatie se evita doar inteparea anumitor centrii energetici", explica specialistul.


Indicatiile acupuncturii


  • modificari ale starii generale: oboseala cronica, astenie;
  • afectiuni neuropsihice: insomnii, neurastenii, depresie, iritabilitate, nervozitate;
  • afectiuni neurologice: nevralgii (faciale, intercostale, Zona Zoster), vertij, ameteli, rau de miscare, parestezii, paralizii, lombosciatica, discopatii;
  • afectiuni osteo-musculo-tendinoase: dureri cauzate de deformari ale coloanei, spondiloze, artroze, entorse, tendinite, dureri musculare, dureri articulare, torticolis, crampe musculare;
  • tulburari circulatorii: arterite, varice, furnicaturi, amorteli,sdr. Raynaud (maini si picioare reci);
  • afectiuni respiratorii: sinuzite, rinosinuzite, bronsite, rinite, alergii;
  • afectiuni digestive: dispepsii, gastrite, ulcere gastrice sau duodenale, hemoroizi, patologie biliara si hepatica;
  • afectiuni urogenitale: cistite, infectii cronice, impotenta, frigiditate, sterilitate, adenom de prostata, fibroame uterine;
  • afectiuni endocrinologice: hipotiroidism, hipertiroidism,noduli mamari, ovare polichistice, dismenoree, tulburari menstruale;
  • alte afectiuni: migrene, alergii, eczeme, obezitate.


Acupunctura ajuta femeile insarcinate


Acupunctura poate trata varsaturile din timpul sarcinii, durerile specifice acestei perioade si poate actiona asupra disgravidiei. Folosita in timpul travaliului, acupunctura reduce intensitatea durerilor si pastreaza energia organismului. De asemenea, in situatii de nevoie ea poate sa stimuleze contractiile fara sa mai fie nevoie de administrarea unor medicamente.

Potrivit specialistului in acupunctura si apifitoterapie, acupunctura in asociere cu produsele din plante ajuta femeile gravide sa parcurga sarcina mai usor, reducand din intensitatea starilor de disconfort provocate de schimbarile prin care trece organismul. "De asemenea, tratamentul actioneaza si asupra fatului, ajutandu-l sa se dezvolte armonios. Tratamentul se poate aplica si pentru tratarea anumitor complicatii ce pot aparea pe durata sarcinii: iminenta de avort, diabet gestational, disgravidie (sarcina toxica), preeclampsie, viroze respiratorii, infectii urinare, anemie ferodeficitara, trombocitopenie. Efecte adverse nu exista, se evita doar stimularea anumitor centri energetici“, adauga specialistul.