Antrenamentul zilnic

In ultimele articole am observat cat de important este sa combinammiscarea fizica si meditatia. Cele doua practici sunt complementare. Ceeace putem obtine de la una nu putem obtine de la cealalta. Practica inexces a uneia dintre ele duce in cele din urma la pierderea echilibruluienergetic, emotional si psihic.

Observand acest lucru, maestri taoisti au creat un sistem care sa imbinecele doua forme de practica. Binenteles ca nu numai ei au realizat ce seintampla in timpul acestor forme de practica, tocmai de aceea au aparutmai multe metode de lucru cu energia. Ce este important este sa intelegemtoate aceste procese care au loc in interiorul nostru in timpul acesortehnici.

La inceput, acum mii de ani, alchimia taoista era practicata sub formaunor miscari simple de dans terapeutic.

Apoi s-a deazvoltat incorporandtehnici noi, devenind un sistem complet de stapanire a energiilorumane cu aplicatii martiale, terapeutice si meditative. La Confuciusintalnim urmatoarea afirmatie: "Apa curgatoare nu stagneaza niciodata,iar balamalele usilor active nu ruginesc niciodata. Acest lucru e datoratmiscarii. Acelasi principiu se aplica esentei si energiei. Daca trupulnu se misca, esenta nu curge. Cand esenta nu curge, energia stagneaza".

Ko Hung, un maestru taoist,spunea la randul sau: "Inceputul bolii esteun semn ca qi-ul nu curge. Trebuiesc practicate exercitii noi pentru adebloca meridianele energetice si a facilita curgerea libera a qi-uluiprin ele".

Hua Tuo, medic renumit care a trait 100 de ani, spunea: "Corpul necesitaexercitiu, dar acesta nu trebuie practicat in mod exagerat.
Cand sangelepulseaza neobstructionat prin vene, boala nu poate prinde radacini,aidoma balamalei ce nu va rugini datorita utilizarii frecvente".

Dupa cum vedem taoistii pun mare pret pe exercitiile fizice simeditative. Ei considera ca organismul uman se imbolnaveste din cauzaca sangele isi pierde abilitatea de al hrani si proteja. Maduva osoasaproduce celulele sangelui si pe masura ce imbatranim ea se "impurifica"Si produce din ce in ce mai putine celule sangvine folositoare. Pentrupreintampinarea acestui lucru invatam sa "curatam" maduva osoasa prinpracticile energetice. In felul acesta ne pastram maduva proaspata, vie sicorect functionala prin alimentarea ei continua si din abundenta cu qi.

In alchimia taoista, creierul este considerat o forma de maduva, elfiind de asemenea un tesut moale, secretor, adapostit intr-o cavitateosoasa.
De aceea, exercitiile de curatare a maduvei sunt destinatesa ghideze energia in creier, stimuland secretia de neurohormoni siamplificand toate functiile cerebrale. Aceste exercitii, dupa cum ammai scris, stimuleaza intregul sistem endocrin pentru a produce adaosuriabundente de esenta hormonala vitala - esenta ce se constituie in materiade baza in alchimia energiei interne.

In practicile respective se precizeaza; "De maxima importanta este sacauti linistea inlauntul miscarii, actionand incet si continuu panaatingi starea de armonie". Energia interna este impulsionata sa circule,prin meridiane, prin intermediul unor miscari externe usoare, continue,armonizate cu respiratia diafragmatica profunda, in conditii de liniste sicalm mental.
Cea mai cunoscuta practica in acest sens fiind Taijiquan-ul,practica de baza in alchimia taoista.

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
e-mail: costin.tao@k.ro