Este o metoda de tratament usoara, care se bazeaza pe proiectia energetica, vasculara si nervoasa a tuturor organelor in plante, dar si palme, coloana vertebrala sau la nivelul lobului urechii.
Incaltamintea incomoda, cu tocuri foarte inalte si de multe ori mult prea ingusta, determina tulburari ale circulatiei la nivelul picioarelor. Si nu intotdeauna durerile resimtite la nivelul plantelor sunt cauzate de mersul indelungat. De multe ori picioarele dor, pentru ca alte organe din trupul nostru sufera si trimit semnale spre zonele care reprezinta radacina omului: talpile.
Pe acest principiu se bazeaza reflexoterapia. Dar, datorita perioadei mari de timp pe care ne-o petrecem in picioare, sau sezand, toxinele coboara cu predilectie in zonele inferioare ale corpului, localizadu-se in talpi.
Reflexodiagnosticul
Pentru a putea beneficia de reflexoterapie, trebuie ca mai intai sa existe un reflexodiagnostic. Acesta consta in reperarea punctelor dureroase de la nivelul zonelor reflexogene. Foarte bogate in terminatii nervoase si vasculare, in cazul unor tulburari, zonele reflexe vor fi sensibile, dureroase la palpare.
Uneori durerea este extrem de vie, iar intensitatea este direct proportionala cu gravitatea sau vechimea afectiunii organului respectiv. Durerea resimtita in punctele reflexe se explica prin acumularea de toxine in organism, care se aglomereaza sub forma unor depozite de cristale, cauzind blocaje ale circulatiei sanguine, dar si energetice.
Masarea zonelor reflexogene afectate pe parcursul mai multor sedinte determina fisurarea cristalelor de toxine. Prin stimularea circulatiei sanguine, a activitatii rinichilor, a circultiei limfatice, se accelereaza epurarea organismului de toxine, determind o imbunatatire a starii de sanatate.
Reflexodiagnosticul este esential. De aceea trebuie ales cu mare grija un terapeut bun, un profesionist! Terapeutului ii sunt necesare solide cunostiinte de medicina, de anatomie si clinica medicala. Si nu intamplator, tot mai multi medici au inceput sa combine practica lor medicala traditionala si cu cele alternative.
Avantajele reflexoterapiei
Unul dintre avatajele reflexoterapiei este si acesta: oricine poate fi beneficiarul acestei terapii a piciorului, indiferent de varsta, mai ales ca sunt putine contraindicatiile - sarcina, infarctul, insuficienta renala acuta, rani sau infectii cutanate la nivelul labei piciorului.
Pana si bebelusii sunt incantati de un masaj usor al picioruselor, masaj care ii linisteste si adorm mai usor!
Alte avantaje:
- nu este o metoda de terapie toxica;
- poate fi efectuata in paralel cu tratamentul medicamentos sau impreuna cu alte terapii naturiste;
- intervine asupra afectiunilor acute sau cronice;
- poate fi o excelenta metoda de preventie;
- intervine si asupra bolilor care inca nu au manifestari clinice.
Recomandari
1. Efectueaza cel putin 10 sedinte de reflexoterapie in cateva serii, dupa sfatul specialistului, daca se doreste o amelioarare sau vindecare.
2. Pe perioada terapiei consuma o cantitate de 2l de apa plata.
3. NU consuma alcool, NU se fumeaza si se reduce consumul de cafea in timpul terapiei.
4. Echilibreaza regimul alimentar.
5. Se evita grasimile, prajelile, dulciuri in exces si consuma din belsug fructe, legume, sucuri naturale, infuzii din plante medicinale.
Afectiuni tratabile sau ameliorate prin reflexoterapie:
- bronsita;
- astmul bronsic;
- boala hemoroidala;
- sindromul diareic sau de constipatie;
- enterocolite cornice;
- cistite;
- boli endocrine;
- frigiditatea si sterilitatea, impotenta sexuala;
- boli reumatice;
- anemii;
- afectiuni dermatologice: acneea, psoriasis;
- sinuzite, rinite, faringo-amigdalite;
- migrene, nevralgii de trigemen;
- obezitatea si celulita.