Acidul caprilic este o grăsime saturată cu efect antibacterial, antifungic, antiviral și antiinflamator. Poate fi obținut prin alimentație, consumând ulei de cocos, miez de cocos, unt de arahide, unt de palmier și lapte integral de vacă. De asemenea, este disponibil și sub formă de supliment alimentar.
Unul dintre beneficiile cele mai importante oferite de acidul caprilic este eliminarea bacteriilor nocive de la nivelul intestinului, dar există multe alte avantaje care apar în urma consumului frecvent. Contrar unor opinii des vehiculate, acidul caprilic nu este identic cu uleiul de cocos pentru că uleiul conține și acid lauric. Nu este un probiotic, dar stimulează realizarea optimă a digestiei și preluarea vitaminelor și mineralelor din alimentele consumate.
Iată ce avantaje are consumul zilnic de acid caprilic:
1. Creșterea imunității
Datorită proprietăților sale antivirale și antibacteriene acidul caprilic favorizează proliferarea bacteriilor benefice la nivelul tractului intestinal și te vindecă din interior, făcând organismul mult mai rezistent în fața microbilor și virușilor care provoacă gripa și răceala. Nu are efectele secundare ale antibioticelor, ci menține echilibrul microbiomului.
2. Favorizarea eliminării kilogramelor în plus
Datorită normalizării digestiei și prevenirii inflamațiilor cronice, acidul caprilic te poate ajuta să ajungi mai repede la greutatea dorită.
3. Curățarea casei în siguranță
Datorită proprietăților antifungice acest acid este adesea inclus și în cadrul formulelor pentru produsele naturale pentru curățarea casei. Dacă optezi pentru un astfel de produs nu va mai trebui să-ți faci griji că vei intra în contact cu substanțe nocive în timp ce faci să lucească toate suprafețele.
4. Neutralizarea candidozei
Simptomele candidozei sunt balonarea, constipația, starea de oboseală, sindromul de colon iritabil, depresia și pofta de dulce intensă. Acidul caprilic se integrează în membrana celulelor care provoacă această infecție și le elimină, detoxificând tractul digestiv și accelerând refacerea organismului.
În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că acest acid este la fel de eficient ca și medicamentele prescrise pentru candidoză, iar prin combinarea cu acizii grași de tip Omega-3 se obține vindecarea rapidă prin creșterea dimensiunii telomerilor de la nivelul celulelor.
5. Tratarea acneei
Acidul caprilic acționează rapid și asupra infecțiilor prezente la suprafața pielii. Reduce gravitatea leziunilor existente, previne formarea cicatricilor și diminuează frecvența apariției coșurilor greu de acoperit cu machiaj.
6. Reducerea riscului de rezistență la antibiotice
Unul dintre principalele inconveniente ale utilizării frecvente a antibioticelor este că în timp va crește rezistența la aceste medicamente, fiind necesare doze din ce în ce mai mari sau tratamente agresive. Microbii și virușii prezenți în organism pot suferi mutații pentru a continua să supraviețuiască, iar acest lucru poate prelungi tratamentul sau va crește riscurile.
Acidul caprilic este o alternativă naturală care poate înlocui antibioticele și elimină agenții patogeni. În acest mod se vor putea rări tratamentele care includ antibiotice, iar în momentul în care sunt necesare vor acționa rapid.În cadrul studiilor realizate s-a demonstrat că acidul caprilic elimină agenții patogeni din laptele contaminat la fel de repede ca și antibioticele clasice, fără riscul să apară mutații ale microbilor.
Riscuri și efecte secundare
Dacă este prima dată când iei suplimente care conțin acest acid este indicat să crești cantitatea treptat pentru a preveni disconforul digestiv. Se recomandă să iei 500mg de 2 ori pe zi la început, urmând să crești doza până la 2-3 grame pe zi, pe măsură ce te obișnuiești cu acest ingredient. Acidul caprilic este considerat sigur în general, dar o doză excesivă ar putea provoca diaree în cazuri rare.
Nu este recomandat femeilor însărcinate pentru că poate accentua starea de greață.
De asemenea, trebuie să discuți cu medicul tău dacă intenționezi să iei capsule cu acid caprilic în timp ce alăptezi.