Iar pentru a scăpa de acești musafiri nedoriți putem începe prin a analiza ce strategii și soluții ajută și care nu. Iată ce mituri au fost demontate de către oamenii de știință!
Ce mituri despre răceală și gripă nu sunt adevărate?
1. Vaccinul antigripal duce la apariția gripei.
Virusurile conținute de vaccinul antigripal au fost ucise, ceea ce înseamnă că nu pot provoca infecții. Ca reacție la vaccin, organismul poate avea simptome asemănătoare cu cele ale gripei. Adesea, oamenii confundă efectele secundare care urmează vaccinului antigripal cu simptomele gripei.
De asemenea, există multe alte virusuri respiratorii în mediul înconjurător pe care le poți contracta.2. Poți răci dacă ți-e frig.
După cum știm deja, doar un virus poate cauza o răceală. Dar multe persoane cred că dacă nu se îmbracă destul de gros pot înrăutăți simptomele unui virus rece. Însă oamenii petrec mai mult timp înăuntru, în timpul sezonului rece, și intră în contact cu persoane care tușesc sau strănută. Așa că virusurile tind să-și facă simțită prezența.
3. Ar trebui să eviți produsele lactate dacă ești răcită.
Atunci când ai o răceală, mucusul din gât se îngroașă și se acumulează în partea din spate a gâtului. Consumul de lapte poate face ca mucusul să se îngroașe și mai tare și să irite mai rău gâtul decât ar face-o în mod normal, dar nu stimulează organismul să producă mai mult mucus.
Unii doctori le recomandă persoanelor răcite să consume produse lactate, introduse în supe cremă, budinci, deoarece pot liniști gâtul inflamat și oferi calorii pe care probabil că nu le-ar putea acumula altfel.4. Dacă stai departe de oamenii bolnavi, poți rămâne sănătoasă.
Dacă stai departe de persoanele răcite este o modalitate prin care poți evita contractarea unei răceli, însă nu este garantată. Oamenii pot purta virusul, fără vreun simptom vizibil. Spălarea regulată a mâinilor este o altă modalitate prin care poți evita o răceală sau gripa.
Iar contactul direct cu persoanele bolnave este recomandat de câte ori este posibil.5. Medicamentele de gripă te vor ajuta să scapi și de răceală.
Medicamentele antivirale funcționează doar împotriva virusurilor gripale. Acestea nu pot ameliora simptomele răcelilor sau altor boli asemănătoare cu gripa. Iar dacă ai câteva medicamente rămase de când ai avut gripă și vrei să le dai altui membru din familie care are acum gripă, nu o face! Doar un doctor poate afla dacă persoana în cauză are sau nu gripă și ce medicație funcționează.