Au sosit zilele lungi de vară, cu multă verdeață și flori, ideale pentru vacanțe și concedii. Chiar dacă îți face mare plăcere să petreci mult timp în aer liber nu trebuie să uiți că soarele îți poate afecta negativ pielea. Este adevărat că razele solare ne aduc lumină, căldură și au beneficii pentru sănătate cum ar fi echilibrarea stării de spirit și furnizarea vitaminei D, însă există și pericole. Deși expunerea la soare poate fi utilă pentru organism, orice exagerare te va pune în pericol.
Efectele negative ale unei arsuri se pot manifesta atât pe termen scurt, prin cojire și inflamare, cât și prin probleme pe termen lung, de la îmbătrânirea prematură a tenului până la cancerul de piele.
Plantele sunt aliații tăi
În lunile de vară nu trebuie să uiți de plantele bogate în fitonutrienți atunci când creezi o strategie utilă pentru pielea ta. Dacă alegi variantele potrivite vei reduce efectele nocive ale radicalilor liberi, vei fortifica membranele celulare și vei preveni deteriorarea cauzată de razele ultraviolete.
Specialiștii au alcătuit o listă de plante care pot fi utilizate atât intern, cât și extern, dar nu uita că folosirea lor nu justifică expunerea la soare la ore nepotrivite, lipsa ochelarilor de soare sau a pălăriilor ori aplicarea cremelor speciale.
Iată care sunt plantele care îți protejează pielea în lunile de vară:
1. Socul
„Mirosul aparte al socului îți aduce relaxare și elimină stresul, fiind foarte eficient pe timp de caniculă. Dacă în trecut era unul dintre ingredientele principale pentru diferite seruri sau creme pentru tenul uscat ori îmbătrânit, acum este folosit din ce în ce mai des pentru a preveni efectele negative ale expunerii la soare. Studiile realizate au demonstrat că sucurile care conțin soc sau compresele externe au proprietăți antioxidante remarcabile, prezintă o fotostabilitate ridicată și oferă o protecție complexă împotriva radiațiilor UV”, spune dr.
Maude Grieve, nutriționist.
2. Rozmarinul
Este supranumit „planta amintirilor” pentru că timp de zeci de ani s-au verificat efectele rozmarinului asupra funcțiilor cognitive, înregistrându-se progrese remarcabile. Rozmarinul este și o sursă excelentă de antioxidanți, cu beneficii importante pentru piele.
În cadrul cercetărilor realizate s-a demonstrat că extractul de rozmarin neutralizează deteriorarea pielii cauzată de expunerea la soare. Astfel, administrarea zilnică a unui supliment care include extract de rozmarin și iarbă de lămâie timp de cel puțin 8 săptămâni reduce riscul de arsuri, iar protecția este intensificată dacă se urmează acest tratament timp de 12 săptămâni.
3. Sunătoarea
Este adesea asociată simbolic cu strălucirea soarelui, iar florile ei amintesc de forma stelelor. Dacă strivești câteva flori vei observa un lichid de culoare roșie sau violetă, care concentrează puterea de vindecare a acestei plante.
În cadrul experimentelor realizate s-a dovedit că o cremă care conține extract de sunătoare poate proteja pielea în mod eficient împotriva arsurilor solare.
Previne apariția umflăturilor, reduce deshidratarea provocată de expunerea la soare și menține pielea elastică și fără riduri.Deși în general are efecte utile, există și persoane alergice la sunătoare, iar în cazul lor aplicarea unei astfel de creme va exacerba sensibilitatea la razele solare. Din acest motiv trebuie să faci mereu un test de toleranță pe o porțiune mică de piele. Dacă nu observi efecte adverse timp de 48 de ore poți începe să folosești produsul.
4. Gălbenelele
Dacă ar trebui să alegi o singură plantă benefică pentru îngrijirea pielii vara ar trebui să te oprești la gălbenele. Florile galben închis sau portocalii au un efect puternic de protecție împotriva soarelui. De asemenea, gălbenelele cresc în zone foarte variate și este destul de ușor să le cultivi chiar în grădina ta.
Aceste plante vor susține refacerea pielii după arsurile solare sau pot preveni afectarea tenului când petreci mult timp în aer liber.
Au un efect antimicrobian, accelerează vindecarea rănilor, previn infecțiile și stimulează proliferarea celulelor fibroblaste. Specialiștii îți recomandă să bei ceai de gălbenele în fiecare dimineață, să faci comprese sau băi de abur pentru a ameliora nivelul de elasticitate și hidratare al pielii. Indiferent cât de afectată este pielea ta, nu este niciodată prea târziu să recurgi la această soluție naturală care acționează rapid, de la prima utilizare.
Posteaza comentariu