Protejeaza-ti copilul in zilele caniculare!

Stiai ca peste 5 arsuri solare in copilarie dubleaza riscul copilului de a dezvolta cancer de piele? Afla de la conf. dr. Daciana Branisteanu cum sa protejezi pielea copilului tau!

Stiai ca peste 5 arsuri solare in copilarie dubleaza riscul copilului de a dezvolta cancer de piele? Afla de la conf. dr. Daciana Branisteanu cum sa protejezi pielea copilului tau!

 

Cu totii avem nevoie de expunere la soare, cu atat mai mult copiii, deoarece razele solare stimuleaza sinteza vitaminei D care este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa. Insa, noi ca parinti trebuie sa stim cum sa le protejam pielea de arsurile solare. Radiatille sunt benefice intr-o anumita masura si cand expunerea este realizata in conditii de siguranta, avertizeaza conf. dr. Daciana Branisteanu, medic primar dermato-venerolog la clinica Derma Lux.

Dar, nu oricand si oricum, pentru ca efectele negative ale radiatiilor solare sunt mult mai numeroase. "Unele dintre ele se vad imediat, cum ar fi arsurile solare, insa altele apar mult mai tarziu: imbatranirea prematura a pielii, afectarea sistemului imun, cancerul cutanat, fotosensibilizarile si afectarile oculare", precizeaza conf.

dr. Daciana Branisteanu.

 

 

Cele 3 reguli de baza


Purtarea palariei, a ochelarilor de soare si aplicarea cremelor cu factor de protectie solara ridicat sunt cele trei reguli de care niciun parinte nu trebuie sa uite pe perioada verii. De asemenea, hidratarea optima si o alimentatie corespunzatoare sunt esentiale pentru a impiedica deshidratarea copilului si a-i asigura nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea lui.

 

 

Ce iti recomanda Ministerul Sanatatii?


Pentru perioadele caniculare este important sa ascultam recomandarile medicilor si ale Ministerului Sanatatii penttu a impiedica aparitia imbolnavirilor in randul copiilor.

Pentru sugari si copiii mici:

  • un ambient cat mai normal, ferit de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer;
  • nu schimba dieta alimentara a copilului in aceasta perioada, evitand introducerea unor alimente noi;
  • asigura-te ca hidratarea este cea corespunzatoare, iar daca alaptezi este indicat sa ii dai lapte ori de cate ori cere sugarul.
    Pastreaza o igiena riguroasa a sanului si evident igiena generala;
  • alege imbracamintea lejera, cu hainute din materiale textile vegetale comode si cu caciulita pe cap;
  • nu-l scoate la plimbare in intervalul orar 10:00 - 16:00;
  • hidrateaza-l cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructele proaspete si foarte bine spalate;
  • daca alaptezi nu uita sa te hidratezi corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaos de conservanti. De asemenea, vei evita consumul de cafea sau alcool;
  • la cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei prezinta-te la medicul de familie care va decide conduita terapeutica;
  • ai grija ca hainutele si scutecele sa fie curate. Copilul trebuie imbaiat cel putin odata pe zi si obligatoriu seara la culcare, iar in restul timpului i se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie;
  • copii prescolari trebuie sa faca dusuri cu apa la temperatura camerei.


Pentru copiii aflati in tabere:

  • se vor asigura conditii corespunzatoare de cazare;
  • alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete;
  • hidratarea copiilor este esentiala;
  • copiii trebuie supravegheati, iar locul de joaca sa fie amplasat la umbra, in afara orelor de canicula;
  • scaldatul, acolo unde e cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.

 

 

Sfatul specialistului

Conf. dr.

Daciana Branisteanu, medic primar dermato-venerolog

"Pe langa evitarea expunerii la soare intre orele 10 si 16, purtarea palariei si a ochelarilor de soare este obligatorie. Aplicarea cremelor fotoprotectoare dermatocosmetice reprezinta un comportament obligatoriu atunci cand ne expunem la soare. Factorul de protectie solara (SPF) poate fi diferit, dar pentru bebelusi, copii si persoanele adulte cu pielea deschisa sau foarte sensibila, protectia solara trebuie sa fie mare (SPF 50+). Produsele fotoprotectoare se aplica generos inainte de orice expunere la soare si se reaplica la fiecare 2 ore sau dupa fiecare baie in mare sau piscina. Cand au in compozitia lor apa termala, aceste produse devin si mai performante, avand valente hidratante si de calmare a pielii".
 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod