Importanta vaccinarii pentru sanatatea copilului

In ultimii 50 de ani, vaccinarea a salvat mai multe vieti omenesti decat oricare alta interventie de sanatate. In lume, aproximativ 3 milioane de persoane mor in fiecare an din cauza unor boli ce puteau fi prevenite prin vaccinare.
Imunizarea este o modalitate de protectie a organismului impotriva unor boli. Anumite afectiuni pot provoca moartea copilului sau efectelele lor negative pot lasa sechele pentru tot restul vietii individului. De aceea este atat de importanta imunizarea organismului care incepe inca din primele zile de viata ale nou-nascutului. Persoanele care nu sunt vaccinate se pot imbolnavi la contactul cu microbul care determina acea boala infectioasa, iar forma de boala este grava, cu risc mare de complicatii si chiar deces. Dintre persoanele vaccinate, foarte putine se imbolnavesc, iar imbolnavirea va imbraca o forma usoara, cu risc foarte mic de complicatii.
 
Daca acum s-ar opri programele de vaccinare, copiii nu ar mai fi protejati impotriva unor boli severe si ar fi grav afectati atunci cand ar veni in contact cu ele. De exemplu, in fosta Uniune Sovietica, in anii '90 a fost suspendat partial programul de vaccinare pentru o perioada de timp. Ca urmare, au fost inregistrate peste 140.000 cazuri de difterie, soldate cu 4.000 decese.  In anii '70, 8 tari au renuntat la vaccinarea impotriva tusei convulsive. Ca urmare, rata de imbolnavire a crescut de zeci si chiar sute de ori - de exemplu Marea Britanie a inregistrat in 1972 peste 10.000 cazuri de imbolnavire si 36 de decese, iar Japonia 13.000 cazuri cu 113 decese intre 1976-1979.


Principalele boli prevenite prin vaccinare

Bolile pentru care sunt vaccinati copiii sunt boli foarte grave, impotriva carora sistemul lor imun este mai putin eficient. De aceea, el trebuie antrenat in mod special ca sa invete cum sa lupte cu acesti microbi. Aceasta este sarcina vaccinului, care reprezinta un stimul special care genereaza anumite tipuri de anticorpi. Dintre principalele boli prevenite de vaccinare fac parte:

Difteria - afectiune bacteriana ale carei simptome clinice sunt legate de producerea unei toxine de catre bacilul difteric (Corynebacterium diphtheriae);
Hepatita virala A - boala infecto-contagioasa acuta, produsa de virusul hepatic A;
Hepatita virala B - boala infecto-contagioasa acuta, produsa de virusul hepatic B,
Infectia cu Haemophilus influenzae tip b (HIB) - Haemophilus influenzae este o bacterie care poate provoca o serie de infectii severe mai ales la copiii sub 5 ani: pneumonii, meningite, otite etc.;
Infectiile cu pneumococ - Streptococcus pneumoniae este principalul agent patogen al infectiilor pneumococice invazive (pneumonia, meningita si bacteriemia) si non-invazive la copii (otita medie, sinuzita, bronsita);
Parotidita epidemica (Oreionul) - boala infectioasa acuta, contagioasa, produsa de un virus care determina inflamarea glandelor salivare;
Poliomielita - boala virala care poate determina paralizii grave, uneori ireversibile;
Rubeola - boala infectioasa eruptiva;
Rujeola - boala virala contagioasa, care determina febra mare, tuse, secretii nazale si oculare;
Tetanosul - boala infectioasa acuta cauzata de Clostridium tetani si care afecteaza sistemul nervos central;
Tusea convulsiva (pertussis) - boala contagioasa acuta a cailor respiratorii, cauzata de bacteria Bordetella pertussis;
Varicela - infectie virala contagioasa produsa de virusul varicelozosterian care cauzeaza o eruptie pe suprafata pielii si pe mucoase;
Tuberculoza - boala infectioasa provocata de bacteria Mycobacterium tuberculosis; dintre manifestarile tuberculozei fac parte: tusea nejustificata, lipsa poftei de mancare, transpiratiile nocturne, oboseala nejustificata etc.

Pentru o parte din aceste boli se face imunizare gratuita prin Programul National de Vaccinare. Acesta prevede inceperea vaccinarilor inca din maternitate si realizarea in perioada urmatoare a tuturor vaccinurilor disponibile care protejeaza impotriva unor boli grave. Programul cuprinde vaccinarea antituberculoza, antihepatita B, antipoliomielita, antirubeolica, vaccinarea DTP (tip de imunizare simultana antidifterica, antitetanica si antipertussis).

Desi unele din aceste boli au disparut, "pentru a le mentine la stadiul de eradicare sau la nivel 0 trebuie sa avem o acoperire foarte buna in ceea ce priveste vaccinarea deoarece virusurile respective nu au disparut, ele pot reaparea oricand", mentioneaza dr. Adriana Pistol, de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.


Cand nu este indicata efectuarea vaccinarii?

In anumite situatii imunizarea nu trebuie efectuata:

  • cand copilul este bolnav sau urmeaza un anumit tratament;
  • cand are febra;
  • cand prezinta o alergie severa la oua;
  • cand are o boala a sistemului imunitar, de exemplu SIDA;
  • daca organismul lui a reactionat violent la o alta imunizare.
 

Vaccinurile si efectele adverse

Vaccinurile sunt foarte sigure, iar reactiile adverse rare.
Exista situatii in care apar reactii adverse, dar acestea sunt controlabile si relativ usor de indepartat. "Cu siguranta insa, niciun fel de reactii adverse nu se compara nici pe departe cu riscurile implicate de aparitia bolii fara vaccinare prealabila", este de parere dr. Victor Olsavszky, seful Biroului OMS Romania. Este suficient sa ne gandim ca nu exista risc de deces din vaccinare - in timp ce boli precum tusea convulsiva, poliomielita sau difteria au facut sute de mii de victime de-a lungul timpului.

Tehnologiile de purificare si pregatire a vaccinurilor disponibile astazi sunt mult superioare celor din trecut, ceea ce a redus considerabil riscul reactiilor secundare. Nicio mama nu trebuie sa evite vaccinarile de teama reactiilor adverse, deoarece in acest fel isi expune copilul unui risc mare de a face o forma grava, poate chiar mortala, a unei boli atat de usor de prevenit.

Dintre reactiile adverse pot aparea:

  • o usoara roseata la locul injectarii - aceasta dispare de la sine in putin timp;
  • copilul poate avea o usoara stare de agitatie sau de plans permanent;
  • febra usoara;
  • foarte rar pot aparea reactii alergice imediat dupa administrarea vaccinului.


Vaccinarea nu prezinta incredere pentru toata lumea

In ciuda tuturor datelor stiintifice care arata valoarea extraordinara a vaccinarii, numeroase mituri circula inca in randul populatiei din tarile dezvoltate sau mai putin dezvoltate, punand sub semnul intrebarii, in mod fals, valoarea acestui act medical.
"Mesajele anti-vaccinare sunt frecvente si virulente de cele mai multe ori. De asemenea, nu toti oamenii pot obtine informatii corecte de la surse credibile. La toate acestea mai putem adauga si faptul ca nu mai exista presiunea bolii, fiind extrem de rare imbolnavirile de aceea unii refuza vaccinarea", este de parere dr. Adriana Pistol.

In Romania, asa cum arata un studiu realizat in luna martie la nivel national, 1 din 3 persoane are putina incredere in vaccinare, iar 1 din 10 persoane nu are deloc incredere in acest act medical. Specialistii pun acest rezultat si pe seama esecului campaniei de informare pentru vaccinarea anti-HPV.

In momentul de fata, la nivel national acoperirea vaccinala se situeaza in jurul cifrei de 90%, in scadere fata de acum 4-5 ani cand era de 95%. Pentru a convinge populatia de importanta pe care o are asupra sanatatii copiilor efectuarea la timp a tuturor vaccinurilor, in perioada 22-29 aprilie, vor avea loc activitati de promovare a vaccinarii si a calendarului vaccinarilor la copii, initiate de Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii - Biroul din Romania. Activitatile vor include conferinte de presa locale si activitati in comunitate si in unitatile sanitare, in cadrul carora se vor distribui materialele informative realizate in acest scop.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • atol pe 27 Nov 2010, 09:45
    Oare?

    Exemplele date , privind renuntarea unor tari la vaccinari sunt neconcludente. In Marea Britanie populatia este de 60 milioane de locuitori iar Japonia are peste 130 milioane de locuitori, deci frecventa bolii a fost foarte mica - nu se poate vorbi de epidemie( mai ales ca pentru Japonia este vorba de trei ani). Nu se vorbeste din ce medii erau acei copii, pentru ca se stie ca bolile copilariei se vindeca usor, probleme aparand doar in mediile sarace si needucate. De recombinare genetica ati auzit? In studiu nu se arata cati din copii vaccinati au murit ulterior din cauza unor boli autoimune provocate de vaccinuri. vindeca usor

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod