Peste 50% dintre copiii din România au grade variabile de obezitate, avertizează prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. Nu te lăsa amăgită de cunoscuta vorba din popor "gras şi frumos"! Află la ce trebuie să fii atentă ca mamă.
Ce greşeli elementare poţi să faci ca mamă?
Să-ţi alimentezi excesiv copilul şi să-l tratezi cu antibiotice pentru orice simptom de răceală, potrivit prof. dr. Marin Burlea care precizează că ar prefera ca fiecare mamă să facă exces de vitamine, factor de creştere decât să utilizeze antibioticele atunci când copiii sunt mici.
Sfaturile specialistului
Iată ce le recomandă prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, viitoarelor mămici. Este esenţial să:- te alimentezi sănătos înainte de a-ţi propune conceperea unui copil
- te alimentezi sănătos pe perioada sarcinii
- să naşti pe cale naturală
- să alimentezi la sân minim 6 luni, perioadă care se poate prelungi până la 2 ani. Potrivit specialistului, alimentaţia la sân aduce un aliment viu cu factor de creştere şi apărare anti-infecţioasă pe care formulele de lapte nu le au.
Ca să te convingi că alăptarea este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru bebeluşul tău, ia în considerare şi faptul că un copil alăptat la sân va fi mai sociabil şi mai deştept, după cum arată cercetările. Printre alimentele pe care trebuie să le eviţi în această perioadă se numără: condimentele picante (pot cauza disconfort şi gaze bebeluşului), cafeina, produsele lactate dacă tu sau partenerul sunteţi alergici la ele, ceapa, varza şi varza de Bruxelles care pot să-i agraveze colicile.
La ce sunt expuşi copiii astăzi?
Spre deosebire de generaţiile anterioare, în prezent copiii sunt expuşi la mult mai mulţi factori nocivi, după cum precizează medicul pediatru american Murray Clarke:
- declinul calităţii conţinutului nutriţional
- obiceiurile alimentare nesănătoase
- expunerea excesivă a copiilor la factorii poluanţi din aer, apă şi alimente de tip fast-food
- reacţiile de răspuns negativ ale organismului la compuşii de sinteză din medicamentele administrate copiilor.
Aşa se justifică creşterea bolilor în rândul copiilor în ultimii 20 de ani. Conform unor studii recente efectuate în SUA au fost identificate peste 280 de substanţe chimice în sângele din cordonul ombilical, transmise astfel de la mamă la făt. În ultimii 20 de ani a crescut tot mai mult incidenţa patologiilor infantile:
- cu 300% în cazul alergiilor
- cu 160% în cazurile de astm
- cu 30% în cazurile de obezitate
- cu 400% în cazurile de ADHD/ADD
- cu 300% în cazul afecţiunilor de diabet.
Cum poţi să-ţi protejezi copilul?
Soluţiile pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor oferite de medicii pediatri prezenţi la seminarul medical "Perspective actuale asupra sănătăţii copilului" realizat în colaborare cu compania americană ChildLife Essentials se referă la mai multe aspecte din viaţa lor
- mamele trebuie să fie foarte atente la alimentaţia lor
- tratamentele integrative (o îmbinare între medicaţia alopată cu terapiile naturale complementare)
- administrarea suplimentelor alimentare, deoarece poluarea mediului înconjurător a determinat scăderea concentraţiei de vitamine şi minerale din alimente. Potrivit specialiştilor, produsele naturale pentru sănătate asigură copiilor nutrienţii necesari pentru creşterea şi dezvoltarea sănătoasă, suport imunitar şi protecţie împotriva factorilor nocivi din mediu.
Ce suplimente alimentare trebuie să ia un copil?
Medicul pediatru Murray Clarke, prezent la seminarul medical porneşte de la ideea că sănătatea începe din copilărie şi recomandă mamelor câteva suplimente alimentare pe care trebuie să le ia orice copil pentru a-i suplimenta dieta şi a-i asigura necesarul de nutrienţi.
1. Colostru (este laptele matern din primele 48 de ore după naştere) cu probiotice se administrează copiilor cu vârsta peste 6 luni
dezvoltă şi protejează flora intestinală
reduce balonările, indigestiile, flatulenţa, colicile, constipaţia
protejează copilul împotriva infecţiilor
ajută la dezvoltarea optimă a sistemului nervos central, cardiovascular, muscular, osos.
2. Ulei din ficat de cod se administează copiilor cu vârsta peste 6 luni
- în tratamentul rahitismului
- ajută la menţinerea densităţii osoase
- dezvoltă inteligenţa copiilor prin îmbunătăţirea performanţelor cognitive, de concentrare şi de memorare
- stimulează refacerea ţesuturilor.
3. Vitamine şi minerale, o formulă potrivită copiilor. Se adminuistrează copiilor cu vârsta peste 6 luni, completează necesarul de vitamine şi minerale pentru creşterea armonioasă şi sănătatea copilului, fiind recomandate în
- deficienţe imunitare
- dereglări hormonale şi metabolice
- convalescenţă
- antibioterapie.
4. DHA, un acid gras esenţial pentru dezvoltarea şi funcţionarea creierului se administează copiilor peste 6 luni
- reduce impulsivitatea şi manifestările în autism, epilepsie, sindrom Down, ADHD, schizofrenie, depresie, diskinezie tardivă, fenilcetonurie, dislexie (dificultate în recunoaşterea şi înţelegerea limbajului scris), discalculie (dificultate la socotit), dispraxie (dificultate de coordonare), dislalie (tulburare de vorbire provocată de retard intelectual)
- îmbunătăţeşte somnul, văzul şi auzul.
Comentarii (3)
Recomand Multivitamine si Multiminerale de mestecat, Calciu Magneziu Masticabil si Vitamina C Masticabil, de la Nutrilite. Creste imunitatea copilului tau in mod NATURAL!
Buna, de fapt este o reclama "mascata" a unor suplimente despre care am auzit ca sunt bune, dar au niste preturi..... Cine vrea sa citeasca mai multe www.secom.ro
Bine, am inteles ca trebuie sa ne alaptam copiii pana la 2 ani, asta in cazul in care mai exista lapte. Dar ce e cu aberatia asta: colostru cu probiotice pentru copiii peste 6 luni??? Adica, tocmai ce ati scris despre el, ca e lapte matern din PRIMELE 48 DE ORE, de unde sa-l mai iei dupa 6 luni? De la alta mama? Eu stiam ca fiecare nou-nascut are nevoie de laptele mamei lui, nu? Acest acid gras esential DHA, in ce alimente se gaseste? Un articol slab!
Posteaza comentariu