Starile febrile nu constituie un pericol, de obicei, dar exista copii care se indispun foarte repede. Febra insa devine e problema mai serioasa la copiii sub 6 luni. La bebelusii sub 6 luni, febra reprezinta un semnal de alarma ca ceva este in neregula. Din acest motiv este foarte important sa contactezi medicul imediat ce temperatura depaseste 37 grade Celsius.
Cum ii iei temperatura?
De obicei poti recunoaste cand micutul tau are febra, pentru ca acesta devine "agitat, fara pofta de mancare, iar extremitatile i se racesc. ," explica dr. Mihai Mariana, medic primar pediatru. Poti verifica temperatura corpului cu dosul palmei si folosind termometrele maximale intrarectale sau pe cele care se introduc in ureche sau gura
De ce face febra?
Febra poate avea mai multe cauze precum raceala, diareea, eruptia dentara, deshidratarea (asa numita "febra de sete"), sau infectii digestive si respiratorii.
"Febra poate anunta si o boala eruptiva infecto-contagioasa, precum rubeola sau eruptia dentara, care poate avea loc si la 3-5 luni. Mai poate aparea si dupa o vaccinare si din acest motiv recomand ca, preventiv, dupa un vaccin sa se foloseasca supozitoarele antitermice," declara pediatrul.
Ce poti face inainte de a ajunge la pediatru?
Dr.
- medicamentatie: sirop sau supozitor antitermic;
- impachetare rece (cand temperatura depaseste 38 grade Celsius). Se uda un prosop cu apa rece (de la chiuveta), se stoarce si se inveleste copilul de la axila in jos. Peste prosopul umed se mai adauga un prosop sau o paturica. Impachetarile se pot repeta pana temperatura scade la 37 grade Celsius;
- bai cu apa calduta (cand temperatura micutului depaseste 38 grade Celsius);
- ofera-i multe lichide, (ceaiuri) pentru a te asigura ca e bine hidratat;
- impachetari cu otet. Se umezesc sosetutele copilului intr-un amestec de otet cu apa.
Ce nu este recomandat?
Medicul pediatru nu recomanda:
- folosirea alcoolului (spirt), pentru ca acesta creste temperatura;
- hranirea cu lapte sau alt tip de mancare (micutul poate vomita in somn si se poate ineca);
- expunerea la soare;
- administrarea antibioticelor din proprie initiativa.
Ce va face medicul?
Odata ajuns la medic, micutul tau va fi consultat, cantarit si vor fi luate masurile necesare pentru scaderea temperaturii. "Copilul nu trebuie sa paraseasca spitalul cu febra. Antibioticele se recomanda doar in caz de pneumonii sau alte boli microbice si nu in caz de viroze," avertizeaza pediatrul.