Autismul, detectat la bebelusi cu ajutorul ganguritului

Diagnosticarea si interventia timpurie ofera copilului cu autism mai multe sanse de a se dezvolta mai aproape de normal, insa rar diagnosticul este stabilit inainte de 3-4 ani. Ultimele cercetari arata insa ca bebelusii cu autism pot fi recunoscuti dupa gangurit.
Diagnosticarea si interventia timpurie ofera copilului cu autism mai multe sanse de a se dezvolta mai aproape de normal, insa rar diagnosticul este stabilit inainte de 3-4 ani. Ultimele cercetari arata insa ca bebelusii cu autism pot fi recunoscuti dupa gangurit.

Oamenii de stiinta americani au observat ca sunetele scoase de bebelusii cu autism sunt diferite si au reusit cu ajutorul unui sistem de analiza vocala sa detecteze diferenta in 86% din cazuri. Cu ajutorul aceleiasi tehnologii, specialistii au reusit sa descopere problemele de vorbire la copii foarte mici.

"Aceasta descoperire poate ajuta medicii pediatri sa depisteze copiii care sufera de o tulburare de spectru autist, pentru a-i trimite la un control specializat.
Astfel, acesti copii pot beneficia de diagnostic si tratament timpuriu, crescand eficienta tratamentelor,"
declara prof. Steven Warren, Universitatea din Kansas, din echipa de cercetatori.

Studiul s-a bazat pe analizarea a aproximativ 1.500 de inregistrari audio efectuate cu ajutorul unor aparate atasate la hainele a 232 de copii cu varste cuprinse intre 10 luni si 4 ani, scrie DailyMail. Desi exista studii anterioare care au sugerat o legatura intre voce si autism, aceasta nu a fost folosita pana in prezent drept metoda de diagnostic.

Noul sistem numit Lena (Language Environment Analysis) ar putea fi de un real folos in diagnosticarea autismului, sustin cercetatorii.


Ce este autismul?


Autismul este o afectiune a creierului asociata cu sansa de a dezvolta probleme mentale, afectand mai ales abilitatea de comunicare, dar si relatiile sociale. Cu toate ca tratamentul a fost imbunatatit considerabil in ultimele decenii, autismul nu poate fi tratat, persistand toata viata.
Aceasta tulburare implica deficiente in multiple zone de functionare: limbaj, atentie, perceptie, socializare, dezvoltare motorie. Este o tulburare grava prin care copilul nu poate sa relationeze si sa comunice asa cum se asteapta de la un copil obisnuit in etapele sale de dezvoltare.

Potrivit datelor furnizate de organizatia Autism pentru Romania, prevalenta autismului la baieti este de patru ori mai mare decat la fete.

Diagnosticat la timp si avand parte de interventie timpurie, copilul cu autism are o sansa sa se poata integra in societate, sa poata invata in scoli normale (poate zambi, poate vorbi). Boala lui nu dispare dupa 18 ani, dar nici nu se transforma automat intr-o afectiune de tip psihoza-schizofrenie.


Comunicarea copilului cu autism


Copilul autist se exprima diferit si prin comportamnete diverse, precum: agresivitate, automutilare, plansul, rasul excesiv, tipete. Psihologul Anda Negru da cateva exemple de comportamente cu functie de comunicare: plansul si tipetele, somnul si cascatul, imbratisarea, sarutul, agresivitatea, vocalizarea, prinderea de mana a adultului si indreptarea lui catre anumite obiecte.

"Fiecare dintre aceste comportamente poate avea semnificatii diferite pentru fiecare copil in parte.Un copil poate plange ca il doare ceva, iar altul ca s-a terminat sau ca nu a inceput inca o activitate favorita.
Plansul si tipetele pot insemna multe lucruri in cazul copiilor cu autism: foame, sete sau dorinte de a merge undeva, antipatia pentru o persoana, teama, frica de ceva, poate exprima ca se simte neglijat sau ca vrea sa se iute toate lumea la el, poate exprima ca vrea sa inceapa o activitate sau sa se termine activitatea prezenta,"
explica specialistul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod