Primul experiment cu transplant de celule stem obtinute din sange ombilical a fost efectuat de catre profesorul Robert A. Good, in anul 1969, in tratamentul unui copil cu deficienta imunologica primara. Sangele placentar a fost utilizat clinic pentru prima data intr-un transplant din Franta, in 1988.
In lume au fost facute peste 14.000 de transplanturi de celule stem obtinute din sangele ombilical. Numeroase argumente sustin folosirea celulelor din sangele placentar in detrimentul celor din maduva osoasa. Alegerea donatorului potrivit este mai usoara (exista 50% sanse pentru membrii ai familiei, fata de 25% in cazul maduvei osoase). Recoltarea maduvei osoase este un procedeu invaziv si dureros, in timp ce "recoltarea sangelui ombilical este o procedura simpla, dureaza mai putin de 10 minute, este nedureroasa si fara riscuri atat pentru mama cat si pentru copil", potrivit dr. Marius Vicea Calomfirescu, director general Biogenis.
Cum se procedeaza pentru recoltare?
Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa contactezi o firma de specialitate. Inca de la inceputul sarcinii, te poti informa despre cele care exista in momentul de fata pe piata din Romania, de preturi, conditii contractuale, perioada de stocare etc. Imediat ce te-ai hotarat si ai semnat un contract, vei primi o cutie unde se gasesc toate instrumentele necesare recoltarii de catre medic. Acest set trebuie sa fie in permanenta langa tine atunci cand a sosit momentul nasterii. "Recoltarea se realizeaza de personalul medical care asista la nastere. Din punctul de vedere al actului medical este o procedura simpla", ne spune dr. Marius Vicea Calomfirescu.
De tot ceea ce inseamna recoltare, pregatirea pentru transport, transportul in sine, prelucrarea, stocarea sangelui ombilical se va ocupa firma cu care ai incheiat contractul. Imediat ce ai nascut trebuie sa anunti pentru ca personalul acesteia sa vina la maternitate. Preluarea pachetului se face de la spital prin curier specializat, iar transportul in maxim 48 de ore catre banca de celule unde sangele urmeaza sa fie supus testelor. Se va efectua analiza completa a sangelui, numarul de celule stem si viabilitatea lor, se vor realiza teste bacteriologice. Apoi sangele placentar este prelucrat pentru a se stoca doar componentele utile si a se elimina posibilele cauze de probleme intr-o eventuala utilizare. Se va face insa si o analiza a sangelui matern: teste virusologice. Analiza este necesara pentru a stabili daca sangele a fost contaminat si se stabilesc parametri utili pacientului la momentul unui eventual transplant. De regula, nu se inregistreaza probleme deosebite. Dupa aceea urmeaza procesul de criogenare cu vapori de azot lichid pana la o temperatura de -196 grade Celsius si eliberarea certificatului de stocare.
Analizele inainte de prelevare: necesare sau nu?
Specialistii recomanda efectuarea analizelor de virusologie a sangelui mamei in ultimul trimestru de sarcina, la natere si la 3 luni dupa nasterea copilului. De asemenea mai pot fi utile in cazuri aparte teste pentru toxoplasma, rubella, herpesvirus, parvovirus, HPV si hemoleucograma.
Criterii de descalificare a probei
Volumul necesar recoltarii este un minim de 20 de ml de sange din cordonul ombilical cu o viabilitae de peste 75%, pentru a trece in faza de analiza a sangelui. Daca in urma analizelor s-a constatat prezenta virusului HIV sau a sifilisului, proba este descalificata automat ca urmare a prevederilor legislative europene. Bacteriile, Hepatita B sau C, alte contaminari/infectii sau cantitatea celulara nu descalifica sangele automat, parintii avand optiunea de a-l pastra.
De asemenea, in cazul unei nasteri premature, pana la saptamana a 32-a de sarcina, sansele de nereusita sunt intre 30-70%.
In ce afectiuni pot fi folosite celulele stem?
"Pana in prezent, celule stem pot fi folosite in peste 70 de afectiuni precum: boli canceroase ale sangelui, tumori cerebrale, boli de imunodeficienta, afectiuni ereditare si multe altele", afirma dr. Marius Vicea Calomfirescu, director general Biogenis. "Acest domeniu este in comtinua expansiune. In SUA, de pilda, sunt in desfasurare 2.500 de studii clinice pe acest segment si numai anul acesta au fost alocate 10 miliarde de dolari in domeniul cercetarii celulelor stem", adauga specialistul.
Campanie de informare cu privire la prelevarea celulelor stem
Inceputa in luna mai, campania "Sanatatea copilului tau incepe inainte de nastere" este una de durata si are ca scop informarea tinerilor si viitorilor parinti asupra necesitatii recoltarii de celule stem din cordonul ombilical, un pas simplu, dar care vine cu nenumarate beneficii. In Romania exista in acest moment trei centre de transplant medular (Bucuresti, Timisoara si Targu-Mures) unde se pot utiliza celulele stem pentru a trata diverse afectiuni.
Campania se va desfasura pe tot parcursul anului 2009, in cadrul acesteia BIOGENIS urmand a aduce in permanenta informatii noi tinerilor si viitorilor parinti in ceea ce priveste celulele stem, recoltarea, stocarea si utilizarea acestora. Campania consta in aducerea paginii Internet www.celulestem.ro ca prima sursa de informare in domeniu, distribuirea de materiale informative la nivel national in clinici, scolile gravidelor, mediu online, print, radio si TV, realizarea de emisiuni, dar si realizarea de filme in limba romana, cu titlu gratuit de utilizare.
Articole utile:
Sangele placentar salveaza vieti
Recoltarea celulelor stem: 9 pasi de urmat
© Copyright:
Spune "DA" recoltarii celulelor stem!
In organismul nostru exista 220 de tipuri diferite de celule, iar inmultirea celulelor stem da nastere oricarui tip dintre acestea. Nu e minunat sa stii ca orice boala grava ar avea copilul tau, ar putea fi tratata cu celule stem?
Comentarii (11)
Din pacate cei care n-au bani nu vor putea beneficia de acte serviciu. Acest procedeu costa aprox.,1500 de Euro. nu se face mocca, adica gratis,adica fara bani, e un business care are ca grup tinta oamenii cu bani... ce ne ramane de facut?! Sa ne rugam la Dumezeu sa nu avem copii bolnavi, si in fata faptului implint spunem: "...atitia copii ti se rupe inima si sufletu cand vezi e oribil trebuie ajutati !!!" Intrebare. Cum?!
DA sunt de acord ca toti oamenii din tara asta sa faca acest gest,ajutor pe care toti trebuie sa ajutam,mai ales cand vezi la tv atitia copii ti se rupe inima si sufletu cand vezi e oribil trebuie ajutati !!!
sunt de acord cu recoltarea si daca undeva in apropiere de orasul meu este as vrea sa donez si eu
si mie mi s-a recoltat sange. cred ca imi va fi de folos, desi sper sa nu avem nevoie de el...sa fim sanatosi
ce prostie..auzi tu sa nu iti mai prelevezi celulele stem petru ca faci cezariana...Doamne, dar oare ce este mai important? Sa faci tu cezariana sau sa iti salvezi la nevoie viata copilului tau? Doamne fereste de judecati in genul acestora.
am o prietena care anul acesta inainte de a naste a dorit sa beneficieze copilul sau de celule stem, zis si facut au discutat cu o firma ...preluarea celulelor 5300 ron , pastrarea lor cam 700 ron pe an , dar problema s-a pus cand doctorul le-a spus ca pt reusita preluarii celulelor ea trebuie sa faca cezariana si pentru semnarea contractului trebuie sa fie de acord ambii parinti ....so nu a mai facut pasul deoarece a vrut sa nasca normal.
sant de acord sa se infiinteze registrul pentru recoltarea celulelor sterm
Da, este un lucru foarte important pentru viitor.Dar, care va fi pretul?Isi va permite orice noua familie sa beneficieze de acest serviciu??
Sunt PRO tuturor actiunilor ce inseamna evolutie. Daca s-a gasit o metoda ce usureaza atat munca personalului medical cat si modul in care este "exploatat" pacientul in vederea recoltarii celulelor stem, de ce sa nu fim de acord? Aceasta metoda va incuraja recoltarea si va satisface si cerinta de celule stem. Sunt oameni care au nevoie de ele. Daca se pot obtine atat de usor datorita acestei tehnici de ce sa nu ne folosim de ea? Nu stiu ce riscuri ar exista prin folosirea acestei metode, stiu doar ca sunt multe persoane care ar putea beneficia de ele.
Este un lucru extraordinar. Recomand tuturor tinerilor si viitorilor parinti sa reflecteze la aceasta problema. As fi dorit sa pot avea aceasta oportunitate acum 21 de ani cand l-am nascut pe fiul meu. Continuati cu aceste campanii de informare si cred ca se vor "trezi" astfel la realitate toti tinerii care, din nefericire traiesc intr-o societate bolnava. Felicitari!
da, da, da, SUNT DEACORD
Posteaza comentariu