Un somn odihnitor este la fel de important ca dieta sau sportul cand vine vorba de pierderea kilogramelor acumulate dupa nastere, este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta. Un nou studiu a descoperit ca proaspetele mamici care dorm mai putin de 5 ore pe zi au sanse de 3 ori mai mari decat mamele mai odihnite sa nu slabeasca.
Somnul influenteaza apetitul
Durata mica de somn reprezinta un factor de risc independent in retinerea kilogramelor, declara unul dintre cercetatori, Erica P. Gunderson, cercetator si epidemiologist la Kaiser Permanente, in Oakland, California. Pentru multe femei, kilogramele acumulate in aceasta perioada pot deveni o problema pe termen lung.
"Lipsa de somn poate provoca schimbari la nivelul hormonilor implicati in reglarea apetitului," a explicat Dr. Sirimon Reutrakul, de la Centrul Medical al Universitatii din Chicago. "Exista insa nenumarati factori care duc la micsorarea timpului acordat somnului dupa o nastere, printre care: ingrijirea nou-nascutului, depresia postnatala sau starea de sanatate a bebelusului."
In timpul studiului au fost analizate 940 de mamici. Cele care au dormit 5 ore pe noapte sau mai putin cand bebelusii lor aveau 6 luni aveau sanse mai mari sa pastreze 5 kg timp de un an de la nastere. Femeile care au dormit 7 ore pe noapte sau mai mult, au slabit mai mult si mai repede.
Sfaturi pentru a slabi sanatos
Alaptatul ajuta. Cea mai buna metoda de a scapa de kilogramele in plus este alaptatul. O cantitate destul de mare de calorii este folosita de corp pentru producerea laptelui pentru copil.
Fara diete daca alaptezi! "Dietele pentru slabit sau ceaiurile si alte produse de slabit sunt total interzise," avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In aceasta perioada, ca si in sarcina, alimentatia are un rol foarte important. De calitatea alimentelor consumate depinde atat calitatea cat si cantitatea de lapte produs.
Nu uita de sport. Nu exista nicio metoda mai eficienta si mai sanatoasa de a slabi precum activitatea fizica. Te va ajuta sa scapi de kilograme, sa lupti impotriva depresiei si sa-ti pastrezi sanatatea. Inainte de a incepe un antrenament consulta doctorul pentru a afla cand este recomandat sa faci sport. De obicei, medicii recomanda un repaus de 6 saptamani daca ai avut o nastere naturala si 8 saptamani daca ai apelat la cezariana. Pentru inceput te poti inscrie la un curs de yoga, inot sau poti face usoare plimbari si mai tarziu sa treci la exercitii mai solicitante.
Executa exercitii Kegel (incearca sa opresti fluxul de urina, prin contractia muschilor, timp de 3 secunde, iar apoi elibereaza incet).
Mananca sanatos. Incearca sa eviti produsele de la fast - food si deserturile. Consuma paste, salate fara sosuri grase, fructe, cereale, fasole si apa cat mai multa. Fereste-te de carnea rosie (ingrasa mult).
Pe langa evitarea consumului de alcool, tutun, alimente de tip junk-food sau cele pregatite la microunde, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi te sfatuieste "sa incerci o alimentatie sanatoasa si sa iti prepari singura hrana, pentru a putea alege alimentele pe care le folosesti."