Sarcina peste 30 de ani: risc crescut de cancer

Numarul femeilor care asteapta pana la o varsta inaintata sa aiba un copil este intr-o continua crestere. Aceasta decizie insa implica si riscuri, atat pentru fat cat si pentru mama. Conform ultimelor studii, femeile care devin mame dupa varsta de 30 de ani risca sa aduca pe lume copii care vor dezvolta o forma de cancer.

Pe langa riscul ridicat de avort spontan, defecte de nastere si complicatii in timpul sarcinii, varsta inaintata a mamei creste si riscul de cancer la copii, conform publicatiei ScienceDaily. Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota, SUA au descoperit ca riscul de a suferi de diferite forme de cancer creste la copiii nascuti de mame cu varsta peste 30 de ani.

"Rezultatele studiului arata ca, desi riscul este scazut, varsta mamei poate explica de ce anumiti copii sufera de diferite forme de cancer, in conditiile in care nu exista alti factori de risc evidenti," declara dr. Logan Spector, autorul studiului.


Riscul creste cu fiecare 5 ani in plus la varsta mamei

La studiu s-au folosit date stranse din registrele de nasteri din New York, Washington, Minnesota, Texas si California.

Datele apartin la 17. 672 de copii din aceste state, cu varste pana in 14 ani diagnosticati cu o forma de cancer si la 57.966 de copii sanatosi.

"Am observat ca riscul a 7 din 10 cele mai frecvente tipuri de cancer creste cu 7-10%, cu fiecare 5 ani in plus la varsta mamei," completeaza dr. Spector. O posibila explicatie o reprezinta schimbarile hormonale si de ADN care apar odata cu inaintarea in varsta la femei si care altereaza materialul genetic transferat apoi catre copil.

Tipurile de cancer frecvent intalnite la copii includ leucemii, limfoame maligne, tumori la nivelul sistemului nervos central, neuroblastoame si cancerul osos.


Alte riscuri ale unei sarcini tarzii

Infertilitate.
Probabilitatea de a ramane insarcinata scade cu 3 - 5% dupa varsta de 30 de ani, iar riscul de avort spontan creste. Daca ai mai mult de 35 de ani si in ultimele 6 luni ai incercat sa ramai insarcinata, fara rezultate insa, discuta cu medicul tau despre posibilitatea efectuarii unor tratamente de fertilitate.

Boli genetice. Cea mai frecventa boala genetica este sindromul Down, boala cauzata de prezenta unui cromozom suplimentar. Aceasta anomalie genetica numita si Trisomia 21 determina, in general, afectiuni ale tuturor organelor si este asociata cu retardul mintal. Specialistii considera ca, dintre toate afectiunile mintale care pot restrange sau anula accesul la viata sociala, sindromul Down ofera cele mai multe sanse de recuperare.

Frecventa aparitiei este de 1 la 700 de nasteri si singurul factor etiologic sigur este varsta mamei, inainte de 30 de ani riscul este de 1 la 3000, intre 35 si 39 de ani, 4 la 1000 si dupa 45 de ani, 1 la 50 de nasteri.
Acum insa progresele medicinei au facut posibila depistarea prenatala a bolii. Astfel parintii pot lua o decizie in privinta intreruperii sarcinii sau pastrarii acesteia.

Avort spontan. Pentru o femeie de 40 de ani riscul de avort spontan este de doua ori mai mare decat in cazul unei femei de 20. De obicei, avortul apare ca rezultat al unor anomalii genetice care apar mai frecvent la femeile cu varste peste 35 de ani.

Preeclampsie. Aceasta afectiune reprezinta un sindrom care se poate instala in orice moment dupa a 20-a saptamana de sarcina. Cele mai expuse sunt femeile care se afla la prima sarcina la o varsta inaintata, dar si cele care, desi au mai nascut, sufera de hipertensiune arteriala, diabet zaharat, afectiuni renale.
In formele moderate si grave, apar edemele, care se pot instala chiar la nivelul fetei si membrelor superioare, dureri de cap, iritabilitate, incetosarea vederii, iritabilitate, dureri epigastrice.