Sangerarile vaginale din timpul sarcinii: cauze

Sangerarile vaginale pot fi destul de inspaimantatoare, mai ales atunci cand esti insarcinata. Insa nu intotdeauna ai motive sa te sperii. Majoritatea femeilor care experimenteaza astfel de sangerari (in special in primul trimestru) nasc copii sanatosi.

Sangerarea vaginala in primul trimestru de sarcina

Multe femei au parte de usoare sangerari vaginale in primele 12 saptamani de sarcina. Dintre posibilele cauze ale acestor sangerari fac parte:

1. Implantarea. Poti observa o usoara sangerare la inceputul sarcinii, la aproximativ 10-14 zile de la concepere. Aceasta sangerare are loc cand ovulul fecundat este implantat in endometrul uterin. De obicei, aceasta sangerare apare mai devreme si este diferita, mai deschisa la culoare decat o perioada menstruala normala si nici nu dureaza atat de mult. Unele femei confunda aceasta usoara sangerare cu menstruatia si nu realizeaza ca sunt insarcinate.

2. Schimbari. Cand esti insarcinata, o cantitate mai mare de sange circula prin cervix. Poti avea mici sangerari vaginale dupa un contact cu cervixul tau (dupa sex sau dupa o examinare pelviana).

3. Avort. Sangerarea vaginala este primul semn de avort. Insa o sangerare nu inseamna neaparat ca vei suferi un avort. Nu uita ca majoritatea femeilor care experimenteaza o sangerare vaginala aduc pe lume copii sanatosi.

4. Sarcina ectopica. Uneori embrionul este implantat undeva in afara uterului, de obicei in tubul falopian. Acest proces poarta numele de sarcina ectopica. Un embrion care a fost implantat in afara uterului nu poate supravietui, iar fara tratament este posibil sa ai sangerari care iti pot pune viata in pericol. Pe langa sangerari, o sarcina ectopica iti poate provoca dureri abdominale sau pelvice.

5. Sarcina molara. Rareori, in interiorul uterului se formeaza o placenta (in locul bebelusului) dupa fertilizare. Sangerarea vaginala este cel mai intalnit simptom al unei astfel de sarcini.

6. Infectie. Anumite infectii la nivelul cervixului pot cauza sangerari.

Cand trebuie sa-ti anunti medicul in cazul sangerarilor vaginale


Daca in primul trimestru de sarcina experimentezi usoare sangerari vaginale care dispar in mai putin de o zi, informeaza-ti medicul la urmatoarea vizita. Daca ai sangerari care dureaza mai mult de o zi, mergi la medic in urmatoarele 24 de ore. Contacteaza-ti medicul imediat daca:

  • Ai sangerari vaginale moderate sau abundente;
  • Experimentezi sangerari insotite de durere abdominale, crampe, febra sau frisoane;
  • Portiuni de tesut ies din vagin.

Sangerarea vaginala in al doilea si al treilea trimestru de sarcina

Cand cervixul incepe sa se relaxeze pregatindu-se pentru nastere, mucusul care astupa deschiderea cervixului este indepartat. Cand are loc acest proces, vei observa o scurgere care poate semana la culoare cu sangele. Este un proces normal care poate avea loc cu o saptamana sau doua inainte de nastere.

Aceasta scurgere care are loc aproape de nastere nu este un motiv de ingrijorare, insa altele pot fi:

1. Avort. Sangerarea vaginala este principalul semn de avort. Desi avorturile sunt mai frecvente in primul trimestru, riscul predomina si in al doilea trimestru.

2. Nastere prematura. Sangerarile din trimestru doi sau trei pot fi un semn de nastere prematura, in special cand sunt insotite de contractii regulate, durere surda de spate sau presiune pelviana.

3. Probleme la nivelul cervixului. O infectie, un cervix inflamat sau anumite excrescente pe cervix pot provoca sangerari vaginale. Uneori, usoarele sangerari pot fi un semn ca, cervixul s-a deschis prematur (incompetenta cervicala) si poate duce la nastere prematura.  

4. Placenta previa. O sangerare de culoare rosu deschis, neinsotita de dureri poate indica placenta previa (afectiune in care placenta acopera partial sau complet deschiderea canalului nasterii). Sangerarea se poate opri la un moment dat, insa aproape intotdeauna revine dupa cateva zile sau saptamani.

5. Desprinderea de placenta. Rareori se intampla ca placenta sa se separe de peretii uterului inainte de nastere si sa provoace hemoragie, insotita de obicei de durere abdominala.

6. Ruptura uterina. Rareori se intampla ca uterul sa se rupa, insa aceasta ruptura se produce de obicei la femeile care au suferit o operatie cezariana anterioara. Ruptura uterina poate provoca hemoragie vaginala, durere abdominala intensa si sensibilitate abdominala. Daca suferi o ruptura uterina (indiferent daca inainte sau in timpul nasterii) este nevoie de o operatie cezariana de urgenta pentru a preveni complicatiile.

Cand trebuie sa-ti anunti medicul

Contacteaza-ti imediat medicul daca experimentezi o sangerare vaginala in trimestru doi sau trei de sarcina (indiferent de intensitatea sau durata ei) si daca e insotita de:
  • Durere;
  • Crampe;
  • Febra;
  • Frisoane;
  • Contractii.