Nu puteti avea copii? Problema poate fi la el!

In Romania nu exista studii recente care sa arate cat de frecventa este infertilitatea in general si in special cea masculina. Studiile din lume insa arata ca in 6 din 10 cupluri care nu pot avea copii cauza, partiala sau totala, este barbatul.
"De regula, daca un cuplu doreste sa aiba un copil, femeia este cea care merge prima la medicul ginecolog. Totusi, primul pas trebuie facut de barbat, prin realizarea spermogramei, iar daca aceasta este normala, abia atunci trebuie consultata femeia pentru a afla daca ea este cea infertila", ne spune Prof. Dr. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie.


Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este imposibilitatea de a concepe copii dupa cel putin un an de contact sexual neprotejat. In Romania, daca un cuplu nu poate concepe copii, investigatia medicala incepe cu femeia, aceasta fiind considerata cel mai adesea cauza infertilitatii. Dupa investigatii multiple si complexe, care uneori dureaza ani, se constata ca femeia este normala. Abia dupa aceea barbatul face o spermograma care arata cauza infertilitatii (de exemplu, lipsa spermatozoizilor din sperma). "Pe de alta parte, investigatiile pentru un barbat infertil sunt mult mai simple si dureaza mai putin, ceea ce conduce la un diagnostic si un tratament mai rapid al infertilitatii masculine", afirma dr. Sebastian Voinea, medic specialist urolog.


Ce este spermograma?

Potrivit dr. Sebastian Voinea, la inceput are loc o discutie cu pacientul, urmata de examenul clinic pentru diagnosticul varicocelului, epididimitei, criptorhidiei sau obstructiei testiculare - cauze ale infertilitatii. Primul test care se efectueaza in evaluarea barbatului infertil este o spermograma.

Acest examen are drept scop studiul numarului, mobilitatii spermatozoizilor si procentajul de spermatozoizi anormali. Inainte de a realiza spermograma, barbatul nu trebuie sa intretina raporturi sexuale timp de 3-5 zile. Spermograma analizeaza volumul, numarul, mobilitatea si aspectul spermatozoizilor.

Spermograma se realizeaza intr-un laborator de analize medicale. Barbatul isi recolteaza singur sperma, prin masturbare. Daca nu este recoltata la cabinet, pana la aducerea probei la laborator nu trebuie sa treaca mai mult de o ora, iar pe durata transportului, trebuie sa fie pastrata la o temperatura de 37 de grade.

Densitatea spermatozoizilor trebuie sa se situeze intre 50 si 200 de milioane/ml. O spermograma anormala este data de anumite modificari ale spermatozoizilor:

  • numar mic (oligospermia);
  • absenta lor completa (azoospermia);
  • miscarea mai lenta (astenospermia);
  • structura anormala (teratospermia).

Potrivit specialistului, pentru a gasi cauza, trebuie efectuate investigatii suplimentare: ecografie scrotala, ecografie prostatica transrectala, dozari hormonale, cultura spermei, dozarea anticorpilor antispermatici, dozarea fructozei spermatice, vasodeferentigrafia, teste genetice.


In ce consta tratamentul infertilitatii masculine?

In momentul in care ajung la medic, pacientii se pot prezenta cu scaderea calitatii spermei sau cu azoospermie.

In primul caz, pot fi prezente oligospermia, astenospermia, teratospermia sau toate acestea (oligoasthenoteratospermia). Pentru acesti barbati, o cauza frecventa este varicocelul, pentru care tratamentul este chirurgical. "Procedura 'gold standard' pentru rezolvarea chirurgicala a varicocelului este varicocelectomia microscopica subinghinala", potrivit Prof. Dr. Ioanel Sinescu. "Alte cauze pot fi endocrine si infectioase care se trateaza medical, nechirurgical. Pentru un numar mare de pacienti nu se gaseste o cauza a infertilitatii, iar pentru acestia nu exista un tratament medicamentos cu o eficienta ridicata", continua specialistul. Pentru acestia din urma medicii recomanda schimbarea stilului de viata: renuntarea la fumat, urmarea unei diete sanatoase, evitarea supraincalzirii organelor genitale. De asemenea, li se recomanda sa aiba un contact sexual la doua zile in apropierea ovulatiei.

Barbatii cu azoospermie pot sa produca spermatozoizi in testicule, dar acestia sa nu se elimine din cauza unei obstructii a caii de eliminare a spermei (azoospermie obstructiva) sau poate sa existe o insuficienta/absenta a productiei de spermatozoizi in testicule (azoospermie neobstructiva). In conditiile unei infectii, congenital sau chiar fara a se gasi o cauza, poate sa apara o obstructie de epididim care se poate rezolva chirurgical utilizand un microscop operator. "Procedura 'gold standard' este vasoepididimostomia prin invaginare, care duce la reaparitia spermatozoizilor in peste 90% din cazuri", ne spune Prof. Dr. Ioanel Sinescu.

Azoospermia neobstructiva apare prin scaderea functiei testiculare. In acest caz, testiculele sunt mici si apar modificari ale hormonilor in sange. Tratamentul consta in recoltarea spermatozoizilor - procedura posibila la un numar foarte redus de barbati cu aceasta patologie - urmata de fertilizarea in vitro.

Citeste si:
Ce trebuie sa manance barbatii pentru a fi mai fertili?