Mai multe sanse la viata pentru copiii cu malformatii cardiace

Anual in tara noastra se nasc 1.000-1.200 de copii cu malformatii cardiace, dintre care aproximativ 900 necesita operatie inainte de a implini varsta de 1 an. Campania "Sansa la viata, sansa la noi amintiri" isi propune sa continue demersurile intreprinse anul trecut pentru salvarea vietii copiilor cu malformatii cardiace.

Fara interventie chirurgicala, malformatiile cardiace congenitale provoaca 50% din decesele de cauza malformativa la sugari, dintre care la 20% decesul survine in prima saptamana de viata, iar restul de 30% in primul an.

Pana in prezent, in Romania exista o singura clinica specializata in chirurgie cardio-vasculara pediatrica la Targu-Mures, Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) si compartimentele care functioneaza in clinicile de adulti din Cluj si Timisoara. In tara sunt operati doar aproximativ 300 de copii anual, din cei 900 care trebuie operati in primul an de viata.


O noua sectie de cardio-chirurgie pediatrica

Editia din acest an a campaniei "Sansa la viata, sansa la noi amintiri" sprijina infiintarea unei sectii de cardio-chirurgie pediatrica la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Sklodowska Curie" din Bucuresti. Sectia va avea o capacitate de a opera minim 200 de copii anual si se estimeaza ca va fi operationala pana la sfarsitul anului.



Campania se deruleaza in perioada 2 septembrie – 30 noiembrie si are ca scop, pe langa dotarea clinicii de la Spitalul "Marie Curie", si informarea parintilor, a medicilor de familie si a specialistilor, pentru depistarea precoce a malformatiilor cardiace congenitale, in vederea diagnosticarii timpurii si initierii tratamentului adecvat.


La Spitalul "Marie Curie" sunt depistate de 250-300 de cazuri pe an

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii este unul dintre cele mai mari spitale de pediatrie din tara, are infrastructura de cardiologie pediatrica (terapie intensiva neonatala, compartiment cardiologie pediatrica) si a demarat la inceputul acestui an o campanie, impreuna cu Asociatia “Inima copiilor” si Liana Stanciu, pentru realizarea infrastructurii necesare unei sectii de cardio-chirugie pediatrica.

"La Spitalul "M.S. Curie" sunt examinati anual, pe profil cardiovascular, aproximativ 1.500 de pacienti, iar numarul cazurilor noi de malformatii cardio-vasculare depistate este in jur de 250-300/an.
In spitalul nostru, in cadrul sectiei de Pediatrie 1, functioneaza Compartimentul de Cardiologie care, in colaborare cu Sectia ATI, poate aborda doar partea medicala a patologiei malformative. Spitalul detine, de asemenea, un corp de cladire care poate fi dedicat infiintarii unei sectii de chirurgie cardio-vasculara. Prin intermediul campaniei si cu ajutorul Ministerului Sanatatii, speram sa putem infiinta aceasta sectie si sa avem curand si o echipa de specialisti dedicata"
, a declara dr. Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de Terapie Intensiva Neonatala de la Spitalul "Marie Curie".

Ministerului Sanatatii sprijina campania finantand Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii cu suma de 2.796.000 lei, pentru achizitionarea de aparatura medicala. Pana la 1 octombrie, Ministerul va aproba structura departamentului nou creat in cadrul spitalului, in vederea asigurarii personalului medical calificat in cadrul sectiei de cardio-chirurgie pediatrica, prin redistribuire si/sau prin angajare conform prevederilor legale in vigoare.



In 2008 a fost dotat al 2-lea bloc operator la IBCvT Targu-Mures

Editia 2008 a campaniei a contribuit la dotarea unui al doilea bloc operator la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures (IBCvT) si la specializarea in cardiologie interventionala, in Elvetia, a unui medic de la IBCvT. Valoarea totala a fondurilor donate in cadrul campaniei a depasit 1,2 milioane de RON. Pentru ca nu toti copiii cu malformatii cardiace ajung in timp util la Targu Mures pentru a fi salvati, se sprijina proiectul de la Spitalul "M. S. Curie" din Bucuresti.

Toate produsele Procter&Gamble participante la editia 2009 a campaniei vor fi marcate corespunzator in magazine cu insemnele campaniei.


Malformatiile cardiace apar la 1% dintre nou nascuti

Un defect cardiovascular congenital apare atunci cand inima sau vasele mari din apropierea acesteia nu se dezvolta normal inainte de nastere. Malformatiile cardiace congenitale sunt prezente la aproximativ 0.8-1% dintre nou nascuti si reprezinta malformatiile congenitale cel mai des intalnite la nou nascuti.


In Romania, se estimeaza ca numarule de copii nascuti anual cu malformatii cardiace congenitale este in jur de 1000-1200 pe an. In majoritatea cazurilor, nu se cunoaste cauza. Malformatiile cardiace congenitale pot fi provocate de infectiile aparute in timpul sarcinii (cea mai frecventa este rubeola, aceasta putand interfera in dezvoltarea normala a inimii fatului sau in dezvoltarea normala a altor organe), cat si de virusuri, iar uneori ereditatea joaca si ea un rol important.

Aici gasesti mai multe informatii despre malformatiile cardiace la copii si modalitatile prin care pot fi corectate.