Esti insarcinata? Micutul din burtica e mai activ decat ai fi crezut!

Din punct de vedere al comportamentului, se poate spune ca diferentele dintre un nou nascut si un fat in varsta de 32 de saptamani sunt minime. O serie de noi cercetari intreprinse in domeniu au demonstrat ca fatul poate sa simta, sa viseze si sa reactioneze pozitiv la muzica, de exemplu (lucrarile compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart au o influenta considerabila asupra micutului).

In momentul in care se naste nu survin modificari semnificative din punct de vedere neurologic - altfel spus, nasterea nu reprezinta "kilometrul zero" al micutei fiinte. De fapt, ceasul existentei sale bate de cateva luni bune.

Specialistii americani au demonstrat, pe baza unor studii realizate cu ajutorul celor mai recente metode si tehnologii de monitorizare, ca, in cea de a 32-a saptamana de viata intrauterina (deci, cu doua luni inainte de momentul aproximativ al nasterii normale), micutul se comporta similar unui nou nascut, avand aceleasi reactii si aceeasi capacitate de perceptie a sunetelor. Iata cateva dintre "revelatiile" acestor studii.

- Dupa noua saptamani de sarcina, embrionul poate sa sughita si sa reactioneze la zgomotele puternice, iar catre sfarsitul primului trimestru de sarcina, este capabil sa auda.
- Asemeni adultilor, fatul isi misca pupilele in timpul somnului, in cazul in care viseaza.
- Daca viitoarea mama savureaza o mancare delicioasa, bebelusul din burtica "se bucura" si el de gustul placut al alimentelor.
- Fatul are capacitatea de a face distinctia intre vocea mamei si cea a unei alte persoane. Nu este deloc prea devreme pentru a i se citi povesti; reactiile lui nu se vor lasa asteptate.
- Este important ca orice viitoare mama sa tina cont de urmatorul aspect: numai pentru ca fatul poate sa reactioneze la stimulii din exterior, nu inseamna ca ar trebui sa exagerezi in ceea ce priveste stimularea capacitatilor sale de reactie. Acest lucru ar putea avea consecinte negative in dezvoltarea lui ulterioara. Cu alte cuvinte, lasa natura sa-si urmeze cursul firesc si nu incerca sa fortezi lucrurile. Totul va veni de la sine.
Bazele comportamentului viitorului omulet incep sa fie puse inca din primele saptamani dupa fecundatie.

Astfel, cercetatorii au aratat ca micutul incepe sa se dezvolte din punct de intelectual chiar inainte ca viitoarea mama sa afle ca este insarcinata.


Somnul fatului

Expertii care monitorizeaza activitatea micutului in mediul intrauterin au descoperit ca, in cea mai mare parte a timpului, acesta doarme. De exemplu, in cea de a 32-a saptamana de sarcina, bebelusul doarme cam 95 la suta din zi: fie un somn adanc, fara vise, fie viseaza, fie... dormiteaza, undeva la granita dintre somn si starea de veghe. Ce poate sa viseze oare? Specialistii nu au "decriptat" inca acest mister, dar concluziile de pana acum evidentiaza ca visele lui se refera la viata din micul sau univers intrauterin - adica tot ceea ce stie si experimenteaza el in acest stadiu.

Pe masura ce se apropie momentul nasterii, fatul incepe sa se comporte tot mai mult ca un nou nascut, in sensul ca doarme cam tot atat de mult, perioadele de somn fiind alternate de intervale scurte in care este vioi si alert. Viitoarele mamici stiu bine acest lucru, dat fiind ca bebelusul este foarte activ: se misca viguros, da din picioruse, facandu-si simtita prezenta pana cand i se face din nou somn.


Miscarile micutului nenascut

Indiferent daca doarme sau este treaz, fatul se misca foarte mult: isi intinde corpul, mainile si picioarele, isi flexeaza degetele de la maini si de la picioare, se incrunta sau zambeste, si isi exploreaza teritoriul, prin intermediul atingerilor. Pe langa aceste miscari uzuale, specialistii au identificat si alte gesturi, mai putin obisnuite, ale bebelusului: linge peretele uterin si se plimba (la propriu) prin uter.

Mai tarziu, cand este mai mare, sta pe spate si impinge cu piciorusele in peretele uterin.
Femeile care au mai nascut au uterul putin mai mare decat cele aflate la prima sarcina si cordonul ombilical mai lung. Asadar, in cazul acestora, micutul are la dispozitie un spatiu mai vast pe care sa-l exploreze si mai multa libertate de miscare.


Bebelusul... degusta!

Faptul ca unii dintre noi ne dam in vant, la maturitate, dupa mancaruri si sosuri picante isi poate gasi explicatia in ceea ce am experimentat pe vremea cand nu aparuseram inca pe lume. Cu alte cuvinte, mama e responsabila daca punem prea mult piper in friptura! In intervalul cuprins intre a 13-a si a 15-a saptamana de sarcina, papilele gustative ale fatului sunt dezvoltate aproape la fel ca si cele ale unei persoane adulte, iar medicii afirma ca lichidul amniotic poate avea miros de ceapa, usturoi, curry si alte esente puternice, in functie de alimentatia mamei. Nu se stie daca micutul poate degusta si diferentia aceste arome, dar in mod cert preferintele lui culinare vor fi influentate in consecinta.


Cat poate auzi prichindelul nenascut?

Daca in ceea ce priveste capacitatea micutului de a simti gustul exista inca unele semne de intrebare, referitor la aptitudinile sale acustice nu mai sunt demult dubii: aparatul auditiv al fatului functioneaza inca din primul trimestru de sarcina. Multe femei insarcinate povestesc despre faptul ca adesea li se intampla sa simta bebelusul miscandu-se ca urmare a unui zgomot puternic (de exemplu, o usa trantita). Insa, micutul reactioneaza la stimuli sonori chiar si in absenta unor surse de zgomot puternic.

Specialistii au facut diverse teste specifice, care au aratat ca bebelusul reactioneaza chiar si la sunete difuze si altminteri imperceptibile - cum ar fi zgomotul inabusit al circulatiei sangelui mamei, zgomotele intestinale, dar si vocea ei, pe care micutul invata foarte repede sa o deosebeasca de cele ale altor persoane.
De asemenea, s-a demonstrat ca sunetul vocii materne calmeaza bebelusul - asadar, daca il simti ca este agitat si se misca foarte mult, vorbeste-i. Efectul va putea fi observat imediat.


Capacitatea vizuala a fatului

Simtul vazului se dezvolta ultimul, dar studiile intreprinse au aratat ca fatul percepe lumini si umbre, in nuante de portocaliu si rosu. In uter nu este nici liniste, si nici intuneric. Daca mama se afla intr-un loc unde exista surse puternice de lumina, fatul are tendinta de a-si acoperi ochii cu manutele sau de a-si intoarce capul in partea opusa celei de unde vine lumina. Este important de stiut ca supraexpunerea mamei la surse de lumina poate avea efecte nocive pentru dezvoltarea ulterioara a vederii bebelusului, intrucat i-ar putea afecta retina.


Uimitor: fatul invata!

Poate ca suna incredibil, dar este adevarat. Pe langa aptitudinile de a simti, auzi si vedea, fatul isi dezvolta si capacitatea de a invata si de a tine minte. Bineinteles, aceste deprinderi nu sunt constiente, ci mai degraba automate, instinctive. Faptul ca face diferenta intre vocea mamei si cele ale altor persoane tine de aptitudinea lui de invatare si de memorie - nu numai de capacitatea de a auzi. De asemenea, se pare ca bebelusii sunt si... xenofobi: prefera sa auda vorbindu-se in limba materna, si nu intr-o limba straina. Inca nu s-a stabilit cum este capabil micutul sa faca diferenta.

Micutului ii plac deja povestile: daca simti ca este agitat si vei citi, cu glas tare, acelasi basm pe care l-ai citit si cu doua-trei zile in urma, vei observa cum se linisteste. Poti incerca si un alt experiment: citeste o poveste pe care bebelusul nu a mai auzit-o pana acum. Probabil ca va incepe sa se miste mai mult, va da din picioruse, iar cercetatorii au stabilit ca pulsul se accelereaza.
Dar ar fi prea mult sa credem ca micutul recunoaste subiectul basmului... de fapt, el reactioneaza la ritmul povestii.


Personalitatea micutului din burtica

Se stie ca bebelusii, desi seamana intre ei din punct de vedere fizic in primele saptamani de viata, se deosebesc deja din punct de vedere al comportamentului si al personalitatii - cu toate ca avem tendinta sa spunem ca este inca prea devreme pentru asa ceva. Temeliile comportamentului si personalitatii lor sunt puse inca din viata intrauterina. De exemplu, s-a stabilit ca bebelusii care erau foarte agitati inainte de a se naste tind sa devina niste copii colerici si mofturosi.

Putem sa influentam, oare, dezvoltarea psihologica a bebelusului? Cu siguranta, spun specialistii - ca viitoare mamica, trebuie sa ai un stil de viata cat mai sanatos si echilibrat, fara excese de nici un fel, sa incerci sa nu te enervezi si sa dormi, in medie, opt ore pe noapte. Cu cat esti mai agitata si mai stresata, cu atat bebelusul tau va fi mai iritat. Iata inca un motiv pentru care ar trebui sa intri in concediu prenatal, incepand din luna a saptea de sarcina.

Daca esti insa genul de persoana hiperactiva si pasionata de munca sa, mergi la serviciu cat iti permite starea de sanatate: sa stai acasa si sa te plictisesti nu va poate aduce nici un beneficiu nici tie, nici micutului pe care il astepti.