E sarcina ta! Stii sa ai grija de ea?

Cand vine vorba despre sarcina, cu totii ne dorim ca aceasta sa decurga cat mai normal, nasterea sa fie cat mai usoara si fara probleme, iar nou-nascutul sa fie sanatos tun, "sa aiba ochi albastri si sa se faca fotbalist" sau, ma rog, "fotomodel la Paris, norocoasa si tot timpul devreme acasa".

Ok! Toate bune si frumoase! Dar chiar facem intotdeauna tot ce tine de noi pentru asta? Chiar avem grija asa cum trebuie de "sarcina noastra" (si ma refer aici deopotriva atat la viitoarele mamici, cat si la viitorii tatici )?

Asa cum am mai spus-o in repetate randuri, sarcina este o aventura. Sarcina nu este altceva decat perioada de viata intrauterina a viitorului individ. Nimeni nu poate sa garanteze bunul sfarsit al acesteia si nici sa prevada cat de norocos si devreme acasa va fi copilul atat de asteptat.

Cu toate acestea, noi toti, pacienti si medici obstetricieni, putem incerca sa veghem la bunul mers al sarcinii. Iar prima conditie pentru ca aceasta supraveghere sa raspunda cerintelor voastre este ca voi, pacientele sa va adresati medicului specialist (obstetrica-ginecologie) inca din primele saptamani de sarcina.

De fapt, in mod ideal, un cuplu care isi doreste un copil sanatos ar trebui sa se adreseze medicului inca dinaintea sarcinii. Astfel, diversele probleme de sanatate (fie ele ginecologice sau de alta natura) pot fi depistate si tratate inca din timp, adica inaintea obtinerii acelei sarcini.

Astfel, unele din ele pot deveni incompatibile cu sarcina (se pot agrava, pot pune in pericol fatul sau mama, iar tratamentul lor poate fi impiedicat de sarcina).


Consultul preconceptional - primul pas ideal

Acest prim pas ideal se numeste "consult preconceptional" si are uneori o mare importanta pentru viitorul sarcinii. Indiferent, insa, daca acest prim consult de specialitate a fost facut sau nu, consultatiile prenatale (adica cele efectuate in timpul sarcinii) au o importanta covarsitoare. Si asta nu pentru ca mama sau fatul ar avea vreo anumita boala, ci tocmai ca aceasta boala sa poata fi prevenita sau depistata si tratata din timp, adica inainte de a fi prea tarziu.


Ce presupune o dispensarizere corecta a sarcinii?

Tocmai de aceea, a fost imaginat un program special de dispensarizare (urmarire) a sarcinii. Ce presupune, de fapt, o dispensarizere corecta a sarcinii? In primul rand, trebuie stiut faptul ca dispensarizarea difera dupa cum sarcina este "normala" sau cu risc crescut (SROC = sarcina cu risc obstetrical crescut).

In sarcina normala, ritmul consultatiilor prenatale trebuie sa fie lunar in primele doua trimestre si bilunar in trimestrul al treilea.
Sunt pareri care sustin chiar consultatiile saptamanale in ultima luna de sarcina. Mai trebuie stiut faptul ca aceste consultatii prenatale nu pot fi facute de orice medic: daca la sarcina "normala", medicul de familie poate suplini, dar doar intr-o oarecare masura, cateva din atributiile obstetricianului, sarcina cu ROC nu poate fi dispensarizata decat de medicul specialist ginecolog.

In plus, la orice mica suspiciune, medicul de familie trebuie sa indrume gravida spre specialist.


Cand sa te prezinti la prima consultatie prenatala?

Prima consultatie prenatala trebuie sa aiba loc in saptamanile 5-6 de amenoree (adica incepand cu a 2 a saptamana de intarziere a menstrei, atunci cand si testul imunologic de sarcina, TIS-ul, se pozitiveaza).

Cu aceasta ocazie medicul trebuie sa treaca in revista toate antecedentele ginecologice si non-ginecologice ale gravidei (in mod corect cuplului), sa se asigure de existenta si localizarea corespunzatoare a sarcinii (prin examen ginecologic si ecografic), sa evidentieze ecografic sarcina intrauterina si sa faca primele masuratori ecografice, masuratori ce vor servi ca punct de reper pentru ecografiile ulterioare.


Primele analize de laborator

Tot cu prilejul primei consultatii prenatale se indica si primele analize de laborator
:

  • hemoleucograma;
  • glicemie;
  • ureea serica;
  • creatinina serica;
  • acidul uric seric;
  • testele serologice de sifilis si HIV;
  • grupa sanguina si Rh-ul genitorilor;
  • examenul sumar de urina;
  • urocultura;
  • examenul secretiei vaginale;
  • examenul citologic Babes-Papanicolaou;
  • culturile din colul uterin;
  • complexul TORCH.

Acestor analize strict necesare si obligatorii li se vor adauga, doar atunci cand este cazul, investigatii specifice adaptate fiecarui pacient in parte.
Tot acesta este si momentul in care se masoara si se noteaza tensiunea arteriala, pulsul si greutatea gravidei. Consultatiile prenatale ulterioare sunt adaptate problemelor specifice posibile sau deja aparute in cursul sarcinii.

Alte doua momente foarte importante in dispensarizarea ecografica a sarcinii sunt saptamanile 11-14 (cand se realizeaza un prim profil morfologic) si 18-21 (cand se realizeaza adevarata ecomorfologie fetala). Aceste doua ecografii sunt cruciale in depistarea eventualelor malformatii fetale.

Iar pentru ca a venit vorba de ecografia in sarcina trebuie stiut faptul ca ea reprezinta o investigatie paraclinica pe care e bine sa o faca un medic ginecolog cu mare experienta in ecografie obstetricala si nu orice persoana "cu competenta".

Articol realizat de dr. Mihai Dimitriu, medic specialist obstetrica-ginecologie la Clinica de obstetrica-ginecologie "Sf Pantelimon" Bucuresti si asistent universitar UMF "Carol Davila" Bucuresti.