Ce alimente nu sunt recomandate cand alaptezi?

Ca si in timpul sarcinii, dieta alimentara pe care o urmezi in perioada in care iti alaptezi la san copilul are o mare importanta. Alimentele pe care le consumi ii pot provoca micutului tau gaze si chiar alergii.

Fiecare bebelus este diferit. Din acest motiv, micutii reactioneaza in mod diferit la alimentatia mamei. In timp, poti descoperi ca bebelusul tau este deranjat la stomac dupa ce consumi conopida, fasole, brocoli sau, din contra, nu prezinta nicio reactie negativa.


Alimentele picante pot provoca intarcarea

In timpul alaptarii este recomandat sa eviti alimentele picante, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare avertizand ca "in aceasta perioada, alimentele foarte picante pot provoca chiar intarcarea."


Cafeaua - interzisa sau nu?

Poti continua sa consumi cafea, insa trebuie sa stii ca un continut mai ridicat de cafeina poate afecta programul de somn al micutului. Nu uita ca nu numai in cafea exista cafeina, ci si in ceaiuri, ciocolata sau bauturi. Pentru a controla cantitatea de cafeina consumata, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi le sfatuieste pe mamici sa "citeasca cu atentie etichetele si prospectele si sa nu cumpere produse ale caror eticheta lipseste."  


Pestele cu continut ridicat de mercur

Ca si in timpul sarcinii, mamicile care alapteaza trebuie sa limiteze consumul de peste cu continut ridicat de mercur, pentru ca nivelul ridicat de mercur poate afecta dezvoltarea sistemului nervos. Oamenii de stiinta continua studiile pentru a descoperi daca mamele care alapteaza trebuie sa limiteze consumul de arahide  cu scopul de a evita alergiile.


Consumul de alcool


Cand o mama care alapteaza consuma alcool, o cantitate mica trece in lapte. Cantitatea de alcool din lapte depinde de cantitatea de alcool existenta in sange. Dureaza in jur de 2-3 ore, dupa consum, pentru ca alcoolul sa fie metabolizat si sa nu mai constituie motiv de ingrijorare pentru alaptat.


Calitatea apei pe care o consumi conteaza

Pe langa evitarea consumului de alcool, tutun, alimente de tip junk-food sau cele pregatite la microunde, prajeli, cafea, ceaiuri excitante, excesului de sare si grasimi, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi te sfatuieste "sa incerci o alimentatie sanatoasa si sa iti prepari singura hrana, pentru a putea alegele alimentele pe care le folosesti." Specialistul aminteste ca si calitatea apei pe care o consumi este importanta si ca "nu trebuie sa faci excese, dar nici sa te insetezi.