Desi se gaseste in multe alimente precum carnea de pui, alune sau legume, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca o treime din populatia globala are deficit de zinc. Specialistii recomanda o cantitate de 15 mg de zinc pe zi.
Nutritionistii de la Universitatea din Aberdeen cred ca deficitul de zinc este vinovat de problemele de fertilitate. "Deficitul de zinc provoaca numeroase probleme de sanatate, atat probleme la nivelul sistemului imunitar cat si de fertilitate. Poate chiar favoriza aparitia bolilor de inima," declara prof. dr. John Beattie.
Cercetarile conduse de Universitatea din Wayne, Michigan, au descoperit ca zincul joaca un rol important in functionarea normala a celulelor, in reproducere si dezvoltarea fatului.
Conform specialistilor, cea mai buna sursa de zinc este carnea, vegetarienii fiind cei mai predispusi sa aiba deficit de zinc. O portie de 200 g de carne de vita poate asigura necesarul zilnic de zinc, iar 250 g de carne de pasare ofera 7,5 mg de zinc.
Stresul, alcoolul, fumatul sunt factori care inhiba absorbtia mineralului.
Alimentatia si fertilitatea barbatilor
Barbatii care consuma in mod regulat alimente de tip junk-food au mai putine sanse de a concepe, din cauza calitatii scazute a spermei, sustin oamenii de stiinta.
Cercetatorii spanioli au descoperit ca o dieta bogata in antioxidanti care se gasesc in fructe si legume, in special in ardei, citrice sau spanac, creste calitatea spermei. "O dieta sanatoasa nu inseamna doar o buna metoda de a preveni bolile, insa aceasta imbunatateste si calitatea spermei," declara Jaime Mendiola, autoarea studiului de la Universitatea din Murcia, Spania.
Alimente recomandate:
- Carnea contine foarte multe substante, dintre care si grasimi bune care sunt considerate precursori de hormoni si ofera vitalitate;
- Ouale. Pe langa faptul ca fac parte dintre afrodisiace, aceste alimente contin si proteine de foarte buna calitate;
- Pestele gras contine o cantitate de omega 3, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rau"). Pe langa faptul ca ajuta la mentinerea calitatii spermei, consumul de somon ofera si energia necesara oricarui barbat a carei dorinta este sa procreeze;
- Fructele si legumele de culoare rosie, precum pepenele rosu si tomatele, contin o cantitate mare de licopen. A fost dovedit ca licopenul ajuta la mentinerea unei prostate sanatoase, iar unele studii efectuate arata ca acesta poate reduce riscul de cancer de prostata. Iar o prostata sanatoasa ajuta la producerea unei sperme sanatoase.
Sfatul specialistului
Daca va doriti un copil si acesta intarzie sa apara, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare va recomanda sa efectuati anumite investigatii pentru a stabili daca exista probleme de natura medicala si, in cazul in care acestea nu exista, sa treceti la un stil de viata cat mai sanatos. "Recomandat este ca, inainte cu un an de a incerca sa concepeti un copil, trebuie sa faceti schimbari in stilul de viata. Acest lucru nu este valabil doar pentru femei, pentru ca si conditia biologica a barbatului este foarte importanta. Stilul de viata este foarte important in obtinerea unei sarcini sanatoase si din acest motiv trebuie sa renuntati la tigari, alcool si sedentarism."