Anemia in sarcina: prevenire

Anemia apare cand sangele detine un numar mai mic decat cel normal de celule rosii si hemoglobine, provocand probleme transportului de oxigen de la plamani in restul corpului. Numarul scazut de celule rosii si hemoglobine pot cauza probleme grave de sanatate.
Anemia este des intalnita la femeile insarcinate. Conform Asociatiei Medicale Americane, 80% dintre femeile insarcinate aunt anemice. Acest lucru are loc din cauza sarcinei care afecteaza sistemul digestiv si pentru ca bebelusul consuma o mare parte din nutrientii necesari in prevenirea anemiei. Anemia poate cauza probleme fizice si mentale atat viitoarei mamici cat si bebelusului.


Cauzele anemiei

Anemia este o problema nutritionala. Apare din cauza lipsei de fier, vitamina B12 si a acidului folic. Femeile insarcinate sufera din lipsa acestor nutrienti pentru ca sunt nevoite sa imparta acesti nutrienti cu bebelusul inca nenascut.


Fier

Nivelul scazut de fier afecteaza producerea de hemoglobina. Cand nu este produsa suficienta hemoglobina, celulele rosii nu pot transporta oxigenul in corp si creier. Rezultatul? Apar semne precum oboseala, starea de slabiciune, tenul devine palid, puls neregulat, iritabilitate, apetit scazut si ameteluri.

Vitamina B12

Un nivel redus de vitamina B12 poate cauza probleme ale nervilor precum amorteala sau senzatie de furnicaturi in maini sau picioare. Poate provoca si probleme mentale (tulburari, iritabilitate si dementa severa) si poate duce si la aparitia depresiei post partum.


Acid folic

Deficienta de acid folic, vitamina B, poate cauza aceleasi probleme pe care le produce deficienta de fier si vitamina B12. In plus, un nivel redus de acid folic poate duce la aparitia unor probleme de dezvoltare la creier si la maduva spinarii, la fat.  


Prevenirea anemiei la femeile insarcinate

Pentru a preveni aparitia anemiei, femeia insarcinata trebuie sa acorde o mare atentie dietei alimentare.

Alimente bogate in fier:
  • ficat, carne rosie slaba, pui, curcan:
  • stridii, moluste, ton, somon, creveti;
  • fasole, fasole neagra, boabe soia, fasole pinto, linte;
  • spanac, broccoli, sparanghel, patrunjel, varza de Bruxelles;
  • galbenus de ou, stafide, prune uscate, caise;

Alimente bogate in vitamina B12:
  • moluste, pastrav, somon, ton;
  • ficat de vita, carne de vita, porc, pui;
  • lapte, oua, branza.

Alimente bogate in acid folic:
  • ficat, pui, rinichi, galbenus de ou;
  • fasole uscata, linte, produse de soia, nuci;
  • paine integrala, cartofi, cartofi dulci;
  • spanac, varza de Bruxelles, broccoli, varza, sparanghel, banane, portocale, piersici.

Pentru a preveni anemia, suplimetele de fier, vitamina B12 si acid folic iti pot fi de folos. Medicul iti poate recomanda un supliment de vitamine pe care le poti lua zilnic.


Sfatul specialistului

"In aceasta perioada, alimentatia este foarte importanta si trebuie urmata o dieta cat mai sanatoasa. Trebuie evitate alimentele procesate, produsele de tip junk-food, cele de patiserie sau cofetarie, mezelurile si alimentele care contin E-uri," recomanda  prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod